Sanktionsprogrammet SPITS
SPITS arbetar specifikt med sanktioner som har använts av FN:s säkerhetsråd enligt Kapitel VI och Kapitel VII i FN-stadgan. SPITS Sank alla pågående och avslutade sanktioner som har införts genom sådana beslut. Listan inkluderar alla sanktioner sedan FN:s början och uppdateras regelbundet.
Bakgrund
Sanktionsforskning har länge varit associerad med Institutionen för freds- och konfliktforskning. SPITS initierades som "Stockholmprocessen" av det svenska utrikesdepartementet tillsammans med Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet i november 2001. Stockholmrapporten: "Making Targeted Sanctions Effective" levererades till säkerhetsrådet den 25 februari 2003. Stockholmrapporten finns tillgänglig i sin helhet via den elektroniska publikationskatalogen DiVA.
Nuvarande Fokus
- Fördjupa akademisk forskning om riktade sanktioner genom systematiska studier.
- Bidra till policymaking inom sanktionsområdet genom att producera rapporter baserade på forskning, och
- Tillhandahålla och uppdatera sanktionslistan
SPITS Sanktionslista
SPITS arbetar specifikt med sanktioner som har använts av FN:s säkerhetsråd enligt Kapitel VI och Kapitel VII i FN-stadgan. Denna webbplats listar alla pågående och avslutade sanktioner som har införts genom sådana beslut. Listan är organiserad efter det land som är måltavla för sanktionerna.

Stockholmsprocessen
Stockholmsprocessen omfattar olika typer av internationella möten. Regeringskansliet har gett Uppsala universitet och dess institution för freds- och konfliktforskning i uppdrag att leda det vetenskapliga och praktiska arbetet. Stockholmprocessen har uppnått ett brett globalt deltagande.

Riktade studier
SPITS gör studier om:
- Sanktionssituationer i specifika regioner: Främst Irak Pdf, 912 kB., Burma/Myanmar Pdf, 75 kB., Västafrika Pdf, 535 kB. och Angola Pdf, 236 kB..
- Olika typer av sanktioner: främst vapenhandel och individuella sanktioner. Rapporten "United Nations Arms Embargoes: Their Impact on Arms Flows and Target Behaviour" kan läsas i sin helhet via den elektroniska publikationskatalogen DiVA.
- Sanktionsavsändare: främst EU och jämförelser mellan EU och FN.
- Sanktioner i fredsbyggande situationer, där även positiva sanktioner blir viktiga. Ansökningar har nyligen lämnats in till Sida och USAID för detta ändamål.
Nyligen antagna resolutioner av FN:s säkerhetsråd (UNSC)
Afghanistan
13 december 2024 – Med resolution 2763 beslutar säkerhetsrådet att alla stater ska fortsätta att frysa tillgångar, förbjuda resor och förhindra leverans av vapen för talibanerna och individer som är associerade med talibanerna genom att utgöra ett hot mot freden, stabiliteten och säkerheten i Afghanistan som utsetts av kommittén i 1988 års sanktionslista ("listan"). Övervakningsteamets mandat förlängs med en period av 14 månader från det nuvarande mandatet som löper ut i december 2024.
Somalia
13 december 2024 – Med resolution 2762 beslutar säkerhetsrådet att förnya vapenembargot som anges i resolution 2182 (2014) och utökat till att omfatta IED-komponenter med resolution 2607 (2021) fram till den 28 februari 2025. Expertpanelens mandat förnyas till den 251 mars.
Samarbeten
SPITS samarbetar med Sanctions and Security Research Program som är ett projekt vid Kroc Institute for International Peace Studies at the University of Notre Dame, samt med UN Targeted Sanctions Consortium, baserat vid The Graduate Institute, Geneva och the Watson Institute vid Brown University.
SPITS Publikationer
På engelska
Literatur
Relevant litteratur (på engelska)
Om SPITS
Se vem som jobbar med SPITS och läs en kort historik (på engelska)