Nyheter
Här samlar vi nyhet och notiser från Botaniska trädgården samt ett urval av nyheter från övriga delar av Uppsala universitet som rör växter och biologi.
Nyhetsarkiv Botaniska trädgården
Nyheter från Uppsala universitet
Fotosyntesen hotad i en allt hetare värld
Grunden för allt liv på jorden är fotosyntesen. Så vad händer om den grunden rubbas? Idag kan avancerade mätinstrument avslöja hur klimatförändringar påverkar växters förmåga att processa energin från solljus. – Jag vill förstå hur arter och ekosystem kan fungera i framtiden, säger Rakesh Tiwari, postdoktor och Birgitta Sintring-stipendiat vid institutionen för ekologi och genetik.
Trädens anpassningsförmåga består efter miljontals år
Sju av de vanligaste skogsträden i Europa har visat sig kunna skydda sin genetiska mångfald från stora förändringar i miljöförhållandena. Detta trots att deras utbredningsområden har krympt och antalet träd har minskat kraftigt under istidscyklerna. Det visar en studie av ett europeiskt konsortium, där Uppsala universitet ingår, som publiceras i Nature Communications.
Humlor är på hugget när de pollinerar
Humlor har olika metoder för att samla pollen. Vissa typer av blommor, som potatisväxter, kräver tuffare tag för att ge ifrån sig frömjölet. Humlan använder då en teknik som kallas "buzz pollination" där den biter tag i blommans ståndarknappar och ruskar dem. Charlie Woodrow, postdoktor vid institutionen för ekologi och genetik, har studerat hur det här går till i detalj och gjort nya upptäckter.