Intressanta växter

Gulsporre eller inte?

När Carl von Linné upptäckte pelorian snuddade han vid tanken att nya arter kan uppkomma i naturen, att inte alla arter har skapats av gud vid ett tillfälle. Han trodde att peloria var en ny art som hade uppkommit ur gulsporre, Linaria vulgaris.

Närbild på blomman hos en gul muterad riddarsporre. Varje enskild blomma har flera sporrar.

Foto: Magnus Lidén

1744 berättade Linné om en blomma som någon aldrig hade hört talas om tidigare. Blomman hade många likheter med en gulsporre (Linaria vulgaris) men istället för osymmetriska blommor med en sporre har den symmetriska, rörformiga blommor med fem sporrar. Linné var nyfiken på blomman och bad en av sina studenter hämta en som han sedan planterade i Akademiträdgården (Linnéträdgården). Tyvärr vissnade blomman fort men Linné hade hunnit upptäcka något intressant. Blomman var inte bara lik gulsporren utan var till och med släkt med den. Han kom fram till att blomman var en blandning av gulsporre och någon annan blomma, vilken visste han inte.

Hans upptäckt visade att nya arter kunde uppkomma i naturen. Det var en fantastisk upptäckt! Han valde att kalla den nya blomman för Peloria, som är grekiska och betyder vidunder eller monster.

Idag vet man att Peloria inte är en egen art utan en gulsporre med en mutation i en specifik gen. Blomman fascinerade Linné så pass mycket att han lät plantera Peloria utanför sitt sommarhus i Hammarby. Du kan ibland se den i mullbänken vid ingången till huvudbyggnaden på Linnés Hammarby.

Tulipa sylvestris – vildtulpan

Vildtulpanen är ett botaniskt arv från Olof Rudbeck d.ä. Den har en ljuvlig doft och den blommar så gott som varje vår både i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby.

Närbild på den gula blomman hos vildtulpan.

Vildtulpanen är ett botaniskt arv från Olof Rudbeck d.ä. Den har en ljuvlig doft och den blommar så gott som varje vår både i Linnéträdgården och på Linnés Hammarby.

Olof Rudbeck d.ä. odlade vildtulpan (Tulipa sylvestris) i Sveriges första botaniska trädgård. Linné beskrev den nästan hundra år senare och än idag finns den kvar i Linnéträdgården. Arten är lite återhållsam med blomningen, men när de gracila blommorna väl visar sig sprider de en härlig väldoft.

Det finns ett hundratal arter av tulpaner, men tiotusentals odlade sorter. Huvuddelen av våra trädgårdstulpaner förs till Tulipa gesneriana, som snarare är en samling hybrider än en ren art. I Rudbecks botaniska trädgård fanns närmare 40 olika sorters tulpaner.

'Linnés äpple'

På Linnés Hammarby odlar vi ett 30-tal fruktsorter, främst från Mälardalen. Ett undantag är sorten 'Linnés äpple'. Den fanns registrerad på Alnarp och Balsgårds försöksstation under detta namn och skall ursprungligen ha kommit från Stenbrohult.

Äppelblommor, sorten 'Linnés äpple' i närbild.

'Linnés äpple' är en medelstor äppelsort vars aningen feta och glänsande skal är av en gul och rödaktig färg. Köttet på detta äpple som är gulvitt, är i konsistensen fast, och i smaken sött och syrligt. Aromen är enligt de flesta fin. Äpplet plockas omkring oktobers månad, och håller sig därefter i gott skick endast under en kortare period, någon månad ungefär. Blomningen på detta äpple är medeltidig. Linnés äpple passar både som ätäpple och i köket.

'Linnés äpple' är en av ett 30-tal fruktsorter som odlas i ett klonarkiv på Linnés Hammarby.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin