Riktlinjer avseende examina på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet
Riktlinjerna ersätter Bestämmelser avseende examina på grundnivå och avancerad nivå (UFV 2007/212, med ändring UFV 2010/168).
Riktlinjerna ska revideras före 2028-12-31.
Med stöd av bemyndiganden i högskoleförordningen (SFS 1993:100, ändrad SFS 2006:1053, HF) och den examensordning som finns i bilaga 2 till denna beslutar rektor härmed om lokala bestämmelser enligt nedan. Dessa bestämmelser gäller vid Uppsala universitet utöver bestämmelserna i högskoleförordningen.
1 Allmänna bestämmelser
1.1 En kurs är den största enhet som ges ett betyg. En fristående kurs ska vanligen omfatta minst 5 högskolepoäng och som mest 60 högskolepoäng. Avsteg i särskilda fall från detta minsta omfång får beslutas av områdes-/fakultetsnämnd.
1.2 Om sakinnehållet i olika kurser sammanfaller i större omfattning, k. överlapp, får de inte samtidigt ingå i samma examen. Avräkning av överlappande poäng görs då vid examens utfärdande. Om innehållet i kurser vid Uppsala universitet överlappar ska det om möjligt anges i kursplanerna.
1.3 I ett examensbevis ska de kurser som ingår i examen anges tillsammans med deras poängtal, betyg och datum för betyg. I förekommande fall ska även tidigare utbildning eller yrkesverksamhet som tillgodoräknats anges i beviset.
2 Generella examina
2.1 Inriktningen av en kandidat-, magister- eller masterexamen anges genom att examensbenämningen utformas av examens benämning tillsammans med något av förleden:
- farmacie, (för farmaceutiska fakultetsområdet)
- filosofie (för historisk-filosofiska, samhällsvetenskapliga, språkvetenskapliga och utbildningsvetenskapliga fakultetsområdena samt för annat fakultetsområde efter beslut av rektor),
- juris (för juridiska fakultetsområdet, ej för kandidatexamen),
- medicine, (för medicinska fakultetsområdet)
- naturvetenskaplig, (för teknisk-naturvetenskapliga fakultetsområdet)
- teknologie (för teknisk-naturvetenskapliga fakultetsområdet) eller
- teologie (för teologiska fakultetsområdet).
Valet av förled styrs vanligen av vilket fakultetsområde som huvudområdet tillhör. Rektor fattar beslut om förled vid inrättande av huvudområde. Utöver ovanstående kan förleden ekonomie och politices användas, om de specifika krav som beslutas av samhällsvetenskapliga fakulteten för dessa inriktningar uppfylls. Ytterligare preciseringar av examens inriktning anges inte som efterled till examens benämning, utan framgår på annan plats i beviset.
Inriktningen av en högskoleexamen anges inte genom ett förled utan genom ett efterled som anger dess inriktning.
2.2 I enlighet med rekommendation från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) 2010-02-27 (UFV 2010/143) ska förleden översättas till engelska på följande sätt.
Förled | Efterled |
---|---|
Ekonomie | of Science in Business and Economics |
Farmacie | of Pharmaceutical Science |
Filosofie | of Arts; of Social Science; of Science |
Juris | of Legal Science |
Medicine | of Medical Science |
Naturvetenskaplig | of Science |
Politices | of Science in Political Sciences |
Teknologie | of Science |
Teologie | of Arts in Theology |
Rektor fattar beslut om översättning för respektive huvudområde vid dess inrättande.
2.3 Huvudområden för kandidat-, magister och masterexamina beslutas av rektor på förslag av områdes-/fakultetsnämnd. Huvudområden för kandidatexamen utgör också även huvudområden i högskoleexamen.
2.4 För en kandidatexamen (180 hp) krävs succesiv fördjupning inom ett huvudområde om minst 90 hp varav ett examensarbete om minst 15 hp.
En kandidatexamen får, förutom kurser på grundnivå, bestå av kurs eller kurser på avancerad nivå, men den eller dessa kurser kan då inte utgöra grund för magister- eller masterexamen.¹
2.5 För en magisterexamen (60 hp) krävs kurser om minst 45 hp på avancerad nivå varav ett examensarbete om minst 15 Minst 30 hp, inklusive examensarbetet, ska vara inom huvudområdet för examen.
En magisterexamen får, förutom kurser på avancerad nivå, bestå av kurs eller kurser på grundnivå omfattande högst 15 högskolepoäng. Kursen eller kurserna bör avse sådan kompletterande kompetens som behövts för fördjupning i huvudområdet och får inte ha ingått i studentens examen på grundnivå.²
2.6 För en masterexamen (120 hp) krävs kurser om minst 90 hp på avancerad nivå varav ett examensarbete om minst 30 hp. Minst 60 hp, inklusive examensarbetet, ska vara inom huvudområdet för examen.
En masterexamen får, förutom kurser på avancerad nivå, bestå av kurs eller kurser på grundnivå omfattande högst 30 högskolepoäng. Kursen eller kurserna bör avse sådan kompletterande kompetens som behövts för fördjupning i huvudområdet och får inte ha ingått i studentens examen på grundnivå.³
2.7 Ett examensarbete för masterexamen ska omfatta minst 30 högskolepoäng. Områdes-/fakultetsnämnd får besluta att examensarbetet i ett huvudområde får omfatta mindre än 30 högskolepoäng, dock minst 15 högskolepoäng, för studenter som redan
har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet.
2.8 För högskoleexamen (120 hp) krävs kurser om minst 60 hp inom huvudområdet för utbildningen, varav minst 7,5 högskolepoäng ska utgöras av ett självständigt arbete.
¹ Detta stycke gäller till 2028-12-31
² Detta stycke gäller till 2028-12-31
³ Detta stycke gäller till 2028-12-31
3 Yrkesexamina
3.1 Preciserade krav för viss yrkesexamen, eller yrkesexamen med viss inriktning, beslutas av områdes-/fakultetsnämnd och ska framgå av utbildningsplan.
3.2 För yrkesexamina används de examensbenämningar som anges i examensordningen, bilaga 2 till HF. Eventuell inriktning anges i direkt anslutning till examensbenämningen i beviset.
3.3 Översättningar till engelska av benämningar för yrkesexamen görs i enlighet med Universitets och högskolerådets (UHR:s) Föreskrifter och allmänna råd om översättning till engelska av svenska examina (UHRFS 2013:6 med ändring 2019:6).