Anvisningar för anställning av gästprofessor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci
Föreliggande Anvisningar för anställning av gästprofessor vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci är tänkta som stöd för prefekter, rekryteringsansvariga, administratörer och rekryteringsgrupper.
Här anges vad som ska ingå i prefektens anhållan till områdesnämnden om att få anställa en gästprofessor. Här anges också när en anhållan om förnyad anställning måste lämnas in för att kunna beredas i tid innan innevarande anställningsperiod löper ut.
Syftet med anvisningarna är att beredningsprocessen ska vara så tillförlitlig och enkel som möjligt. Syftet är även att ge föreslagna personer de bästa möjliga förutsättningarna att redovisa sin behörighet och sina meriter. Ett viktigt ytterligare syfte är att ge externa sakkunniga de bästa möjliga förutsättningarna att kunna bedöma behörighet och kompetens hos den föreslagna personen.
1 Anställningens förutsättningar
Gästprofessorer anställs i enlighet med de regelverk som fastslås i Anställningsordning för Uppsala universitet (UFV 2019/1673) samt i Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (MEDFARM 2013/1160).
Grund för tidsbegränsad anställning av gästprofessor är 3 kap 3 § p 3 högskolelagen (HL) och 4 kap 12 § högskoleförordningen (HF).
2 Tidsram
En anhållan om att få anställa en gästprofessor lämnas in av prefekt till områdesnämnden för medicin och farmaci. Handläggningstiden är i normalfallet tre till nio månader.
En anhållan kan lämnas in närsomhelst under året. Om anhållan rör förnyad anställning av en gästprofessor ska anhållan lämnas in till områdesnämnden minst tre månader före anställningstidens utgång, för att beslut ska hinna fattas utan att det blir uppehåll mellan anställningsperioderna.
3 Beslutsordning
Anställning av en gästprofessor beslutas av rektor. Beslut bereds i rekryteringsgrupp och områdesnämnden på förslag av prefekt.
Anhållan om att få anställa en gästprofessor lämnas in genom att initiera ett nytt ärende i det elektroniska rekryteringssystemet.
4 Anhållan
En anhållan om att få anställa en seniorprofessor består av tre delar:
- Prefektens skrivelse
- Handlingar rörande den föreslagna personen
- Underlag som styrker finansiering
4.1 Prefektens skrivelse
Följande information ska framgå av prefektens skrivelse till områdesnämnden:
- Vem som föreslås för anställningen
- Ämnesområde
- Omfattning i procent
- Tidsperiod för anställningen
- Anställningens finansiering
- Motivering till förslaget
- Tänkta arbetsuppgifter
- Förslag på sakkunniga
Om anhållan gäller förnyad anställning ska framgå:
- Vem som föreslås för anställningen
- Ämnesområde
- Omfattning i procent
- Föreslagen ny tidsperiod
- Anställningens fortsatta finansiering
- Motivering till förslaget om förnyad anställning
- Tänkta arbetsuppgifter
- Tidigare anställningsperiod/anställningsperioder
Ämnesområde
Ett ämnesområde ska alltid anges för en anställning vid Uppsala universitet (71 och 72 §§ AO). Ämnet ska anges i anhållan.
Omfattning
Omfattningen ska motiveras utifrån verksamhetsbehoven. Omfattningen av anställningen kan variera mellan 10 och 50 procent men ska i normalfallet vara 20 procent.
Tidsperiod
Tidsperioden är i normalfallet tre år och en förnyad anställning är i normalfallet två år, eftersom den sammanlagda anställningstiden får omfatta högst fem år enligt 4 kap 12 § HF.
Finansiering
Anställningens finansiering ska anges i prefektens skrivelse. Underlag som styrker finansiering ska bifogas anhållan (se 4.3).
Motivering
En anställning som gästprofessor ska ha sin grund i verksamhetsbehoven och vara till nytta för berörd institution/fakultet. Det ska tydligt framgå av anhållan på vilket sätt den föreslagna anställningen är till nytta för institutionen/fakulteten. Om anhållan gäller förnyad anställning ska tydligt framgå varför institutionen har behov av fortsatt anställning.
Tänkta arbetsuppgifter
Den föreslagna personens tänkta arbetsuppgifter ska framgå av förslaget. Här ska en redovisning göras av arbetsuppgifter inom forskning, handledning, undervisning och/eller annat.
Förslag på sakkunniga
Förslag på minst två sakkunniga ska anges i anhållan. Föreslagna sakkunniga ska vara tillfrågade och ha accepterat uppdraget. De ska vara ojäviga i förhållande till den föreslagna personen. Sakkunniga ska i normalfallet vara minst en kvinna och minst en man. Förslaget på sakkunniga ska innehålla:
- Sakkunnigas namn
- Titel
- Lärosäte och institution
- E-postadress
- Motivering till förslaget
- Sakkunnigas CV:n
För ytterligare information om jäv, se Jävsregler inom universitetets verksamhetsområde.
4.2 Handlingar rörande den föreslagna personen
Till prefekts anhållan om att få anställa en gästprofessor ska bifogas handlingar rörande den föreslagna personen. Dessa ska innehålla:
- CV
- Meritportföljer
- Forskningsplan eller plan för verksamhet
- Publikationsförteckning
- De tio främsta publikationerna
Om anhållan gäller förnyad anställning ska följande handlingar bifogas från den föreslagna:
- CV
- Resultatredovisning från tidigare anställningsperiod
- Forskningsplan för den förnyade anställningsperioden
CV
Bifogad CV ska vara aktuell och ha datum. Av CV ska framgå: Utbildning, examensår och lärosäte, docentur, år, ämne och lärosäte, nuvarande anställning och relevanta tidigare anställningar.
Meritportföljer
Meritportföljerna ska vara aktuella. Redogörelsen för vetenskaplig skicklighet ska innehålla:
- vetenskaplig verksamhet,
- publikationer,
- erfarenhet av handledning av doktorander med år, antal, huvudhandledare/bihandledare specificerat,
- erhållna forskningsmedel med anslagsgivare, belopp, tidpunkt och huvudsökande/medsökande specificerat,
- eventuella priser och utmärkelser
Redogörelsen för pedagogisk skicklighet ska innehålla:
- högskolepedagogisk utbildning med uppgift om genomgångna kurser, år och omfattning i antal veckor,
- undervisningserfarenhet med uppgift om kurser, omfattning i timmar, nivå och år,
- erfarenhet av studenthandledning och examination med uppgift om antal, nivå och år,
- erfarenhet av kursutveckling med uppgift om kurser, nivå och år,
- pedagogiska arbeten och läromedel,
- eventuella övriga pedagogiska meriter
Vid rekrytering av internationella gästprofessorer som har genomgått forskarutbildning utanför Sverige och som har haft sin huvudsakliga verksamhet vid lärosäte utanför Sverige kan den redovisade formella högskolepedagogiska utbildningen variera, då kraven på formell pedagogisk utbildning kan skilja sig åt mellan olika länder och lärosäten. Omfattningen på den högskolepedagogiska utbildningen ska dock alltid redovisas, och kraven på formell pedagogisk utbildning vid hemuniversitetet bör kommenteras av den sökande. Övriga pedagogiska meriter ska redovisas enligt punkterna ovan.
Aktuell forskningsplan
Forskningsplanen ska ange frågeställningar, planerade projekt och metod. Den ska vara så utförlig att det är möjligt för sakkunniga att bedöma den.
Forskningsplanen ska omfatta högst fyra sidor.
Publikationsförteckning
Publikationsförteckningen ska:
- vara uppdelad i kvalitetsgranskade (peer-reviewed) originalartiklar, översiktsartiklar i internationella tidskrifter samt övriga publikationer (t ex bokkapitel, populärvetenskapliga artiklar och konferensrapporter),
- vara numrerad
- ha sökandes första- och sistaförfattarskap angivet i fetstil.
De tio främsta publikationerna
De tio främsta publikationerna ska anges och den sökandes vetenskapliga bidrag i dessa ska framgå genom kort beskrivande kommentar. Publikationerna ska bifogas i fulltext, helst i form av pdf-filer.
Vid förnyad anställning:
CV
Bifogad CV ska vara aktuell och ha datum. Av CV ska framgå: Utbildning, examensår och lärosäte, docentur, år, ämne och lärosäte, nuvarande anställning och relevanta tidigare anställningar.
Resultatredovisning
Resultatredovisningen från tidigare anställningssperiod ska ange:
- publikationsförteckning,
- forskningsinsatser under anställningsgsperioden,
- handledning under anställningsperioden; antal disputerade och pågående doktorander ska anges med uppgift om sökande är huvud- eller bihandledare,
- undervisning under anställningsperioden,
- anslag under anställningsperioden
Forskningsplan
Forskningsplanen ska ange frågeställningar, planerade projekt och metod. Den ska vara så utförlig att det är möjligt att bedöma nyttan av en fortsatt anställning som gästprofessor. Forskningsplanen bör omfatta högst fyra sidor.
4.3 Underlag som styrker finansiering
Till prefektens anhållan om att få anställa en gästprofessor ska bifogas underlag som styrker finansiering om anställningen finansieras av annat lärosäte eller annan extern part.
5 Översikt
| Anställning | Förnyad anställning |
---|---|---|
Prefekt | Anhållan Prefekts skrivelse (se 4.1) - Vem föreslås för anställningen - Ämnesområde - Omfattning i procent - Tidsperiod för anställningen - Anställningens finansiering - Motivering till förslaget - Tänkta arbetsuppgifter Den föreslagna personens handlingar (se 4.2) - CV - Meritportföljer - Forskningsplan - Publikationsför-teckning - De tio främsta publikationerna Underlag som styrker finansiering (se 4.3) | Anhållan Prefekts skrivelse (se 4.1) - Vem föreslås för anställningen - Ämnesområde - Omfattning i procent - Tidsperiod för anställningen - Anställningens finansiering - Motivering till förslaget - Tänkta arbetsuppgifter - Tidigare anställningsperiod/ Anställningsperioder Den föreslagna personens handlingar (se 4.2) - Resultatredovisning - Forskningsplan Underlag som styrker finansiering (se 4.3) |
Rekryteringsgrupp | Rekryteringsgrupp bereder | Rekryteringsgrupp bereder |
Områdesnämnd | Områdesnämnden beslutar föreslå rektor att föreslagen person anställs | Områdesnämnden beslutar föreslå rektor att föreslagen person får förnyad anställning |
Rektor | Rektor beslutar anställa | Rektor beslutar anställa |