Humlor är på hugget när de pollinerar

Humla flyger mot rosa blomma.

Humlor samlar pollen som mat både åt sig själva och åt sina larver. Foto: Marcus Holmqvist

Humlor har olika metoder för att samla pollen. Vissa typer av blommor, som potatisväxter, kräver tuffare tag för att ge ifrån sig frömjölet. Humlan använder då en teknik som kallas "buzz pollination" där den biter tag i blommans ståndarknappar och ruskar dem. Charlie Woodrow, postdoktor vid institutionen för ekologi och genetik, har studerat hur det här går till i detalj och gjort nya upptäckter.

 

– Istället för att borsta pollenet direkt från blomman använder humlan musklerna i bröstkorgen, som den använder när den flyger, och drar ihop dessa mycket snabbt. Det får humlan att vibrera. När den gör det skakar den ut pollen ur blommor med rörformad geometri. Hur snabbt musklerna vibrerar och hur ljudliga vibrationerna är påverkar hur mycket pollen som släpps ut, berättar Charlie Woodrow.

Intensivt surrande ljud

Humlor behöver pollen både som mat åt sig själva och åt sina larver. Vid ”buzz pollination” ger de ifrån sig ett intensivt surrande ljud. I den nya studien har forskarna med hjälp av höghastighetskamera sett i detalj hur det går till.

– Vi upptäckte nyligen att de här vibrationerna faktiskt överförs från musklerna i bröstkorgen till humlans huvud och huvudet rör sig bakåt och framåt upp till 400 gånger tyngdaccelerationen. Så det är väldigt snabba rörelser. När humlan gör det biter den sig fast i blomman. Det gör att pollenet kan frigöras väldigt snabbt jämfört med vid normal borstning av pollen från blomman eller vibrationer som överförs direkt från musklerna, säger Charlie Woodrow.

Åsa Malmberg och Marcus Holmqvist

Publikation:

Charlie Woodrow, Noah Jafferis, Yuchen Kang, Mario Vallejo-Marín, Buzz-pollinating bees deliver thoracic vibrations to flowers through periodic biting, Current Biology. DOI: 10.1016/j.cub.2024.07.044

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin