Research School for International Water Cooperation

Vattentillgång och hållbarhet har blivit ett allt viktigare ämne i många delar av världen. Växande ekonomier, befolkningar och överlagrade klimatförändringar ökar trycket, och i detta sammanhang utgör minskande och osäkra sötvattenreserver särskilda bekymmer i delade sötvattensbassänger. Sverige har länge haft ett stort intresse för internationell vattenförvaltning och vattenstyrningsfrågor. Det har varit en nyckelstödjare av vattenförvaltningsprogram i Asien, Afrika och Mellanöstern. Dessutom har Sverige varit i framkant i att utveckla viktiga studier med fokus bland annat på vattenförvaltning som en global allmännytta och internationella vattenkroppar som en källa till samarbete och konfliktförebyggande.
Den 25 februari 2014 undertecknade UNESCO och Sveriges regering ett avtal om inrättandet av ett nytt UNESCO Category II Centre on International Water Cooperation. Stockholm International Water Institute (SIWI) är värd för detta första UNESCO-center i Sverige i nära samarbete med Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och Globala studier vid Göteborgs universitet. Inom detta UNESCO-center har forskarskolan etablerats vid Institutionen för freds- och konfliktforskning.
Forskarskolan syftar till att ta itu med vattensamarbete i dess bredaste bemärkelse med ett primärt fokus på vatten för fred och utveckling. Genom att kritiskt analysera den befintliga forskningen om sambandet mellan vattenbrist och internationell konflikt och samarbete, strävar skolan efter att flytta forskningsfronten framåt och därigenom förbättra vår förståelse av mekanismerna bakom vatteninducerad fred. Forskningsmålet kräver en tvärvetenskaplig ansats och en samarbetsbaserad förståelse av vattenförvaltning och dess bidrag till fred och utveckling. En intervju med professor Ashok Swain, direktör för forskarskolan, finns på SIWI
webbplats (på engelska).
