Valföreskrifter vid fakulteten för utbildningsvetenskaper
Valföreskrifter
| |
|
|
Fakulteten för utbildningsvetenskaper
Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper
2023-12-07
Innehållsförteckning
- Inledning_________________________________________________________________________ 3
1.1 Studentrepresentanter_________________________________________________________ 3
1.2 Representanter från annan fakultet______________________________________________ 3
- Fakultetskollegium________________________________________________________________ 3
2.1 Sammansättning_____________________________________________________________ 3
2.2 Uppgift och arbete____________________________________________________________ 4
- Valberedning_____________________________________________________________________ 4
3.1 Sammansättning_____________________________________________________________ 4
3.2 Uppgift och arbete____________________________________________________________ 4
3.3 Mandatperiod________________________________________________________________ 4
3.4 Genomförande av val av valberedning___________________________________________ 4
3.5 Fyllnadsval__________________________________________________________________ 5
- Fakultetsnämnd___________________________________________________________________ 5
4.1 Sammansättning_____________________________________________________________ 5
4.2 Uppgift och arbete____________________________________________________________ 5
4.3 Mandatperiod________________________________________________________________ 5
4.4 Genomförande av val till fakultetsnämnd__________________________________________ 5
4.5 Ordförande och vice ordförande_________________________________________________ 6
4.6 Fyllnadsval__________________________________________________________________ 6
- Elektorsförsamling________________________________________________________________ 6
5.1 Sammansättning_____________________________________________________________ 6
5.2 Uppgift och arbete____________________________________________________________ 6
5.3 Mandatperiod________________________________________________________________ 6
5.4 Genomförande av val till elektorsförsamling_______________________________________ 6
5.5 Fyllnadsval__________________________________________________________________ 7
- Fakultetsnämndens utskott_________________________________________________________ 7
6.1 Mandatperiod________________________________________________________________ 7
6.2 Utnämning av ledamöter till utskott______________________________________________ 7
6.3 Fyllnadsval__________________________________________________________________ 7
1. Inledning
Fakulteten för utbildningsvetenskapers valföreskrifter gäller samtliga val där fakultetskollegiet utser eller röstar, samt fakultetsnämndens utnämning av ledamöter i dess utskott.
1.1 Studentrepresentanter
Studentkåren utser representanter i fakultetsnämnden och dess utskott i enlighet med fakultetens arbetsordning.[1] Mandatperioden är ett år. Fakulteten och kåren kommunicerar kring uppdragen i enlighet med Riktlinjer för studentinflytande vid Uppsala universitet.[2]
1.2 Representanter från annan fakultet
Representanter från andra fakulteter/vetenskapsområden i fakultetsnämnden beslutas av respektive område. Representanter från andra fakulteter/vetenskapsområden i fakultetsnämndens utskott beslutas av fakultetsnämnden efter förslag från respektive område.
2. Fakultetskollegium
2.1 Sammansättning
Fakultetskollegiet består av lärare med vetenskaplig kompetens inom fakultetens ansvarsområde. Med vetenskaplig kompetens avses i det här sammanhanget den som är
- anställd som professor eller
- annan person med anställning som lärare eller forskare för vilken det krävs doktorsexamen eller motsvarande kompetens
Som lärare eller forskare inom en områdes- respektive fakultetsnämnds ansvarsområde, definieras de som är anställda tillsvidare eller för viss tid som är längre än två år vid universitetet omfattande minst 50% av heltidsanställning och om arbete omfattande minst 40% av heltidsanställning utförs inom nämndens ansvarsområde.[3]
Fakultetskollegiets medlemmar utgör röstlängd, vid alla val där kollegiet är med och väljer, enligt Riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder 20232026.[4] Den som är tjänstledig mer än 50% har inte rösträtt men är valbar om tjänstledigheten varar mindre än hälften av mandatperioden.
2.2 Uppgift och arbete
Fakultetskollegiets huvudsakliga uppgifter är att utse ledamöter i fakultetsnämnd och elektorsförsamling samt att till vicerektor föreslå dekan tillika ordförande i fakultetsnämnden och prodekan tillika vice ordförande.[5] Fakultetskollegiet utser också fakultetens valberedning.
3. Valberedning
3.1 Sammansättning
Valberedningens sammansättning och uppgifter specificeras i fakultetens arbetsordning.[6] Valberedningen väljer själva ordförande inom sig. Fakultetens valberedning ska bestå av fem lärarrepresentanter ur fakultetskollegiet från institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi.
3.2 Uppgift och arbete
Valberedningens uppgift är att föreslå ledamöter till de olika organ som fakultetskollegiet är med och väljer. Valberedningen ska i framtagande av förslag på ledamöter arbeta för en bred sammansättning och representation i form av kön, ålder, ämnestillhörighet etc. samt utifrån kontinuitet och förnyelse. Valberedningen informerar kollegiet hur deras arbete genomförts i samband med att förslag framläggs vid val.
3.3 Mandatperiod
Valberedningens mandatperiod är tre år. Mandatperioden inleds första oktober året innan fakultetsnämndens mandatperiod börjar och avslutas sista september. Det finns ingen begränsning av hur många perioder en ledamot kan vara med i valberedningen, men sammansättningen ska baseras på kontinuitet och förnyelse.
3.4 Genomförande av val av valberedning
Den avgående valberedningen föreslår ledamöter i ny valberedning. Val av ny valberedning sker vanligtvis samtidigt som val till elektorsförsamling. Tidsplan för valet sätts av valsamordnaren vid fakultetskansliet i samråd med valberedningens ordförande. Valet genomförs enligt den princip som används för val vid fakulteten. Valsamordnaren informerar fakultetskollegiet om process och tidsplan. Valsamordnaren skickar ut valberedningens förslag till kollegiet som får möjlighet att inkomma med eventuellt motförslag. Eventuellt motförslag skickas till kollegiet ca en vecka före valsammanträdet. Valet förrättas sedan per acklamation vid valsammanträdet som genomförs digitalt. Vid sammanträdet är fakultetens dekan ordförande.
3.5 Fyllnadsval
I det fall en ledamot ur valberedningen avsäger sig sitt uppdrag ska en ny ledamot utses snarast och fram till innevarande mandatperiods slut. Valet följer samma princip som ordinarie val.
4. Fakultetsnämnd
4.1 Sammansättning
Majoriteten av ledamöterna i fakultetsnämnden utgörs av personer med vetenskaplig kompetens. Fakultetsnämndens ordförande benämns dekan och dess vice ordförande prodekan. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskapers sammansättning beskrivs i fakultetens arbetsordning.[7]
4.2 Uppgift och arbete
Inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap är fakultetsnämnderna fakulteternas beslutande organ. Fakultetsnämndens uppgifter reglereras i universitetets arbetsordning.[8]
4.3 Mandatperiod
Mandatperioden för ordförande, vice ordförande och ledamöter är tre år. Mandatet för ordförande och vice ordförande får dock förnyas högst två gånger om högst tre år i taget.[9]
4.4 Genomförande av val till fakultetsnämnd
Valberedningen föreslår ledamöter till fakultetsnämnden. Tidsplan för valet sätts av valsamordnaren vid fakultetskansliet i samråd med valberedningens ordförande. Valet genomförs enligt universitetets riktlinjer och den princip som används för val vid fakulteten. Valsamordnaren informerar fakultetskollegiet om process och tidsplan. Valberedningen skickar förslag på ledamöter till valsamordnaren vid fakultetskansliet. Valsamordnaren skickar ut valberedningens förslag till kollegiet som får möjlighet att inkomma med eventuellt motförslag. Eventuellt motförslag skickas till kollegiet ca en vecka före valsammanträdet. Valet förrättas sedan per acklamation vid valsammanträdet som genomförs digitalt. Valberedningens ordförande är ordförande vid mötet.
4.5 Ordförande och vice ordförande
Ordförande (dekan) och vice ordförande (prodekan) utses av vicerektor efter förslag från fakultetskollegiet. Efter genomfört val sammanställer valsamordnaren vid fakultetskansliet beslutsunderlag till vicerektor.
4.6 Fyllnadsval
I det fall en ledamot ur fakultetsnämnden avsäger sig uppdraget ska ny ledamot utses snarast och fram till innevarande mandatperiods slut. Valet följer samma princip som ordinarie val.
5. Elektorsförsamling
5.1 Sammansättning
Elektorsförsamlingen för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap sätts samman baserat på de olika kollegiernas storlek efter val i respektive fakultetskollegium.
5.2 Uppgift och arbete
Elektorsförsamlingarnas uppdrag beskrivs i riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder.[10]
5.3 Mandatperiod
Mandatperiod för elektorsförsamlingen är tre år. Datum för perioden regleras i
Riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder 2023-2026.[11]
5.4 Genomförande av val till elektorsförsamling
Valberedningen föreslår elektorer. Tidsplan för valet sätts av valsamordnaren vid fakultetskansliet i samråd med valberedningens ordförande. Valet genomförs enligt universitetets riktlinjer och den princip som används för val vid fakulteten.
Valsamordnaren informerar fakultetskollegiet om process och tidsplan. Valberedningen skickar förslag på ledamöter till valsamordnaren vid fakultetskansliet. Valsamordnaren skickar ut valberedningens förslag till kollegiet som får möjlighet att inkomma med eventuellt motförslag. Eventuellt motförslag skickas till kollegiet ca en vecka före valsammanträdet. Valet förrättas sedan per acklamation vid valsammanträdet som genomförs digitalt. Valberedningens ordförande är ordförande vid mötet.
5.5 Fyllnadsval
I det fall en ledamot ur elektorsförsamlingen avsäger sig uppdraget ska en ny ledamot utses snarast och fram till innevarande mandatperiods slut. Valet följer samma princip som ordinarie val.
6. Fakultetsnämndens utskott
Vilka utskott som finns vid fakulteten och utskottens sammansättning framgår av fakultetens arbetsordning.[12]
6.1 Mandatperiod
Mandatperiod för ledamöter i utskotten är tre år. Perioden följer fakultetsnämndens mandatperiod men med startdatum 1 september och slutdatum 31 augusti. Det finns ingen begränsning av hur många perioder en ledamot kan sitta, men sammansättningen ska baseras på kontinuitet och förnyelse.
6.2 Utnämning av ledamöter till utskott
Ledamöter i utskotten utses av fakultetsnämnden efter förslag från ordförande och vice ordförande med stöd av fakultetskansliet. Fakulteten ska arbeta för en bred sammansättning och representation i form av kön, ålder, ämnestillhörighet etc. samt utifrån kontinuitet och förnyelse. Fakultetsnämndens sekreterare samordnar och föredrar förslaget till ledamöter inför beslut av fakultetsnämnden.
6.3 Fyllnadsval
I det fall en utskottsledamot avsäger sig uppdraget ska en ny ledamot utses snarast och fram till innevarande mandatperiods slut. Fyllnadsvalet följer samma princip som vid ordinarie tillsättning.
[1] Arbetsordning fakulteten för utbildningsvetenskaper UTBVET 2020/732
[2] Riktlinjer för studentinflytande vid Uppsala universitet UFV 2019/1792
[3] 2 kap 1 § Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2017/95
[4] Riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder 2023-2026 UFV 2022/420
[5] 8 kap 11 § Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2017/95
[6] Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper UTBVET 2020/732
[7] Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper UTBVET 2020/732
[8] 8 kap 11§ Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2017/95
[9] 8 kap 8 § Arbetsordning för Uppsala universitet UFV 2017/95
[10] Riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder 2023-2026 UFV 2022/420
[11] Riktlinjer för val av ledamöter till områdes- och fakultetsnämnder 2023-2026 UFV 2022/420
[12] Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper UTBVET 2020/732