Ställföreträdarskap i praktiken

Rätten till rättshandlingsförmåga för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Grundinformation

  • Finansiär: Stiftelsen Sävstaholm

Beskrivning

Avhandlingsprojektet ämnar undersöka den förväntade och faktiska rollen av ställföreträdarskap för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Legalt ställföreträdarskap innebär att en person har fått rättslig behörighet att företräda en annan person i olika rättshandlingar. I Sverige finns två typer av legalt ställföreträdarskap för vuxna personer: godmanskap och förvaltarskap. Både godmanskap och förvaltarskap bygger på förutsättningen att personen i fråga (huvudmannen) har någon typ av nedsatt funktion vad gäller beslutsfattande, t ex intellektuell funktionsnedsättning. Att ha en ställföreträdare kan innebära nödvändigt stöd i att bevaka och utöva sina rättigheter, men det kan också innebära begränsningar av rättigheter och möjligheter.

Av artikel 12 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) framgår att personer med funktionsnedsättning åtnjuter rättskapacitet på lika villkor som andra i alla hänseenden, vilket inkluderar möjligheten att tillhandahålla sin rättshandlingsförmåga oavsett beslutsförmåga. Att undersöka hur detta efterföljs i Sverige är ytterst viktigt, då personer med funktionsnedsättningar är en av de sista grupperna att tillerkännas rättskapacitet.

Mot denna bakgrund syftar projektet till att undersöka hur ställföreträdarskap påverkar förutsättningarna för personer med intellektuell funktionsnedsättning att utöva sin rättshandlingsförmåga. Studien kommer att undersöka om och hur en persons vilja, preferenser och rättigheter återspeglas i besluten som görs i deras namn och för deras ”bästa”. Studien är kvalitativ och utgår från intervjuer med personer med intellektuell funktionsnedsättning som har en ställföreträdare samt socialsekreterare, handläggare inom överförmyndarna, och ställföreträdare. Granskning av dokumentation i form av utredningar och beslut kommer även genomföras.

Handledare: Kristina Engwall & Stina Fernqvist

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin