Arkeologiskt material vid institutionen

I en av institutionens korridorer finns ett stort glasskåp med föremål. Här beskrivs skåpets historia av professor Anders Kaliff.

Skåp med föremål, stenyxor, tegel

Skåpet i gediget trä och glas i korridoren

Om glasmontern med föremål i "lärarkorridoren"

I maj 2017 fick Uppsala universitet och vår institution ett erbjudande från Strängnäs kommun, om att överta arkeologiska föremål från Strängnäs museum – tidigare Strängnäs stadsmuseum – vilket skulle avvecklas. Innan erbjudandet gick till Uppsala universitet hade Statens Historiska museum i Stockholm fått samma erbjudande, men tackat nej. Undertecknad fick i uppdrag av dåvarande prefekten att inventera samlingen, samt att ta tillvara de arkeologiska föremål som kunde vara av intresse för oss. Avsikten var att dessa skulle ställas ut i våra lokaler och bidra med en passande inramning. I detta syfte inhandlades också på auktion i Stockholm en passande monter, i glas med träinramning, vilken ursprungligen tillhört Nationalmuseum i Stockholm, en lokal där statens arkeologiska samlingar också ursprungligen var lokaliserade.

De föremål som nu finns utställda på institutionen, i denna monter, utgörs i sin helhet av föremål ur Strängnäs museisamling. På det övre hyllplanet finns främst förhistoriska föremål, merparten yxor och andra artefakter från sten- och bronsålder. På det nedre hyllplanet finns i huvudsak föremål som påträffats vid stadsarkeologiska undersökningar i Strängnäs, bland annat formgjutet tegel och andra föremål funna i lämningarna av Strängnäs dominikankonvent.

Stenyxor på rad

Några av stenyxorna

Merparten av föremålen har en dokumenterad proveniens, om än rudimentär i många fall. Dokumentationen finns förvarad i en särskild pärm, vilken övertogs tillsammans med föremålen. Den innehåller fyndblanketter där de olika föremålens ursprung finns noterad, där blanketternas numrering relaterar till ett nummer på respektive föremål. Strängnäs museisamling bestod i sig av flera äldre samlingar, bland annat de föremål som tidigare funnits i Strängnäs läroverk, liksom föremål som funnits på den så kallade Grassagården – en bevarad borgargård från 16-1700-talet – men även föremål som funnits i privat ägo och donerats till museet.

Tegelstenar och tegelföremål med en karta i grönt

Formgjutet tegel av olika slag

Efter att Uppsala universitet, Sörmlands museum och även andra institutioner haft möjlighet att överta föremål ur Strängnäs museisamling, kom resterande delar att avyttras genom en auktion för allmänheten, utförd av Nyköpings auktionsverk. Den ägde rum i oktober 2017, varvid ca 1000 föremål ropades ut och kunde inhandlas av allmänheten. Det bör framhållas att Strängnäs museum hade ett mycket brett spektrum av föremål, och den stora merparten utgjordes av objekt från senare århundraden, allt från ett piano från Södermanlands regementes gamla mäss till allmogeredskap av olika karaktär. De föremål som såldes på auktionen utgjordes främst av sådana, mera sentida objekt.


Lerkruka från bronsåldern, trasig i kanten

Lerkruka från bronsåldern - i denna påträffades ben, som nu förvaras i Visby

Av ursprungligen omkring 10 000 föremål i Strängnäs museisamling, lär Sörmlands museum ha valt ut ca 4000. Olika kommunala verksamheter övertog ungefär 1 500 föremål, hembygdsföreningar ett par hundra objekt. Andra museer, såsom Julita Gård, Statens museer för Världskultur, Spårvägsmuseet, Roggebiblioteket och Scenkonstmuseet valde ut cirka 1 200 föremål. Vår institution hade erbjudande om att överta 230 ”poster”, varav vissa innehöll mer än ett föremål, ibland snarare fragment av föremål. Samtliga togs inte om hand av oss utan det slutliga antalet kom att stanna vid ett hundratal. De som inte finns utställda i montern på institutionen, förvaras i en fuktreglerad box (torrbox med silicagel), då det främst handlar om föremål av metall med bristfällig konservering. Vi övertog också ett visst benmaterial, såväl humant som animalosteologiskt, vilka förvaras i våra osteologiska referenssamlingar i Visby. Det är en totalt sett mycket liten del av Strängnäs museums ursprungliga samlingar som övertogs av vår institution, även om den sett till andelen arkeologiska föremål är något större.

Uppsala 2024-03-25

Anders Kaliff

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin