Kompletterande riktlinjer till universitetets anställningsordning - Teologiska fakulteten
1 Inledning
I Anställningsordning för Uppsala universitet (UFV 2019/1673) föreskrivs i 2 § att ”områdes/ fakultetsnämnd ska utfärda kompletterande riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare utöver föreliggande anställningsordning”. Teologiska fakultetsnämnden har vid sammanträde 2021-10-08 beslutat fastställa föreliggande kompletterande riktlinjer.
Riktlinjerna bygger på högskoleförordningen och universitetets anställningsordning. Relevanta delar av dessa citeras i det följande. Det som är reglerat på en högre nivå upprepas inte på lägre nivå. För varje anställningstyp måste alltså regler på tre olika nivåer vägas samman.
Fakultetsnämnden vill särskilt erinra om innehållet i Anställningsordningens 3 §: Ansvarig områdes/fakultetsnämnd samt rekryterande prefekt/motsvarande har ansvar för att bevaka opartiskhet i anställningsärenden, att enbart sakliga grunder används i bedömningen, att skickligheten i arbetet sätts främst i bedömningen om det inte finns särskilda skäl för någonting annat samt att rekryteringsprocessen är transparent och fri från diskriminering.
2 Beredning av anställnings- och befordringsärenden
Uppsala universitets anställningsordning
- Områdes-/fakultetsnämnd ansvarar för beredningen av rekryterings- och befordringsärenden inkluderat tidsbegränsade läraranställningar och ska besluta om kompletterande anvisningar och rutiner för denna beredning.
- En förutsättning för att anställa en biträdande universitetslektor är ett dokumenterat verksamhetsbehov av och ekonomiska förutsättningar för en anställning som universitetslektor inom det aktuella ämnesområdet.
- Prefekten vid den institution, till vilken den lediga anställningen organisatoriskt hör, ska ha närvaro- och yttranderätt vid sammanträden där beredning av rekrytering och befordran av lärare sker. Prefekten ska dock inte delta i den del av beredningen som avser slutlig överläggning inför förslag till beslut om vem som ska anställas. Prefekten kan efter förslag från prefekt eller vicerektor/dekan ersättas av annan representant från institutionen.
- En eller flera rekryteringsgrupper eller motsvarande kan utses för handläggning av ärenden om anställning och/eller befordran av lärare.
- Om en rekryteringsgrupp eller motsvarande har inrättats bör den bestå av ordförande, vice ordförande samt ytterligare minst fyra ledamöter, varav två studentrepresentanter. Ledamöterna ska, förutom studentrepresentanterna, vara personer med vetenskaplig kompetens.12 Kvinnor och män ska vara jämställt representerade, om inte synnerliga skäl föreligger. Ledamöterna ska utses på ett sådant sätt att de vetenskapligt, pedagogiskt och i övrigt så allsidigt som möjligt representerar rekryteringsgruppens ansvarsområde. Studentrepresentanterna utses av berörd studentkår.
- En ansökan som har kommit in efter ansökningstidens utgång får beaktas om det kan ske utan olägenhet och ligger i universitetets intresse.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Rekryteringsgruppens bereder och lämnar förslag till fakultetsnämnden avseende följande ärenden:
- anställning som professor (beslut fattas av rektor)
- anställning som universitetslektor och biträdande universitetslektor (beslut fattas av prefekt/motsvarande)
- befordran från universitetslektor till professor (beslut fattas av rektor)
- befordran från universitetsadjunkt och biträdande universitetslektor till universitetslektor (beslut fattas av prefekt/motsvarande)
- behörighetsprövning av universitetslektor vid omplaceringsärenden eller motsvarande (beslut fattas av personalavdelningen i samråd med fakulteten och efter förhandling med berörd organisation)
- avgöra ärenden enligt fakultetsnämndens delegationsbeslut
Vid beredning av ärenden ska rekryteringsgruppen bevaka att rekryteringsprocessen bidrar till en jämställd och jämlik arbetsmiljö.
3 Behörighetskrav och bedömningsgrunder
3.1 Generellt
Uppsala universitets anställningsordning
- När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
- Ett allmänt behörighetskrav är att den sökande ska ha förmåga att samarbeta och i övrigt uppfyller de krav på lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
- För behörighet att anställas som lärare gäller att den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa antingen på svenska eller engelska eller på båda dessa språk. Vidare får krav uppställas på förmåga att undervisa på annat språk utifrån aktuella behov i den verksamhet till vilken rekrytering ska ske. Vid befordran till en högre läraranställning ska den sökande normalt uppvisa tillräckliga språkkunskaper i svenska för att kunna bidra till universitetets inre arbete.
- Meriterna ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
- Områdes-/fakultetsnämnd ska besluta om områdes- eller fakultetsspecifika kriterier för skicklighet. Dessa kompletterar och specificerar ytterligare de definitioner av skicklighet som återfinns i 19-30 §§. Kriterierna ska utformas så att de bidrar till målet att Uppsala universitet ska bibehålla sin ställning som ett av de främsta forsknings- och utbildningsuniversiteten i världen.
49 § Befordran av en universitetslektor till professor eller av en universitetsadjunkt till universitetslektor innebär en kompetensprövning och en titeländring. En universitetslektor eller universitetsadjunkt som befordrats har inte rätt till ändrade arbetsuppgifter eller anställningsvillkor.
3.1.1 Vetenskaplig skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
- Vetenskaplig skicklighet utgör en bedömningsgrund vid anställning av professor, universitetslektor, biträdande universitetslektor.
- Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom förmåga att genom forskningen samverka med det omgivande samhället tillmätas betydelse.
3.1.2 Pedagogisk skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
- Pedagogisk skicklighet utgör en bedömningsgrund vid anställning av professor, universitetslektor, biträdande universitetslektor och universitetsadjunkt.
- Pedagogisk skicklighet avser utbildningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen tillmätas betydelse. Även förmåga att genom utbildningen samverka med det omgivande samhället bör ingå i den pedagogiska skickligheten.
3.1.3 Administrativ skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
- Administrativ skicklighet utgör en bedömningsgrund vid anställning som innebär eller kan komma att innebära administrativt arbete.
- Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.
3.1.4 Ledningsskicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
- Ledningsskicklighet utgör en bedömningsgrund vid anställning som innebär eller kan komma att innebära arbetsledning, det vill säga ansvar för ledning av verksamhet och/eller personal.
- Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.
3.2 Anställning som professor
Högskoleförordningen (4 kap 3 §)
Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. […] Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten.
Uppsala universitets anställningsordning
Se 4-30 §§ ovan.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Av de i anställningsordningen specificerade bedömningsgrunderna för anställning som professor är i normalfallet den vetenskapliga, pedagogiska, administrativa skickligheten, samt ledningsskickligheten av relevans vid teologiska fakulteten. Av anställningsordningen § 4.1 framgår att vetenskaplig och pedagogisk skicklighet utgör nödvändiga bedömningsgrunder för professur. Administrativ skicklighet och ledningsskicklighet anges som bedömningsgrund i det fall då anställningen innebär eller kan komma att innebära administrativt arbete respektive ledning av verksamhet och/eller personal. Då en professor i regel får anses vara del av den reguljära administrationen och forskningsledningen ska alla fyra bedömningsgrunderna beaktas.
3.2.1 Vetenskaplig skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
31 § Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser och genom att den sökandes meriter i ett internationellt perspektiv håller mycket hög kvalitet. Den sökande ska ha visat skicklighet i att planera, initiera, leda och utveckla forskning, ha visat förmåga att i konkurrens erhålla forskningsanslag samt uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på forskarnivå. Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas bland annat utifrån kvalitet och omfattning av vetenskaplig publicering. Kraven på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och specifika förutsättningar.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den vetenskapliga skickligheten ska både kvalitativt och kvantitativt avsevärt överstiga den som gäller för docentkompetens (enligt teologiska fakultetens riktlinjer) och vara dokumenterad i självständiga vetenskapliga publikationer där minst ett substantiellt peer review-granskat arbete efter disputationen är författat på internationellt gångbart språk (företrädesvis engelska). Sökandes forskning ska innehålla exempel på bearbetning av centrala fält i forskarämnet, men även uppvisa ytterligare ämnesmässig breddning i förhållande till doktorsavhandling och docentarbete. Ett grundkrav är även att sökanden kan dokumentera framgång i minst en konkurrens om externa medel från forskningsråd, stiftelse eller liknande avseende projektforskning eller anställning som post.doc- (eller motsvarande) för minst två år av sammanhängande forskning på minst 50 procent. Förmåga att genom forskning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara styrkt genom skriftlig dokumentation.
I tillägg till publicerade (eller för publicering antagna) arbeten kan den vetenskapliga bedömningen grunda sig på särskilda bifogade handlingar, såsom tidigare sakkunnigyttranden vid professorstillsättningar och yttranden från forskningsråd m.m.
3.2.2 Pedagogisk skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
32 § Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom omfattande meriter inom utbildning i enlighet med 22 §. Därutöver ska den sökande uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. Den pedagogiska utbildningen ska inkludera forskarhandledarutbildning.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den pedagogiska skickligheten för professor avser undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. De pedagogiska meriterna ska vara väl dokumenterade och utförligt presenterade. Från utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska den sökande ha dokumenterad erfarenhet av alla de moment som normalt ingår i lektorsundervisning, dvs. föreläsningar, seminarieledning, examination i olika former, uppsatshandledning på olika nivåer, samt kursansvar och kursutveckling. Från undervisning på forskarnivå ska den sökande ha dokumenterad erfarenhet av utbildningens alla stadier, dvs. handledning, seminarieledning, undervisning på forskarkurser inklusive examination, samt handläggning av ansökningsärenden. Den sökande bör normalt sett i egenskap av huvudhandledare ha handlett minst en doktorand till doktorsexamen. Sammanlagt (inklusive den doktorand som den sökande fört till examen) ska den sökande ha varit eller vara involverad i minst tre handledarrelationer på forskarutbildningsnivå (som huvudhandledare, biträdande handledare eller extern biträdande handledare). Dispens från kraven på handledning i forskarutbildningen kan ske om det föreligger speciella skäl. Det kan exempelvis handla om långvariga förhållanden inom ämnet som omöjliggjort handledning på forskarutbildningsnivå. Förmåga att genom utbildning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara dokumenterad genom intyg från såväl arbetsgivare som samverkanspart.
3.2.3 Administrativ skicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den administrativa skickligheten avser förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. De administrativa meriterna ska vara dokumenterade i form av intyg om administrativa insatser, som verksamhetsplanering och resurshantering samt aktivt deltagande i arbetsgrupper, utskott, styrelser och nämnder.
3.2.4 Ledningsskicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Ledningsskickligheten avser förmåga att på ett gott sätt leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. Meriter på detta område ska vara dokumenterade genom intyg över ledningsuppdrag. Intyg ska inkludera omdöme.
3.2.5 Sakkunniga
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Ansökan om anställning som professor prövas av tre sakkunniga från andra lärosäten eller motsvarande, varav minst ett utanför Sverige och i normalfallet ett utanför Norden.
3.3 Befordran till professor
Uppsala universitets anställningsordning
- Befordran kan enbart sökas av vid universitetet tillsvidareanställda och vid ansökningstillfället verksamma lärare samt av biträdande universitetslektorer.
- Områdes-/fakultetsnämnd ska utfärda för vetenskapsområdet/fakulteten specifika kompletterande kriterier för befordran, vilka kompletterar behörighetskraven för respektive lärarkategori. Kriterierna ska utformas för att nå målet att vara ett av de främsta forsknings- och utbildningsuniversiteten i världen.
- Ämnesområdet ska i normalfallet vara detsamma som för den tidigare anställningen, men ska kunna ändras om det finns särskilda skäl.
50 § En universitetslektor ska befordras till professor och en universitetsadjunkt till universitetslektor om han eller hon skriftligen ansöker om det, är behörig för en sådan anställning och har bedömts uppfylla de specifika krav som respektive områdes-/fakultetsnämnd fastställt.
- Den sökande ska ha visat vetenskaplig skicklighet enligt 31 §.
- Den sökande ska ha visat pedagogisk skicklighet enligt 32 §.
- En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Den pedagogiska utbildningen ska inkludera forskarhandledarutbildning.
- Den sökande ska ha uppvisat kollegialt ansvarstagande och bedömas kunna bidra till universitetets utveckling. För detta krävs lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet, och när tillämpligt, även klinisk skicklighet.
- Befordran från universitetslektor till professor kan tidigast ske fem år efter doktorsexamen i syfte att säkerställa tillfredsställande erfarenhet av självständigt forskningsarbete och forskarhandledning, om inte särskilda skäl föreligger.
- Vid anställning av och befordran till professor (inbegripet adjungerad professor, gästprofessor) och universitetslektor (inbegripet adjungerad universitetslektor) och biträdande universitetslektor ska, om det inte är uppenbart obehövligt, minst två sakkunniga från andra lärosäten eller motsvarande anlitas för bedömning av de sökandes skicklighet.
- Riktlinjer för anlitande av och instruktioner till sakkunniga ska utfärdas av områdes-/ fakultetsnämnd i syfte att effektivisera och kvalitetssäkra de sakkunnigas arbete.
3.3.1 Vetenskaplig skicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den vetenskapliga skickligheten ska både kvalitativt och kvantitativt avsevärt överstiga den som gäller för docentkompetens (enligt teologiska fakultetens riktlinjer) och vara dokumenterad i självständiga vetenskapliga publikationer där minst ett substantiellt peer-review-granskat arbete efter disputationen är författat på internationellt gångbart språk (företrädesvis engelska). Sökandes forskning ska innehålla exempel på bearbetning av centrala fält i forskarämnet, men även uppvisa ytterligare ämnesmässig breddning i förhållande till doktorsavhandling och docentarbete. Ett grundkrav är även att sökanden kan dokumentera framgång i minst en konkurrens om externa medel från forskningsråd, stiftelse eller liknande avseende projektforskning eller anställning som post.doc- (eller motsvarande) för minst två år av sammanhängande forskning på minst 50 procent. Förmåga att genom forskning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara styrkt genom skriftlig dokumentation.
I tillägg till publicerade (eller för publicering antagna) arbeten kan den vetenskapliga bedömningen grunda sig på särskilda bifogade handlingar, såsom tidigare sakkunnigyttranden vid professorstillsättningar och yttranden från forskningsråd m.m.
Vad gäller bedömning av vetenskaplig skicklighet är tydlig progression ett viktigt bedömningskriterium.
3.3.2 Pedagogisk skicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den pedagogiska skickligheten för professor avser undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. De pedagogiska meriterna ska vara väl dokumenterade och utförligt presenterade. Från utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska den sökande ha dokumenterad erfarenhet av alla de moment som normalt ingår i lektorsundervisning, dvs. föreläsningar, seminarieledning, examination i olika former, uppsatshandledning på olika nivåer, samt kursansvar och kursutveckling. Från undervisning på forskarnivå ska den sökande ha dokumenterad erfarenhet av utbildningens alla stadier, dvs. handledning, seminarieledning, undervisning på forskarkurser inklusive examination, samt handläggning av ansökningsärenden. Den sökande bör normalt sett i egenskap av huvudhandledare ha handlett minst en doktorand till doktorsexamen. Sammanlagt (inklusive den doktorand som den sökande fört till examen) ska den sökande ha varit eller vara involverad i minst tre handledarrelationer på forskarutbildningsnivå (som huvudhandledare, biträdande handledare eller extern biträdande handledare). Dispens från kraven på handledning i forskarutbildningen kan ske om det föreligger speciella skäl. Det kan exempelvis handla om långvariga förhållanden inom ämnet som omöjliggjort handledning på forskarutbildningsnivå. Förmåga att genom utbildning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara dokumenterad genom intyg från såväl arbetsgivare som samverkanspart.
3.3.3 Administrativ skicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den administrativa skickligheten avser förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. De administrativa meriterna ska vara dokumenterade i form av intyg om administrativa insatser, som verksamhetsplanering och resurshantering samt aktivt deltagande i arbetsgrupper, utskott, styrelser och nämnder.
3.3.4 Ledningsskicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Ledningsskickligheten avser förmåga att på ett gott sätt leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. Meriter på detta område ska vara dokumenterade genom intyg över ledningsuppdrag. Intyg ska inkludera omdöme.
3.3.5 Sakkunniga
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Ansökan om befordran till professor prövas av tre sakkunniga från andra lärosäten eller motsvarande, varav minst ett utanför Sverige och i normalfallet ett utanför Norden.
3.4 Anställning som universitetslektor
Högskoleförordningen (4 kap 4 §)
Behörig att anställas som lektor är
- inom annat än konstnärlig verksamhet, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. [ ... ]
Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden enligt första stycket. Varje högskola bestämmer i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en lektor. (SFS 2010:1064).
Uppsala universitets anställningsordning
Se 4-30 §§ under avsnitt 3.1 ovan.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
För anställning som universitetslektor ska bedömningen grunda sig på utlysningstexten, i det som föreskrivs i avsnittet Generellt för anställning av lärare i Anställningsordning för Uppsala universitet samt på följande avsnitt. Vid bedömningen av såväl vetenskaplig skicklighet som pedagogisk skicklighet ska särskild vikt läggas vid sådan verksamhet som är av relevans för anställningen.
3.4.1 Vetenskaplig skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
34 § Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser som håller hög kvalitet. Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas bland annat utifrån kvalitet och omfattning av vetenskaplig publicering. Kraven på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och specifika förutsättningar.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den sökandes vetenskapliga bidrag, resultatmässigt, teoretiskt och metodologiskt ska beskrivas och bedömas, och inte endast värderas utifrån den vetenskapliga publiceringens omfattning.
De sakkunniga ska vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten göra en innehållslig kvalitetsbedömning av de åberopade publikationerna, varvid granskningen görs såväl kvalitativt som kvantitativt, inkluderande det vetenskapliga bidraget i både omfång och kvalitet. Den sökandes vetenskapliga bidrag framförallt i relation till anställningens inriktning ska särskilt kommenteras i de sakkunnigas utlåtande. Förmåga att genom forskning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara styrkt genom skriftlig dokumentation.
3.4.2 Pedagogisk skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
35 § Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning i enlighet med 22 §. En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den pedagogiska skickligheten för lektorer avser huvudsakligen undervisning på grundnivå och avancerad nivå. De pedagogiska meriterna ska vara väl dokumenterade, utförligt presenterade och styrkta genom intyg. Från utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska den sökande ha dokumenterad erfarenhet av alla de moment som normalt ingår i lektorsundervisning, dvs. föreläsningar, seminarieledning, examination i olika former, uppsatshandledning på olika nivåer, samt kursansvar och kursutveckling. Eventuellt läromedelsförfattande eller i konkurrens erhållna pedagogiska utvecklingsmedel utgör också en merit. Om den sökande har erfarenhet av undervisning på forskarnivå ska även den vara dokumenterad, utförligt presenterad och styrkt genom intyg. De underlag den sökande bifogar ansökan ska vara av sådan art att sakkunniga kan bedöma såväl kvalitet som kvantitet. Förmåga att genom utbildning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara dokumenterad genom intyg från såväl arbetsgivare som samverkanspart.
Pedagogiska meriter ska vara dokumenterade genom intyg som inkluderar omdöme samt pedagogisk meritportfölj.
3.4.3 Övrig skicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den sökandes administrativa skicklighet och ledningsskicklighet ska vara väl dokumenterad, utförligt presenterad och styrkt genom intyg.
3.4.4 Sakkunniga
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Ansökan om anställning som lektor prövas av två sakkunniga från andra lärosäten eller motsvarande.
3.5 Befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor
Uppsala universitets anställningsordning
- Den som är anställd som biträdande universitetslektor ska efter skriftlig ansökan befordras till universitetslektor om han eller hon efter sakkunniggranskning bedöms uppfylla de kvalifikationskrav som respektive områdes- eller fakultetsnämnd fastställt och som framgått av information om ledig anställning.
- Den sökande ska ha visat vetenskaplig skicklighet och bedömas att som universitetslektor ha förutsättningar att kunna initiera och självständigt driva forskning av hög vetenskaplig kvalitet enligt § 34. De vetenskapliga meriterna ska vara dokumenterade så att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.
- Den sökande ska ha visat pedagogisk skicklighet enligt § 35 genom undervisning, examination och handledning på både grundnivå och avancerad nivå, liksom genom planering, utveckling, utvärdering, samt som universitetslektor bedömas kunna axla pedagogiska ledningsuppdrag och utveckla undervisningen vidare. De pedagogiska meriterna ska vara dokumenterade på ett sådant sätt att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.
- En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper.
- Den sökande ska ha uppvisat kollegialt ansvarstagande och bedömas kunna bidra till universitetets utveckling.
- Skriftlig ansökan om att prövas för befordran till universitetslektor ska ha inkommit till berörd områdes-/fakultetsnämnd senast sex månader innan anställningen som biträdande universitetslektor upphör. En biträdande universitetslektor kan endast en gång prövas för befordran till universitetslektor. Beslut om att bevilja eller avslå ansökan om befordran ska fattas senast två månader innan anställningen som biträdande universitetslektor upphör.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer[1]
Vid befordran till universitetslektor gäller samma behörighetskrav som för anställning som universitetslektor. Därtill gäller att den sökande ska ha fullgjort sina arbetsuppgifter som biträdande universitetslektor på ett tillfredsställande sätt.
Om en biträdande universitetslektor avser att ansöka om befordran till universitetslektor görs en vägledande prövning av meriterna när halva tiden av det biträdande universitetslektoratet har uppnåtts. Vid själva prövningen av meriter utses en extern granskare som ombeds att inkomma med ett utlåtande och en preliminär bedömning av forskningsmeriter, pedagogiska meriter, andra relevanta meriter samt ge rekommendationer inför den återstående tiden. Denne granskare kan komma att anlitas för den slutgiltiga bedömningen av ansökan om befordran till universitetslektor när en sådan föreligger.
När en biträdande universitetslektor ansöker om befordran till universitetslektor görs en gängse prövning av två externa sakkunniga och rekryteringsgruppen bereder ärendet för fakultetsnämnden.
3.6 Anställning som biträdande universitetslektor
Högskoleförordningen (4 kap 4a §)
Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem eller högst sju år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer[2]
För anställning som biträdande universitetslektor vid teologiska fakulteten ska främst den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. Bedömningen av den sökande ska grunda sig på utlysningstexten, i det som föreskrivs i avsnittet Generellt för anställning av lärare i Anställningsordning för Uppsala universitet samt på följande avsnitt. Vid bedömningen av såväl vetenskaplig skicklighet som pedagogisk skicklighet ska särskild vikt läggas vid sådan verksamhet som är av relevans för anställningen.
Vid utlysningen av biträdande universitetslektorat anges anställningens profil och de sökande uppmanas att till ansökan bifoga en reflekterande programförklaring över framtida forskning, pedagogisk och övrig meritering.
I samband med anställningen utvärderas den biträdande universitetslektorns behov av meritering och säkerställs att universitetslektorn, utom forskningstid på minst 30%, erbjuds möjligheter för meritering inom undervisning och administration.
I samband med att institutionen anställer en biträdande universitetslektor utser prefekten på förslag från fakultetsnämnden en mentor – i normala fall ämnesföreträdaren i det för anställningen mest relevanta ämnet – som ska bistå den nyanställde universitetslektorn med råd och vägledning. Den biträdande universitetslektorn har alltså rätt till visst stöd och vägledning under meriteringsperioden. Mentorn är också ansvarig för att bistå fakultetsnämnden vid planering och genomförande av eventuell granskning i samband med befordran. Mentorskapet erbjuds i både forskningsfrågor och pedagogiska frågor. Vid behov kan ytterligare kompetens involveras (exempelvis pedagogiska mentorer vid respektive kollegium).
3.6.1 Vetenskaplig skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
38 § För anställning som biträdande universitetslektor krävs vetenskaplig skicklighet enligt 20§. Den vetenskapliga skickligheten ska ha god kvalitet och ge goda förutsättningar för en akademisk karriär inom det ämnesområde som är relevant för anställningen.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Med hänvisning till anställningens karaktär av meriteringsanställning ska den sökandes vetenskapliga bidrag, resultatmässigt, teoretiskt och metodologiskt beskrivas och bedömas i huvudsakligen kvalitativt hänseende, och inte endast värderas utifrån den vetenskapliga publiceringens omfattning. De sakkunniga ska vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten göra en innehållslig kvalitetsbedömning av de åberopade publikationerna. Ett kvantitativt försteg hos en sökande, vilket kan förklaras av att en sökande varit verksam under längre tid, ska således inte vara utslagsgivande.
Den sökandes vetenskapliga bidrag framförallt i relation till anställningens inriktning och vetenskapliga reflekterande programförklaring ska särskilt kommenteras i de sakkunnigas utlåtande.
De underlag den sökande bifogar ansökan ska vara av sådan art att sakkunniga kan bedöma såväl kvalitet som kvantitet. Förmåga att genom forskning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara styrkt genom skriftlig dokumentation.
3.6.2 Pedagogisk skicklighet
Uppsala universitets anställningsordning
39 § För anställning som biträdande universitetslektor ska hänsyn tas till pedagogisk skicklighet i enlighet med 22 §. För att uppnå pedagogisk skicklighet bör den sökande ha genomgått, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst fem veckor eller ha motsvarande kunskaper. Om sådan meritering ej kunnat genomföras före anställningen ska den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den pedagogiska skickligheten för befordran av biträdande universitetslektor till lektor avser huvudsakligen undervisning på grundnivå och avancerad nivå. De pedagogiska meriterna ska vara väl dokumenterade, utförligt presenterade och styrkta genom intyg. Från utbildning på grundnivå och avancerad nivå ska den sökande ha dokumenterad erfarenhet av alla de moment som normalt ingår i lektorsundervisning, dvs. föreläsningar, seminarieledning, examination i olika former, uppsatshandledning på olika nivåer, samt kursansvar och kursutveckling. Eventuellt läromedelsförfattande eller i konkurrens erhållna pedagogiska utvecklingsmedel utgör också en merit. Om den sökande har erfarenhet av undervisning på forskarnivå ska även den vara dokumenterad, utförligt presenterad och styrkt genom intyg. De underlag den sökande bifogar ansökan ska vara av sådan art att sakkunniga kan bedöma såväl kvalitet som kvantitet. Förmåga att genom utbildning samverka med det omgivande samhället ska i förekommande fall vara dokumenterad genom intyg från såväl arbetsgivare som samverkanspart.
Pedagogiska meriter ska vara dokumenterade genom intyg som inkluderar omdöme, samt pedagogisk meritportfölj där den sökandes pedagogiska grundsyn beskrivs.
3.6.3 Övrig skicklighet
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Den sökandes administrativa skicklighet och ledningsskicklighet ska vara väl dokumenterad, utförligt presenterad och styrkt genom intyg.
3.7 Adjungerad lärare
Uppsala universitets anställningsordning
45 § För anställning som adjungerad professor, adjungerad universitetslektor och adjungerad universitetsadjunkt ska, med undantag för pedagogisk skicklighet, de behörighetskrav och bedömningsgrunder tillämpas som gäller för aktuell lärarkategori.
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Behörighetskraven för en adjungerad lärare är desamma som för motsvarande anställning utan adjungering.
3.8 Kallelse till professor
Se Anställningsordning för Uppsala universitet, UFV 2019/1673, 101–106 §§.
[1] Ur riktlinjer beslutade av fakultetsnämnden har 2016-09-05.
[2] Ur riktlinjer beslutade av fakultetsnämnden har 2016-09-05.