Riktlinjer för antagning som docent - Språkvetenskapliga fakulteten
Fastställd av Språkvetenskapliga fakulteten 2005-05-26 .
Reviderad 2018-05-24 och 2024-04-11.
1. Allmän information
Syftet med antagandet av docenter vid språkvetenskapliga fakulteten är att bekräfta en persons särskilda vetenskapliga kompetens och förmåga att meddela kvalificerad undervisning. Att bli antagen som docent ska ses som ett led i en akademisk karriär. För att bli antagen som docent krävs därför meritering som går utöver doktorsexamen. För att progression ska kunna säkerställas och bedömas rekommenderas att en ansökan om befordran till docent i normalfallet inlämnas tidigast fem år efter disputation. Docent antas i huvud- och biområden på grundnivå och avancerad nivå, samt i ämnen på forskarnivå (se sammanställning i bilaga 1).
2. Behörighet
För att antas som docent i ett språkvetenskapligt ämne vid Uppsala universitet krävs anknytning till universitetet i någon form. Sådan anknytning anses föreligga om den sökande är anställd vid en institution vid språkvetenskapliga fakulteten. Även den som inte är anställd vid fakulteten kan antas som docent om en sådan antagning är till nytta för forskningen och utbildningen vid fakulteten. I ett sådant fall ska berörd institution yttra sig särskilt över på vad sätt som antagning som docent skulle vara till nytta för forskning och utbildning vid språkvetenskapliga fakulteten.
3. Vetenskapliga och pedagogiska bedömningsgrunder
Fakultetsnämnden fastställer vilka krav på ämnesbredd som ska gälla för docentur inom så kallade flerspråksämnen. I normalfallet krävs meritering i endast ett språk. Följande ämnen har en stark komparativistisk tradition och kräver därför meritering i minst två språk: iranska språk, semitiska språk och turkiska språk.
3.1 Vetenskaplig meritering
För antagning som docent krävs avlagd doktorsexamen eller motsvarande kompetens. I förhållande till doktorsavhandlingen ska den sökande tydligt ha breddat sitt vetenskapliga register och uppvisa en tydlig progression. Sammantaget krävs både en fördjupning och en breddning av den sökandes forskning.
Bedömningen av den samlade vetenskapliga skickligheten ska ske i två steg. Först bedöms tilläggsmeriteringen för sig, dvs. de publikationer som tillkommit efter doktorsexamen. Sedan görs en bedömning av den sökandes vetenskapliga utveckling.
I det första steget bedöms tilläggsmeriteringens kvantitet och kvalitet. Kvalitetskriteriet är viktigast. I kvantitativa termer ska tilläggsmeriteringen omfatta vad som krävs av en doktorsavhandling. Härvidlag beaktas den totala produktionen och inte enbart de arbeten som särskilt har åberopats. Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten används kriterierna metodisk säkerhet, teoretisk medvetenhet, kritiskt omdöme, originalitet och självständighet, analytisk förmåga och akribi samt resultatens räckvidd.
I nästa steg ska tilläggsmeriteringen relateras till och jämföras med tidigare produktion, främst avhandlingen. På så vis kan tematisk breddning och kvalitativ utveckling bedömas.
De arbeten som åberopas ska vara publicerade eller antagna för publicering i en form som är gängse inom disciplinen och ska inte ingå som förarbeten till doktorsavhandlingen. Till antagna manus ska intyg om slutgiltig version från utgivaren bifogas.
Som kompletterande meritering kan också åberopas ledning av vetenskaplig verksamhet, administrativ erfarenhet av vetenskaplig art och bidrag till vetenskapssamhället, såsom förtroendeuppdrag, uppdrag som sakkunnig och medlem i betygsnämnder. Likaså kan samverkan med det omgivande samhället åberopas. Forskningsmeriter väger dock tyngst vid antagning till docentur.
3.2. Pedagogisk meritering
För antagning som docent krävs dokumenterad erfarenhet av relevant undervisning på grundnivå och/eller avancerad nivå inom ämnet i en omfattning som svarar mot minst 160 undervisningstimmar. Undervisningen ska vara väl vitsordad. Därutöver krävs antingen genomgången forskarhandledarutbildning eller dokumenterad erfarenhet av handledning på forskarnivå.
Det åligger dessutom sökanden att styrka sin skicklighet att meddela undervisning inom utbildning på forskarnivå genom en föreläsning om 45 minuter över ett av ett antal förelagda ämnen som inhämtats från ansvarig institution, vilka fakultetskansliet meddelar den sökande en vecka i förväg.
Som kompletterande meritering kan också åberopas administrativa insatser i form av planering, utveckling och ledning av utbildning, pedagogiska projekt, utarbetande av läromedel och erfarenhet av ledarskap inom akademin. Likaså kan samverkan med det omgivande samhället åberopas.
4. Ärendets handläggning
4.1 Ansökan
Kontakta fakultetskansliet i god tid innan ansökan lämnas in. Ansökan om antagning som docent inges till fakultetsnämnden. I ansökan ska docenturens ämnesbenämning anges. Till ansökan bifogas de vetenskapliga arbeten och andra handlingar med vilka sökanden vill styrka sin vetenskapliga och pedagogiska skicklighet. Maximalt 10 publikationer utöver doktorsavhandlingen får åberopas. Doktorsavhandlingen ska alltid bifogas och ingå i bedömningsunderlaget. Ansökan ska alltid innehålla meritförteckning/CV inkl. relevanta intyg, beskrivning av pedagogisk och vetenskaplig verksamhet (sammanlagt 5–10 sidor) samt fullständig publikationsförteckning.
Publikationsförteckningen ska innehålla uppgifter om vilka skrifter som tillkommit efter doktorsexamen, skrifternas sidomfång, på vilka skrifter som den sökande står som ensam författare samt vilka skrifter som skrivits i samarbete med andra. När det gäller samförfattade skrifter ska det av ansökan tydligt framgå vilket det egna bidraget till skriften varit. Den pedagogiska meriteringen ska styrkas med uppgifter om undervisningens omfattning, art samt kvalitet, t.ex. i form av intyg.
Språkvetenskapliga fakultetens rekryteringsgrupp beslutar efter inledande granskning av ärendet om vidare prövning av ansökan. Om rekryteringsgruppen beslutar att avslå ansökan ska det motiveras.
4.2 Sakkunniga och docenturnämnd
Dekanus inhämtar från institutionen i normalfallet förslag till två sakkunniga, som ska ha professorskompetens eller motsvarande och hämtas från en institution utanför fakulteten. Fakultetsnämnden utser sakkunniga och en docenturnämnd, bestående av dekanus (självskriven, ordförande) och ytterligare två ledamöter.
4.3 Beslutsunderlag
De sakkunniga ska individuellt avge yttrande över den sökandes vetenskapliga och pedagogiska skicklighet. En sakkunniggranskning behöver inte resultera i ett bifall, utan yttrandet ska grundas på de kriterier som nämns i avsnitt 3 ovan och utmynna i ett klart ställningstagande som logiskt följer av argumentationen. Yttrandet ska omfatta minst fyra sidor och utgå från de kriterier som anges i riktlinjerna.
Docenturnämnden ska lämna ett yttrande, vilket ska inkludera ett omdöme om docentföreläsningen.
4.4 Beslut
Beslut i ärende rörande antagning som docent fattas av fakultetsnämnden på grundval av sakkunnigutlåtande och yttrande från docenturnämnden.
Bilaga 1.
Lista över de ämnen som docentur kan sökas i
Huvud- och biområden på grundnivå och avancerad nivå
Arabiska
Arameiska/syriska
Assyriologi
Bulgariska
Engelska
Estniska
Finska
Finsk-ugriska språk
Franska
Grekiska
Grekiska och bysantologi
Hebreiska
Indologi
Iranska språk
Italienska
Jämförande indoeuropeisk språkforskning
Keltiska språk
Kinesiska
Kurdiska
Latin
Lingvistik
Mellanösternstudier
Persiska
Polska
Romanska språk
Ryska
Samiska
Semitiska språk
Serbiska/kroatiska/bosniska
Slaviska språk
Spanska
Språkteknologi
Swahili
Svenska
Svenska som andraspråk
Tidiga språk och kulturer
Turkiska språk
Tyska
Ungerska
USA-kunskap
Utbildning på forskarnivå
Datorlingvistik
Engelska
Finsk-ugriska språk
Grekiska
Indologi
Iranska språk
Latin
Lingvistik
Nordiska språk
Romanska språk
Semitiska språk
Sinologi
Slaviska språk
Turkiska språk
Tyska