Kaktusblommor

Kaktusar har mycket vackra blommor. De är ofta oproportionerligt stora och har lysande starka färger. De kan vara vita, gröngula, gula, orange, röda, vinröda, lila, rosa ... Bara blåa blommor saknas. Blommorna har gemensamma drag som gör att man känner igen dem som kaktusblommor.

En typisk kaktusblomma har:

  • Många kronblad
  • Flikig pistill
  • Många ståndare

Pollination

För att kaktusblomman ska bilda frön så måste pollen från ståndarna föras över till pistillen. Det kallas pollination. I naturen pollineras kaktusarnas blommor av olika djur, till exempel bin. De är på jakt efter nektar, en sockerlösning som bildas inne i blomman.

Kaktusar som blommar på natten

De största och mest praktfulla kaktusblommorna är bara utslagna på natten. Under dagtid syns bara de stora knopparna och vissna rester av gamla blommor. Nattblommande kaktusar har stora doftande vita eller ljust rosa blommor.

Nattens drottning förtjänar verkligen sitt namn. Blomman är 20 centimeter bred och 30 centimeter lång! Den pollineras av fladdermöss. Fladdermusen håller sig fast i de kraftiga kronbladen med tassarna medan den slickar i sig nektar. Nattens drottning doftar mycket starkt, nästan kväljande. Doften är typisk för fladdermuspollinerade blommor.

Blomman hos sjöborrekaktus har en mycket lång pip. Nektarn finns längst in i pipen. För att komma åt den behövs en lång sugsnabel. En sådan som nattfjärilar har!

Kaktusar som pollineras av kolibri-fåglar

Blomman hos Cleistocactus är speciellt anpassad för att pollineras av kolibrifåglar. Kolibrins långa näbb når fram till nektarn längst inne i den rörformade blomman. Fåglar har ett mycket gott färgseende men ett dåligt luktsinne. Därför är fågelpollinerade blommor starkt färgade, gärna röda, och saknar doft. Jämför med blomman hos en vanlig novemberkaktus. Den pollineras också av kolibrier!

Så får du dina kaktusar att blomma

Från blomma till frukt

När blomman pollinerats bildas frukter med frön i. Många kaktusfrukter är saftiga och får som mogna starka färger. De äts av djur som på så sätt sprider fröna. Andra frukter spricker upp så att fröna faller ut när de är mogna.

Det är vanligt att kaktusar sätter frukt även hemma i fönsterkarmen.

Lär dig hur du sår kaktusfrön!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin