Riktlinjer för antagning som docent vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper
1. Allmän information
Docent är en akademisk titel som markerar en klart högre vetenskaplig kompetens än doktorsexamen, vilket visas genom dokumenterad självständig forskningsförmåga och
pedagogisk skicklighet. Docent är inte en anställning utan en vetenskaplig kompetensmarkering. Att bli antagen som docent ska ses som ett led i en akademisk karriär. Fakulteten antar normalt inte som docent sökande som gått i pension. Docenter antas i fakultetens forskarutbildningsämnen (inklusive eventuella inriktningar) och ämnen som sammanfaller med fakultetens huvudområden.
Docent får endast antas om det är till nytta för forskningen och utbildningen. För att antas till docent vid fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet ställs krav på anknytning till fakulteten. Kravet anses uppfyllt om den sökande
- har disputerat vid fakulteten eller
- innehar anställning som lärare vid fakulteten eller
- har varaktigt samarbete i fråga om forskning eller utbildning med fakulteten.
I annat fall ska berörd(a) professorer yttra sig över på vad sätt en antagning som docent skulle vara till nytta för forskningen och utbildningen vid fakulteten.
Den som önskar att bli antagen som docent bör först samråda med forsknings- ansvarig(a) vid fakulteten. Om dessa konsultationer leder fram till avrådan visar erfarenheter att det är lämpligast att avvakta med ansökan. Avrådan innebär dock inte något hinder för ansökan.
Den som antas som docent förväntas i fakultetsrelevanta sammanhang åta sig uppdrag som exempelvis kommentator/opponent/betygsnämndsledamot samt kunna fungera som handledare på forskarutbildningsnivå.
2. Vetenskapliga och pedagogiska bedömningsgrunder
2.1 Vetenskaplig skicklighet
För att bli antagen som docent krävs avlagd doktorsexamen eller motsvarande kompetens. I förhållande till doktorsavhandlingen ska den sökande tydligt ha breddat sitt vetenskapliga register och uppvisa en tydlig progression. Detta visas genom en vetenskaplig produktion som går utöver doktorsavhandlingen och är av god kvalitet. Därutöver krävs att den sökande aktivt bidragit till utvecklingen inom sitt forskningsfält och utvecklats som forskare.
Vad gäller den vetenskapliga produktionen bedöms den med avseende på såväl kvalitet som kvantitet, där kvalitetskriteriet väger tyngst. Kvantitativt ska produktionen motsvara minst ytterligare en avhandling. Av särskild betydelse vid bedömningen av den vetenskapliga produktionen är
- förmåga till originalitet och självständighet
- fördjupning och breddning i förhållande till avhandlingen
- den sökandes vetenskapliga bidrag till forskningsområdet
De arbeten som åberopas ska vara publicerade eller antagna för publicering i en form som är gängse för disciplinen och ska inte ingå som förarbeten till doktorsavhandlingen. Till antagna manus ska intyg om slutgiltig version från utgivaren bifogas.
Vikt läggs vid förmågan att bidra till den vetenskapliga diskussionen både nationellt och internationellt. Bidrag till utvecklingen inom det egna forskningsfältet kan visas genom exempelvis deltagande i forskningskonferenser, arbete inom forskningsprojekt, eller skrivandet av recensioner.
Meriterande är även ledning och administrativ erfarenhet av vetenskaplig verksamhet. Samverkan med det omgivande samhället kan också åberopas.
2.2 Pedagogisk skicklighet
För antagning som docent krävs dokumenterad och väl vitsordad erfarenhet av undervisning på grundnivå, avancerad nivå och/eller forskarnivå om minst 300 klocktimmar. Antalet timmar och nivå på undervisningen ska styrkas av studierektor eller motsvarande. Vidare ska den sökande ha genomgången handledarutbildning på forskarutbildningsnivå.
Som kompletterande meritering kan åberopas administrativa insatser i form av planering, utveckling och ledning av utbildning, pedagogiska projekt, utarbetande av läromedel och erfarenheter av ledarskap i akademin. Likaså kan samverkan med det omgivande samhället åberopas.
3. Utformning av ansökan
Ansökan och underlag lämnas in elektroniskt via universitetets rekryteringssystem. För att ansöka skickas ett e-postmeddelande till utbvet@utbildningsvetenskap.uu.se där det framkommer inom vilket ämne den sökande önskar bli antagen som docent. Ansvarig fakultetshandläggare skickar därefter en länk till rekryteringssystemet som den sökande ska lämna in sin ansökan genom.
Ansökan ska innehålla:
- Uppgift om inom vilket ämne den sökande önskar bli antagen.
- Meritsammanställning (CV).
- En förteckning över samtliga vetenskapliga arbeten.
- Redogörelse för vetenskaplig verksamhet som beskriver den sökandes verksamhet och utveckling efter disputationen.
- Redogörelse för pedagogisk verksamhet som beskriver den sökandes verksamhet och utveckling efter disputationen.
- Den sökandes doktorsavhandling (inkl. ev. artiklar som ingår i avhandlingen).
- Förteckning över åberopade vetenskapliga arbeten (max tio stycken).
Ansvarsfördelningen för verk till vilka den sökande inte är ensamförfattare ska klargöras.
- Samtliga åberopade vetenskapliga arbeten laddas upp elektroniskt i
rekryteringssystemet (arbeten som inte kan laddas upp elektroniskt skickas i två exemplar till fakultetskansliet).
- Bestyrkt kopia av intyg över avlagd doktorsexamen.
- Studierektorsintyg över väl vitsordad undervisning (antalet timmar och nivå).
- Intyg över genomgången handledarutbildning på forskarutbildningsnivå.
4. Sakkunnigutlåtande
Sakkunnig ska avge ett yttrande över den sökandes vetenskapliga och pedagogiska skicklighet med utgångspunkt i de kriterier som anges ovan (punkt 2.1 och 2.2). Den sakkunniges yttrande ska omfatta ca 4 sidor (1600 ord) och det ska klart framgå om antagning som docent tillstyrks eller avstyrks.
5. Handläggning
När ansökan inkommit till fakulteten remitteras den till institutionen, som anmodas inkomma med ett skriftligt förslag på en sakkunnig. Prefekt/motsvarande ansvarar för att förslag inkommer efter hörande av berörda professorer. Den sakkunnige ska vara professor vid ett annat lärosäte och ska ha god kännedom om föreliggande krav för docentkompetens och kunna bedöma den sökandes pedagogiska och vetenskapliga skicklighet. Den föreslagne sakkunnige ska ha förklarat sig icke jävig och accepterat uppdraget.
Ärendet går sedan till fakultetsnämndens arbetsutskott som utser sakkunnig och även fattar beslut om att låta ansökan gå vidare till sakkunniggranskning. Om den sökande inte uppfyller grundläggande krav kan arbetsutskottet besluta att avslå ansökan. När sakkunnigutlåtande inkommit beslutar fakultetsnämnden om den sökande ska antas som docent eller inte. Vid tveksamheter kan ytterligare kontakt med sakkunnig ske.
6. Offentlig föreläsning
Den nyantagna docenten förutsätts efter utnämningen hålla en föreläsning för publik. Ytterligare information tillhandahålls den nyantagna docenten efter beslut.