Riktlinjer för antagning som docent vid Historisk-filosofiska fakulteten
1 Allmän information
Genom att anta någon som docent bekräftar Historisk-filosofiska fakulteten personens särskilda vetenskapliga kompetens. Att bli antagen som docent ska ses som ett led i en akademisk karriär. För att progression ska kunna säkerställas och bedömas rekommenderas att en ansökan om befordran till docent i normalfallet inlämnas tidigast fem år efter disputation.
Ansökan om att antas som docent ska ställas till historisk-filosofiska fakultetsnämnden.
Ansökan ska innehålla styrkt meritförteckning/CV, kort beskrivning av pedagogisk och vetenskaplig verksamhet samt fullständig skriftförteckning. Skriftförteckningen ska innehålla uppgifter om vilka skrifter som tillkommit efter doktorsexamen, skrifternas sidomfång, på vilka skrifter som den sökande står som ensam författare samt vilka skrifter som skrivits i samarbete med andra. Dessutom ska det tydligt framgå i vad mån de gått igenom peer review samt, när det gäller samförfattade skrifter, vilket det egna bidraget till skriften varit. Av förteckningen ska det även framgå vilka skrifter som kan betraktas som vetenskapliga respektive populärvetenskapliga.
Ansökningshandlingarna, inklusive de vetenskapliga arbeten som åberopas, max 10 stycken inklusive doktorsavhandlingen, ska lämnas in via universitetets elektroniska ansökningssystem. I de fall skrifter inte kan göras tillgängliga i elektronisk form, får distribution till sakkunnig hanteras i särskild ordning.
Redogörelsen för den pedagogiska meriteringen ska styrkas med uppgifter om undervisningens omfattning, art samt kvalitet, t.ex. i form av intyg.
Normalt antas docent endast i de ämnen i vilka utbildning på forskarnivå och/eller avancerad nivå ges.
Fakulteten antar normalt inte som docent sökande som gått i pension. Fakulteten antar normalt inte som docent sökande som redan är docent (i ett annat ämne) vid fakulteten.
Den som avser att ansöka om att bli antagen som docent samråder lämpligen först med seniora ämneskolleger eller institutionens egen beredningsgrupp samt prefekt. Om detta samråd leder till avrådan att ansöka visar erfarenheten att det är lämpligt att avvakta med ansökan. Avrådan innebär dock inget formellt hinder för ansökan.
2 Krav för antagning som docent
Docent får antas endast om det är till nytta för forskningen och utbildningen. Detta behöver inte motiveras om den sökande innehar anställning som lärare eller forskare vid en av Historisk-filosofiska fakultetens institutioner/motsvarande.
I annat fall ska berörd institution/motsvarande yttra sig särskilt över på vad sätt en antagning som docent skulle kunna vara till nytta för forskningen och utbildningen vid Historisk-filosofiska fakulteten.
2.1 Vetenskaplig skicklighet
Bedömningen av den samlade vetenskapliga skickligheten ska ske i två steg. Först bedöms tilläggsmeriteringen för sig, dvs. de publikationer som tillkommit efter doktorsexamen. Sedan görs en bedömning av den sökandes vetenskapliga utveckling. I förhållande till doktorsavhandlingen ska den sökande tydligt breddat sitt vetenskapliga register och uppvisat en god progression.
I det första steget bedöms tilläggsmeriteringens kvantitet och kvalitet. Kvalitetskriteriet är viktigast. I kvantitativa termer ska tilläggsmeriteringen omfatta vad som minst krävs av en doktorsavhandling. I övrigt används vanliga kriterier som analytisk skärpa, teoretisk och metodologisk medvetenhet, förmåga till nytänkande och självständighet i förhållande till tidigare forskning, empirisk säkerhet och akribi.
I nästa steg ska tilläggsmeriteringen relateras till och jämföras med tidigare produktion, främst avhandlingen. På så vis kan tematisk breddning och kvalitativ utveckling bedömas. En svag avhandling ställer särskilt stora krav på en positiv utveckling efter doktorsexamen. En stark avhandling får dock inte leda till sänkta krav vad gäller tilläggsmeritering.
Det är önskvärt att den sökande har bidragit till internationella vetenskapliga diskussioner, men all vetenskaplig publicering är meriterande. De arbeten som åberopas bör vara publicerade eller antagna för publicering. Manuskript som inte är antagna för publicering ska inte sändas in.
2.2 Pedagogisk skicklighet
Normalt utgör 240 undervisningstimmar (klocktimmar) i det berörda ämnet inom grund- eller forskarutbildning tillräcklig meritering, under förutsättning att den är väl vitsordad av studierektor (motsv.). Som ytterligare pedagogisk meritering räknas även administrativa insatser för planering och ledning av undervisning, utarbetande av läromedel, handledning, samt erfarenhet av populärvetenskaplig framställning. Undervisning som meddelats inom ramen för doktorandtjänst räknas som pedagogisk meritering.
3 Utseende av sakkunnig
När fakultetsnämnden efter samråd med berörd institution beslutat att ansökan ska gå vidare till sakkunnigbedömning, anmodas institutionen att lämna skriftligt förslag till sakkunnig. Den som föreslås till sakkunnig ska vara verksam vid annat lärosäte, om detta är möjligt, och ska innan förslaget läggs ha förklarat sig villig att åta sig uppdraget. Fakultetsnämnden eller dekanen utser sakkunnig.
4 Sakkunnigutlåtande
Den sakkunniga avger yttrande över den sökandes vetenskapliga och pedagogiska skicklighet. Yttrandet ska omfatta ca fyra sidor (1 600 ord) och avslutas med ett klart ställningstagande. Den sakkunniga ska basera sin slutsats på egen läsning av de insända skrifterna och får inte använda bibliometriska hjälpmedel annat än som ett komplement. När sakkunnigutlåtandet inkommit till fakultetskansliet sänds utlåtandet till den sökande och berörd prefekt för kännedom. Utifrån tillgängliga handlingar tar docent/befordringsgruppen ställning till den sökande och rekommenderar fakultetsnämnden att anta eller avslå ansökan.
5 Lärarprov
Om en sökande inte uppfyller kriteriet på 240 undervisningstimmar rekommenderar docent/befordringsgruppen att lärarprov ska anordnas. Den sökande anmäler var och när lärarprov om 45 minuter avhålls samt titeln på föreläsningen. Kungörelse om lärarprov utsänds av fakultetsnämndens kansli till samtliga ledamöter i fakultetsnämnden, den sakkunniga samt docent/befordringsgruppen.
6 Beslut
Beslut om antagning som docent fattas av fakultetsnämnden på förslag av docent/befordringsgruppen.