Riktlinjer för omtentamina för teknisk- naturvetenskapliga fakulteten

Inledning

Fastställda av tekniska och naturvetenskapliga utbildningsnämnderna 2021-10-05. Reviderad 2022-01-21 och 2023-08-28. Ersätter tidigare riktlinjer TEKNAT 2016/147.

Riktlinjerna gäller fr.o.m. vårterminen 2024.

Bakgrund

Sannolikheten för en student att vara i fas med programmet minskar avsevärt om omtentamen tidsmässigt konkurrerar med ordinarie tentamina: ju fler tentamina per vecka, desto större är risken att studenterna inte prioriterar alla programkurser utan väljer ut några. Dessutom tar omtentamina i perioderna tid från undervisningen och gör perioderna svårare att schemalägga.

Det är viktigt att ge studenterna goda chanser att klara tentamen vid första tillfället. Det är därför viktigt att perioderna inte blir för korta och att studenterna kan ägna maximalt med tid åt att studera inför ordinarie tentamen.

Riktlinjer

Dessa riktlinjer gäller både för muntliga och skriftliga tentamina[1],[2].

Omtentamina måste erbjudas i omtentaperioderna, d.v.s. ett ordinarie tentamenstillfälle kan inte ersätta ett omtentatillfälle. Ordinarie tentamen får inte förläggas i en omtentamensperiod. Dagen innan ordinarie tentamenstillfälle bör vara schemafri. Ordinarie undervisning schemaläggs inte i omtentamensperioden.

Varje tentamen ska följas av minst två omtentamina per år varav en ska erbjudas i omtentamensperioden i augusti. En del kurser har flera kurstillfällen per år[3],[4]. Följande tabell visar när omtentamina ska ges (tabell 1). En institution får välja att ge ytterligare omtentamenstillfällen. För kurser som går över två perioder avses i tabellen nedan den period där tentamen ligger.[5] Principen är att det inte ska gå för lång tid mellan det ordinarie tentamenstillfället och första omtentamenstillfället samtidigt som arbetsbelastningen för institutionerna ska vara rimlig. Omtentamen direkt efter ordinarie tentamen har undvikts i möjligaste mån. I de fall omtentamen ligger i tentamensperioden direkt efter ordinarie tentamen bör dessa tentamina schemaläggas med så stort avstånd som möjligt.

Ordinarie tentamina kring årsskiftet ska i möjligaste mån schemaläggas sista dagarna på terminen. Undervisning bör förekomma även i januari. En sluttentamen för en kurs ska ligga i tentamensperioden medan en deltentamen kan ligga tidigare under undervisningsperioden, beroende på kursplanen och det pedagogiska upplägget.

Studenterna får skriva en ordinarie tentamen för ett annat kurstillfälle än för det kurstillfälle studenterna är registrerade på.

Kurser som ges av en annan fakultet och som samläses med utbildningsprogram vid denna fakultet kan i undantagsfall ha avvikande omtentamensperioder efter beslut av ordförande för ansvarig utbildningsnämnd. Berörda studenter ska informeras om detta i god tid.

För program som är gemensamma med annat/andra lärosäte/n gäller riktlinjerna för det lärosäte där kursen ges. Berörda studenter ska informeras om detta i god tid.

För 10 hp-kurser som går över två perioder och har en sluttentamen i andra perioden är andra perioden markerad i tabellen. För kurser som går över två perioder och har en tentamen i varje period markeras respektive tentamen separat i

tabellen. En sådan kurs får alltså två rader att följa i tabell 1.

Tabell 1: Se länk till originaldokument "PDF".


[1] Gäller inte exempelvis laborationer, seminarier mfl poänggivande moment, utan enbart tentamen som schemaläggs i tentamensperioden.

[2] Särskild hänsyn bör tas till bostadssituationen på Campus Gotland under sommaren. Omtentamina bör schemaläggas närmaste dagarna efter terminsslut i juni och innan terminsstart i augusti. Om önskemål finns bland studenterna kan, om praktiskt möjligt, omtentamenstillfälle även erbjudas samtidigt i Uppsala under omtentamensperioderna i juni och augusti.

Programvisa avsteg från dessa riktlinjer under terminstid (omtentamina i början av våren och påsk) kan beslutas läsårsvis av ordförande i berörd utbildningsnämnd efter att förslag på avsteg har godkänts av berört programråd och kursgivande institutioner. Möjligheten att göra avsteg gäller endast program vid Campus Gotland som antingen har samläsning med andra fakulteter alternativt enbart har programegna kurser i studieplanen. Avsteg ska motiveras.

[3] För kurser som går tre gånger eller fler per läsår räcker det med omtentamenstillfälle i augusti, övriga kurser ska därutöver erbjuda minst ett omtentamenstillfälle.

[4] För kurser som ges vartannat år gäller riktlinjerna det läsår kursen ges. Läsåret kursen inte ges räcker det med omtentamenstillfället i augusti.

[5] För 10 hp-kurser som går över två perioder och har en sluttentamen i andra perioden är andra perioden markerad i tabellen. För kurser som går över två perioder och har en tentamen i varje period markeras respektive tentamen separat i tabellen. En sådan kurs får alltså två rader att följa i tabell 1.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin