Scrophularia vernalis, vårflenört
Vårflenört har de senaste åren funnits spridd på hammarens väst- och sydsluttningar samt på gräsmattan väster om Ängebyvägen.
Foto: Jesper Kårehed.
Den noterades från Hammarby redan av Schagerström 1845, men har saknats i senare uppräkningar av kvarstående linneanska arter i Hammarby. I herbariet i Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet finns insamlade exemplar från 1884, 1890 och 1908 som visar att den kontinuerligt funnits i Hammarby i mer än hundra år.
Linné odlade vårflenört i Uppsala botaniska trädgård och i Hammarby är den med största säkerhet en relikt från Linnés trädgård. Sernander meddelade 1929 att den "ännu för några år sedan sparsamt växte på nedre sluttningen av jättegrytet bakom huvudbyggnaden".
Utbredningen av vårflenört var då alltså inte så stor, men när Sernander inventerade linneanska växter 1941 hade dess utbredning ökat betydligt. Sedan dess märks dock något av en nedgång, och under 2001 hade flera äldre individ utgått.
Arten odlas idag i Upplandsträdgården. Vårflenört som kan vara icke-linneansk har kommit in under slutet av 1900-talet och det kan vara ett hot genom att Linnés individ kan förorenas genetiskt.
Rad
Hur hanteras vårflenörten?
Individ av vårflenört kom in i Hammarby genom frörik kompostjord som av misstag levererades från Linnéträdgården 1995. Det finns en risk att dessa individ inte har linneanskt ursprung. F.d. örtagårdsmästare Lena Hansson har meddelat att vårflenört inte odlas i Linnéträdgården utan förekommer där som ogräs.
Vårflenört noterades som ogräs i Linnéträdgården redan av Svedelius 1921. Han antog att plantorna härstammade från en insådd där till Linnéjubileet 1907. Insådden skedde i så fall troligen med frö från Uppsala botaniska trädgård och man vet inte om fröplantan kom från trädgården eller genom fröbyte. Kanske härstammar även dessa frön från en planta som kommer från Linnés odlingar på 1700-talet, men införseln till Hammarby gör att den linneanska vårflenörten där riskerar att bli genetiskt förorenad.
Innan man vet mer om den införda vårflenörtens ursprung bör frö tas från äldre linneanska individ till odling för att bevara den linneanska vårflenörten. Denna historia visar hur viktigt det är att isolera de linneanska arterna i Hammarby från främmande individ som kan korsa in sig, samt hur viktigt det är att dessutom bevara de linneanska arterna i en genbank.