Seminarier och konferenser

Forum för judiska studier anordnar regelbundet seminarier, föreläsningar och workshops med såväl svenska som internationella forskare. De senare kommer oftast till FJS som en del av samarbetet med Paideia – The European Institute for Jewish Studies. Vanligen hålls mellan sex och åtta seminarier/föreläsningar per termin. Därtill ordnas årligen en workshop för doktorander vid svenska lärosäten inom fältet judiska studier. Det finns möjlighet att på FJS:s seminarier ventilera texter och ansökningar om projektmedel inom FJS:s verksamhetsområde. Seminarierna ordnas ofta tillsammans med andra institutioner inom Uppsala universitet och hålls tisdagar, onsdagar (vilket är vanligast) eller torsdagar 15.15–17.00 eller (mindre vanligt) 13.15-15.00. Seminarierna hålls i normala fall via Zoom och på campus (vänligen se Kalendarium).

Forum för judiska studier ordnar även konferenser. Hittills har två större internationella konferenser hållits, Deutschsprachige jüdische Emigration nach Schweden, som arrangerades tillsammans med Moses Mendelsohn Zentrum, Potsdam och Children of Abraham: Jewish and Islamic Studies in an Academic Setting (2019)

Därtill deltar FJS regelbundet som medarrangör vid konferenser anordnade av systerinstitutioner och samverkanspartners.

VÅRTERMINEN 2025

Lewi Pethrus och radikalnationalismen

Datum: Tisdag 25 februari
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Zoom

Om föredraget:

Lewi Pethrus och radikalnationalismen

Lewi Pethrus var den svenska pingströrelsens förgrundsgestalt under 1900-talet och en social entreprenör som startade välgörenhetsverksamhet, lobbyorganisationer, en fristående bank, ett fullskaligt mediehus och partiet Kristdemokraterna. Genom en omfattande analys av pingstledarens redaktörskap, författarskap, predikogärning och brevkorrespondens framträder hans idémässiga och organisatoriska kontaktytor med den svenska radikalnationalismen – samt en ambivalent rasifiering av judar som både hot och löfte. För Pethrus bar judarnas utvandring till Palestina på löftet om världens upprättelse medan deras antikristliga agenda hotade folkets renhet i Sverige. Utifrån en teologisk förståelse av judarna som funktion i den historiska utvecklingen beskrev Pethrus både sionismen och antisemitismen som gudomliga spelpjäser: Guds ”fiskare” och ”jägare” skulle tillsammans driva ner judarna från ”höjderna” och forcera deras repatriering. För Pethrus blev den kristna sionismen lösningen på den antisemitiska judefrågan, enligt den radikalnationalistiska logiken judarna till Palestina och Sverige åt svenskarna.

Artikeln är en del av det medialt omskrivna forskningsprojektet Frikyrkan och Förintelsen: Den svenska pingströrelsens förhållande till antisemitism 1930–1974.

Om föredragshållarna

Markus Lundström är doktor i ekonomisk historia och docent i sociologi, verksam vid Mittuniversitetet och Uppsala universitet. Hans historisk-sociologiska forskning kretsar politiskt tänkande hos sociala rörelser.

Tomas Poletti Lundström är doktor i religionshistoria och verksam vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, CEMFOR, vid Uppsala universitet. Hans forskning rör sambandet mellan religion, rasism och nationalism.

Seminariet är digitalt. Vänligen registrera er via https://uu-se.zoom.us/meeting/register/CGYlJtaIRsaS3uyhAzszRQ

Omslag

Jerevan och Jerusalem. Armenisk-judisk interaktion i historia och nutid

Datum: 18 mars
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng 22-1017

Docent Svante Lundgren, CTR, Lunds universitet, "Jerevan och Jerusalem. Armenisk-judisk interaktion i historia och nutid".

Om föredraget:

"Armenier och judar är två gamla kulturfolk som haft mycket att göra med varandra genom historien. Inom diasporaforskningen spelar bägge folken en betydande roll. Idag störs relation av att det officiella Israel vägrar erkänna det armeniska folkmordet och är nära allierat med Armeniens ärkefiende Azerbajdzjan."

Om föredragshållaren:

Svante Lundgren är docent i teologi vid Åbo Akademi och lärare och forskare vid CTR och Centrum för Mellanösternstudier, båda vid Lunds universitet. Utöver sin forskning har han också ägnat sig åt ett omfattande populärvetenskapligt författarskap, som bland annat resulterat i folkmordstrilogi I bödelns tid (2003), I hjältens tid (2006), I svärdets tid (2009) samt en bok om de kristna i Mellanöstern, Stanna eller inte stanna (2011). Han har också skrivit Jesus med judiska ögon (2014).

Iconoclasm in Jewish films as religious practice: Applying David Biale's perspective on Jewish secularism to Jewish cinema

Datum: 2 april
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng 1-0062

Dr. Zoe Kelly-Nacht, “Iconoclasm in Jewish films as religious practice: Applying David Biale's perspective on Jewish secularism to Jewish cinema”.

Om föredraget och föredragshållaren

Zoe Kelly-Nacht holds a Ph.D. in religious thought from Boston University, an M.Div. from Harvard Divinity School, and a B.A. from Barnard College, Columbia University. She specializes in the intersections of religion, literature, and film. Particular research areas include religious aesthetic theory, American Buddhism, avant-garde cinema, film theory, and mystic literature.

Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade

Datum: 15 april
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng 22-1017

Daniel Leviathan, doktorand CTR, Lunds universitet, presenterar sitt nyligen slutförda projekt "Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade", om Förintelseöverlevande som ankom till Sverige under sommaren 1945, men som inte överlevde skadorna från Förintelsen.

Om föredraget

Projektet ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade”, omfattar ett sextiotal överlevande från Förintelsen som dog i Stockholmsområdet kort efter ankomsten till Sverige. De kom att benämnas "1945 års räddade" och blev begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Totalt kom uppemot 300 av "1945 års räddade" att dö till följd av sina skador, på olika platser runt om i Sverige. De begravdes i den mån det var möjligt på judiska begravningsplatser, så som i Malmö, Göteborg, Karlstad och Norrköping, men även på andra begravningsplatser, som i Örebro och i Lärbro på Gotland. Projektet har genomförts tillsammans med Judiska församlingen i Stockholm och Sveriges museum om Förintelsen.

Om Föredragshållaren

Daniel Leviathan är sedan år 2020 doktorand i judaistik i Lund. Hans avhandlingsprojekt handlar om sakral judisk arkitektur i de nordiska länderna, alltså dessa länders synagogor och begravningskapell.

Upplevelser av antisemitism bland unga judar i Sverige

Datum: 22 april
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: 22-1017

Paula Caceres, doktorand i socialt arbete, Göteborgs universitet, Upplevelser av antisemitism bland unga judar i Sverige

Om föredraget

Paula Caceres avhandlingsprojekt, ”Antisemitism i ungas vardag: upplevelser och strategier att hantera det”, avser att förstå hur unga med judiska bakgrunder erfar antisemitism samt undersöka vilka faktorer som påverkar deras strategier för att hantera det.

Om föredragshållaren

Paula Caceres är utbildad socionom och har varit yrkesverksam inom socialtjänsten som både barnsekreterare för ensamkommande barn och familjerättssekreterare. Hösten 2023 påbörjade hon sin doktorandutbildning vid Institutionen för socialt arbete i Göteborg.

Den medicinska spärren

Datum: 29 april
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Via Zoom

Fil. dr. Britta Zetterström Geschwind, forskare i museologi LU och forskningskoordinator Sveriges museum om Förintelsen, SMF, pratar om sin bok Den medicinska spärren

Om föredraget

Sommaren 1945 fördes tusentals överlevande från det före detta koncentrationslägret Bergen-Belsen till Sverige i en räddningsaktion genomförd av United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA) i samarbete med Svenska Röda Korset och svenska myndigheter. Folke Bernadottes omtalade vita bussar var inte den enda svenska humanitära insatsen vid denna tid. Mottagandet av de medtagna och ofta sjuka flyktingarna ansågs innebära risker för smittspridning, som hanterades genom upprättandet av en medicinsk spärr. Det gränsarbete som krävdes för att upprätthålla spärren bestod bland annat av närgångna kroppsliga undersökningar, DDT-behandlingar mot ohyra och kontroller av de överlevandes sexuella hälsa och moral. I denna bok redogör tre etnologer för den medicinska spärrens utformning och implementering. Läsaren får följa läkares, sjuksköterskors och kuratorers vardagliga arbete med de överlevande -- inledningsvis i det för ändamålet upprättade Swedish Transit Hospital i Lübeck, därefter på mottagningsstationer, karantäner, beredskapssjukhus och förläggningar runt om i Sverige.

Om föredragshållaren

Britta Zetterström Geschwind är fil. dr. i etnologi. Hennes forskning rör kulturarv, dess bruk och minnesinstitutioner och har under senare år handlat om flyktinginstitutioner, läger och mottagandet av före detta koncentrationslägerfångar, "repatriander", med fokus på kön och sexualitet. Hon intresserar sig även för de materiella minnen som lämnats i mottagandets spår och hur dessa mobiliseras och ges mening i samtiden. VR-projektet "Svensk hågkomst av Förintelsen - museer, politik och materialitet" (Dnr: 2022-02011), behandlar hur Förintelsen införlivas i svenska museer och i svensk historia med fokus på samlande och samlingar. Utöver att undersöka insamlingen och uppbyggandet av Sveriges museum över Förintelsen, jämför studien hur svenska museer med befintliga samlingar kopplade till Förintelsen har ramat in, ställt ut och använt samlingarna. Specifikt utforskas hur Förintelsen definieras, inramas och återberättas i ett nationellt, regionalt och lokalt sammanhang.

Navigating Injustice: Responses to the Holocaust in the Swedish-Jewish Press

Datum: 13 maj
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng 22-1017

Julia Engländer, Navigating Injustice: Responses to the Holocaust in the Swedish-Jewish Press, 1945–1967.

Om föredraget och föredragshållaren

Julia Engländer, som disputerade 2024 presenterar sin avhandling om hur judar i Sverige under den tidiga efterkrigstiden diskuterade och mindes Förintelsen. Till skillnad från många tidigare studier, som har fokuserat på hur Sveriges icke-judiska majoritet förhöll sig till Förintelsen, undersöker detta arbete reaktioner bland Sveriges judiska minoritet genom att analysera svensk-judisk press. Även om de svenska judarna levde i det neutrala Sverige och skonades från direkt förföljelse, var de en del av den grupp som nazistregimen ville förinta, och de deltog aktivt i initiativ för att hjälpa andra europeiska judar. Under den tidiga efterkrigstiden uppstod svåra etiska frågor om hur man bör reagera på och hantera folkmord och vilka skyldigheter det medför. I avhandlingen undersöks flera centrala teman kopplade till detta. Exempelvis: Hur såg svenska judar under den tidiga efterkrigstiden på Sveriges neutralitet under kriget – var det moraliskt försvarbart att vara neutral när ett folkmord pågick? Tyckte svenska judar att de hade gjort tillräckligt för att hjälpa förföljda judar? Hur ställde de sig till skapandet av en judisk nationalstat? Ansåg de att det var viktigt att söka rättvisa i form av restitution, kompensation och rättegångar mot Förintelsens förövare?

Aron Isaac –skaparen av det judiska Sverige

Datum: 19 maj
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng 22 1017

Docent Carl Henrik Carlsson, Uppsala universitet, ”Aron Isaac –skaparen av det judiska Sverige”.

Om föredraget

Den driftige och färgstarke Aaron Isaac är en av Sveriges märkligaste invandrare någonsin. När han 1775 fick Gustav III:s tillstånd att som förste jude bo permanent i Sverige, utan att behöva konvertera till kristendomen, lade han grunden till judiskt liv i landet. Han arbetade hårt både för sin familjs försörjning och för judarnas rättigheter. Han hade många judefientliga aktörer att kämpa emot, och som ledare av den judiska församlingen i Stockholm mötte han också en del internt motstånd. Men Aaron var envis och lyckades uppnå sina mål. Han överlevde alla sina släktingar och kamrater – och sina minst tolv barn.

Om föredragshållaren

Carl Henrik Carlsson är docent i historia, föreläsare och författare och nestor inom forskningen om svensk-judisk historia. År 2021 nominerades hans bok Judarnas historia i Sverige till Augustpriset och till Stora fackbokspriset. Han är en av författarna till Sveriges historia för släktforskare som utkom våren 2022 och har också skrivit en arkivguide till svensk-judisk historia liksom en mycket kohortstudie av ”östjudars” integration i det svenska samhället.

Nazistmotståndaren Hugo Valentin och hans arkiv

Datum: Onsdag 28 maj
Tid: 12.15 - 12.45
Plats: Zoom

Korta föreläsningar på olika matnyttiga teman att lyssna på under lunchen. Denna gång om nazistmotståndaren Hugo Valentin och hans arkiv. Hålls på svenska eller engelska. Via Zoom.

Omslag

HÖSTTERMINEN 2025

Clara Lachmann - arv, identitet og fællesskab på tværs af grænser i 1800-tallets Skandinavien

Datum: 9 september
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng

Historikern Leonora Luttrup Rasmusson, Århus universitet, ”Clara Lachmann - arv, identitet og fællesskab på tværs af grænser i 1800-tallets Skandinavien”.

Om föredraget

Leonora Luttrup Rasmusson har skrivit den första biografin om Clara Lachmann (1864–1920), som levde sitt liv över gränserna. Hon föddes in i Köpenhamns traditionsbundna judiska borgerskap, men orienterade sig mot moderna och sekulära värderingar. Senare förde äktenskapet med den välbärgade sockerfabrikanten Jacob Lachmann henne från Danmark till Sverige. När Clara som änka övertog ansvaret för familjeförmögenheten testamenterade hon ett miljonbelopp för att stötta samarbetet över de gränser som hade format hennes liv. Det ledde till inrättandet av Clara Lachmanns stiftelse, som sedan dess har arbetat för att främja den skandinaviska samkänslan. Berättelsen om Clara Lachmann är sammantvinnad med de skandinaviska judarnas historia och ger en sällsynt inblick i hur livet tedde sig för borgerskapets kvinnor. Den avslöjar myter och maktkamper inom den svenska sockerindustrin och kastar ljus över skandinavismen som politisk och kulturell strömning från 1800-talet till idag.

Om föredragshållaren

Leonora Lottrup Rasmussen är historiker och forskare vid Århus universitet. Hon har bland annat forskat inom projektet ”Bryggerens bagland. Laura Jacobsen og Carlsbergfamiliens netværk i Danmark og Europa”.

Efterlevande och dold judisk identitet

Datum: 16 september
Tid: 15.15 - 17.00
Plats: Eng

Docent Christer Mattsson & professor Thomas Johansson, Segerstedtinstitutet, GU, Efterlevande och dold judisk identitet

Om föredraget

I januari 2024 tilldelades Christer Mattsson och Thomas Johansson Bindefeld-stipendium för deras projekt om hur Förintelsen påverkat andra och tredje generationens överlevandes uppväxt i familjer där man medvetet eller omedvetet valt att dölja sin judiska härkomst. Boken är ett resultat av denna studie. De belyser i sin nya bok hur dolda familjeberättelser och en förlorad judisk identitet har format andra och tredje generationens liv. Boken skildrar även hur senare generationer försöker återskapa en tillhörighet och hur antisemitism påverkar denna process.

Om föredragshållarna

Christer Mattsson är föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och docent i pedagogik. Han är utbildad lärare och har i många år arbetat med elever i rasistiska och extrema miljöer. Hans forskning är inriktad på förebyggande insatser mot extremism, rasism och antisemitism. Thomas Johansson är professor i pedagogik med inriktning mot barn- och ungdomsvetenskap, verksam vid Göteborgs universitet, och har författat en rad artiklar och böcker på teman som ungdoms- och familjeforskning, urbanforskning och socialpsykologi. Han har skrivit om faderskap, gymkultur, prostatacancer och maskulinitet, våld i skolan och nynazisters exitprocesser.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin