Tram Pham
Tram Pham påbörjade sin forskarutbildning 20XX. Hennes forskning ligger i gränslandet mellan arbetsmarknadsekonomi, hälsoekonomi och vissa aspekter av invandring.
Vad inspirerade dig till att satsa på en doktorsexamen i nationalekonomi?
Jag har alltid varit nyfiken på världen och mänskliga beteenden. Jag tycker också om att arbeta med siffror. Under mitt andra år på universitetet tog jag kurser i mikroekonomi och spelteori. Där insåg jag att jag kunde kombinera mitt intresse för siffror med att förstå världen och människor. Sedan dess har jag känt mig förälskad i ekonomi! Mitt intresse förstärktes ytterligare efter min korta tid som forskningsassistent vid Yale University 2020. Att arbeta med forskare som ständigt funderade över verkliga utmaningar motiverade mig att söka till forskarutbildningen.
Kan du berätta om din pågående forskning?
Min forskningsintresse ligger i gränslandet mellan arbetsmarknadsekonomi, hälsaekonomi och vissa aspekter av invandring. Särskilt skulle jag vilja förstå vad som händer på en arbetsplats som gör att anställda blir sjuka, och hur detta påverkar olika demografiska grupper (män vs kvinnor eller infödda vs invandrade) på olika sätt.
För närvarande arbetar jag med två projekt. Det första undersöker de underliggande orsakerna till hälsoskillnader mellan invandrade och infödda under COVID-19-pandemin. I det andra projektet undersöker jag hur privatiseringsreformer påverkar anställdas arbetsmarknadsutfall.
Hur vill du tillämpa din ekonomiska expertis i den verkliga världen och i din framtida karriär?
Jag skulle gärna vilja fortsätta att arbeta på ett universitet så att jag kan få visa många fler skönheten med ekonomi! Dessutom vill jag använda min kunskap för att lösa verkliga utmaningar genom forskning. Jag är särskilt intresserad av två frågor: (mental) hälsa och skillnader i arbetsmarknadsutfall mellan grupper.
Vilka råd skulle du ge till dem som överväger att söka till forskarutbildningen i nationalekonomi vid Uppsala univerisitet?
Forskarutbildningen är verkligen rolig! Du kommer att ha möjlighet att fördjupa dig i forskning, utforska dina intressen och även lära känna dig själv. Självklart kommer det att finnas stunder när du känner att det är svårt, men att vara konsekvent och skapa bra vanor hjälper långt. Fortsätta även att vara nyfiken på världen. Personligen har reflektion varit en värdefull strategi för mig: att regelbundet fundera över vad jag lärt mig håller mig motiverad och gör det lättare att se vägen framåt.
Vilka möjligheter till samarbete och nätverkande har du funnit inom institutionen?
Institutionen har en vänlig och stödjande atmosfär där alla vill att du ska lyckas. Jag har lärt mig mycket från forskare vid forskningscentret Uppsala Immigration Lab och genom de olika forskargrupperna. Även lunchdiskussioner med mina kollegor har varit ovärderliga. Just nu ser jag också fram emot möjligheten att ha en utbyte vid Harvard nästa år.