Riktlinjer för uppdragsutbildning

1. Bakgrund

Uppdragsutbildning är ett viktigt instrument i universitetets samverkan med det omgivande samhället. Uppdragsutbildning är en del av universitetets ordinarie verksamhet och ska kvalitativt gynna universitetets utbildning på grund- och avancerad nivå samt bidra till dess fortsatta utveckling. Avdelningen för uppdragsutbildning (AUU) har till uppgift att utveckla och stödja universitetets institutioner i att bedriva uppdragsutbildning. AUUs verksamhet är självfinansierande och disponerar inga anslagsmedel.

Uppdragsutbildning regleras enligt förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (2002:760), härefter förordningen. Högskoleverket har i kompletterande föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (HSVFS 2003:3), härefter föreskriften, meddelat att varje lärosäte ska fastställa riktlinjer för sin uppdragsutbildning. Uppsala universitet har beslutat om följande riktlinjer för uppdragsutbildning vid Uppsala universitet.

2. Definition av uppdragsutbildning

Uppdragsutbildning definieras i förordningen som utbildning som anordnas mot avgift från uppdragsgivaren för den fysiska personen eller de fysiska personer som uppdragsgivaren utser.

Uppdragsutbildning kännetecknas alltså dels av hur den finansieras, dels av det särskilda sättet att utse deltagare. Uppdragsutbildning är inte högskoleutbildning (men kan under vissa omständigheter få tillgodoräknas som sådan, se nedan). De studerande är inte studenter på universitetet och omfattas inte av (bland annat) högskoleförfattning och bestämmelser om studiemedel. Deltagarna behöver inte ha grundläggande behörighet för högskolestudier för att delta i uppdragsutbildningen. Uppdragsgivaren ska enligt förordningen vara annan än fysisk person. Det innebär att

uppdragsgivaren måste vara en organisation, t.ex. ett företag, en förening eller en myndighet (statlig, kommunal eller landsting). En fysisk person får under inga omständigheter själv betala sin utbildning.

Utbildningen ska enligt förordningen knyta an till den grundläggande högskoleutbildningen på grundnivå eller avancerad nivå, för vilken universitetet har examensrätt.

3. Syftet med utbildningen

Uppdragsutbildning får endast ges för vissa ändamål, enligt nedan.

3.1 Privat uppdragsgivare

När uppdraget kommer från en icke offentlig uppdragsgivare, normalt ett företag eller en privat organisation, ska uppdraget avse personalutbildning som är ägnad att få betydelse för deltagarnas arbete åt uppdragsgivaren. Personer som deltar i utbildningen ska följaktligen vara anställda, eller ha en ställning jämförbar med en anställning, hos uppdragsgivaren och utbildningen ska vara relaterad till anställningen.

3.2 Offentlig uppdragsgivare

Om uppdragsgivaren är en statlig eller kommunal myndighet, ett landsting eller motsvarande offentlig uppdragsgivare från ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)[1], kan uppdraget förutom personalutbildning även avse utbildning som behövs av arbetsmarknadsskäl eller av biståndspolitiska skäl.

Om uppdragsgivaren är en offentlig uppdragsgivare utanför EES ställs inga krav motsvarande de ovan om att utbildningen ska avse personalutbildning eller behövas av arbetsmarknadsskäl/biståndspolitiska skäl.

4. Negativ inverkan

Uppdragsutbildning får enligt förordningen inte bedrivas på sådant sätt eller i sådan omfattning att den får negativ inverkan på universitets ordinarie utbildning. Resursplanering och arbetsgivaransvar åligger prefekten vid utförande institution varför engagemang i uppdragsutbildning från personal inom institutionen ska godkännas av denne.

5. Underrättelse till Universitetskanslersämbetet

Om uppdragsutbildningen omfattar studier motsvarande mer än 60 högskolepoäng ska UKÄ underrättas skriftligen. Till sådan underrättelse ska avtalet mellan universitetet och uppdragsgivaren bifogas. Ansvarig för att underrättelse sker är den som vid universitetet tecknar avtalet.

6. Full kostnadstäckning

Universitetet får enligt förordningen själv bestämma avgiften för uppdragsutbildningen, varvid avgiftsförordningen (1992:191) ska tillämpas. Avgiften ska beräknas så att full kostnadstäckning uppnås för såväl avdelningen för uppdragsutbildning som för medverkande institution. Samtliga faktiska kostnader, såväl direkta som indirekta ska följaktligen täckas av avgiften.

7. Betyg, examens- och kursbevis

De som deltar i uppdragsutbildning får endast ges betyg och examens- eller kursbevis enligt bestämmelserna för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå, om samma kvalitetskrav gäller på uppdragsutbildningen, dvs. att kursplaner fastställs och examinatorer utses i samma ordning som på motsvarande högskoleutbildning. Detta gäller även om deltagarna saknar behörighet för tillträde till högskoleutbildning.

Uppdragsutbildning särredovisas i universitetets årsredovisning. Därför ska särskild kursplan fastställas med särskild kurskod och kursbenämningen ska avslutas med ordet uppdragsutbildning.

Om kursplan för uppdragsutbildning har fastställts av fakultetsnämnd och examinator har utsetts på samma sätt som för reguljär utbildning ska deltagare i uppdragsutbildningen registreras i Uppdok/Ladok på särskild anmälningskod. Deltagares resultat på prov i uppdragsutbildningen ska registreras i Uppdok/Ladok.

Om nytt program, huvud- eller biområde ska inrättas eller om nya examensbeteckningar ska användas ska i god tid innan avtal skrivs fakultetsnämnd/områdesnämnd respektive rektor fatta beslut om detta i enlighet med Uppsala universitets arbetsordning.

8. Tillgodoräknande

Den som genomgått en sådan uppdragsutbildning som avses i punkt 7 har rätt att tillgodoräkna sig utbildningen som högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå.

9. Studieadministrativa rutiner

Förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor gäller även för deltagare i uppdragsutbildning. Följaktligen ska deltagare i uppdragsutbildning registreras och uppgifter såsom utfärdande av kursbevis och tillgodoräknande ska registreras. För poänggivande uppdragsutbildningar ska kursplaner vara registrerade i universitetets utbildningsdatabas med kurskod som börjar med 8.

10. Samundervisning

Samundervisning får ske, dvs. universitetet får undervisa deltagare i uppdragsutbildning tillsammans med studenter i högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå, om denna inte påverkas negativt. Uppdragsfinansierade kursdeltagare ska registreras på kurser som är registrerade i universitetets utbildningsdatabas med en kurskod som börjar med 8.

11. Avtal och vem som tecknar avtal

Uppdragsutbildning ska regleras via avtal, som tecknas av institutionens prefekt, avdelningschefen på avdelningen för uppdragsutbildning eller av universitetsdirektören enligt gällande delegationsordning.

Alla avtal där värdet av avtalet överstiger 100 000 kr ska granskas av juridiska avdelningen innan avtal tecknas.

12. Anställdas medverkan i uppdragsutbildning

Lärare och andra anställda som medverkar i uppdragsutbildning gör detta inom ramen för sin ordinarie anställning. Prefekt beslutar om övertidsersättning i visst fall kan utbetalas direkt från avdelningen för uppdragsutbildning till anställd för medverkan i uppdragsutbildning där avdelningen för uppdragsutbildning har ekonomiskt ansvar.

Vid uppdragsutbildning medverkar lärare med anställning vid Uppsala universitet. Prefekt kan besluta om att även externa lärare ska förordnas i begränsad omfattning. Ansvar för kursens genomförande samt examination kan aldrig delegeras till extern lärare.

13. Mallar

Mallar för kostnadsberäkning och avtal finns på Medarbetarportalen, se information på uppdragsutbildningens sida.

[1] EES är ett associeringsavtal mellan europeiska länder som omfattar dels de länder som är medlem i Europeiska Unionen, dels de till Europeiska frihandelssammanslutningen anslutna staterna Island, Norge och Liechtenstein.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin