Partnerskap med Oxford för tvär- och mångvetenskap

Två män bakom ett konferensbord.

Uppsala universitetet och Oxford universitetet har undertecknat ett partnerskapsavtal inom tvär- och mångvetenskap. Bilden är tagen vid undertecknandet, på bilden Mattias Martinson, ställföreträdande vicerektor vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap och Daniel Grimley, chef för humanistiska sektionen vid Oxford universitet. Foto: Ian Wallman.

Uppsala universitet och Oxfords universitet har startat ett partnerskap för att underlätta och utveckla forskarnas initiativ och arbete med tvär- och mångvetenskap.

Partnerskapet sker mellan Circus (Centre for Integrated Research on Culture and Society) vid Uppsala universitetet och Torch, dess motsvarighet vid Oxford universitet. Torch är Oxfords forskningscentrum i humaniora och är ett nav för samarbete och tvärvetenskapliga forskningsprojekt. Torch har varit en inspiration för verksamheten vid Circus.

Porträtt.

Tora Holmberg, vicerektor vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Samarbetet med Oxford Universitet och Torch är oerhört värdefullt för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap och för Uppsala universitet. Jag är övertygad om att det kommer att möjliggöra innovativa samarbeten genom utbyte av idéer och forskning, säger Tora Holmberg, vicerektor vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.

– Torch och det bredare forskarsamhället i Oxford är glada över att tillkännage vårt partnerskap med Uppsala universitet och Circus. Precis som Torch främjar och uppmuntrar Circus innovativ tvärvetenskaplig forskning. Vi ser fram emot ett nära samarbete med dem under de kommande åren, säger Christine Gerrard, chef för Torch.

Porträtt.

Christine Gerrard, chef för Torch. Foto: Katie Brown.

Befäster ett etablerat samarbete

Avtalet om partnerskap befäster ett samarbete som pågått länge. Forskare från båda lärosäten har i många år arbetat tillsammans för att utforska hur man kan underlätta och stödja tvärvetenskap forskning. Partnerskapet kommer underlätta för universiteten att dela bästa praxis och lära sig tillsammans om framtida innovationer genom att koppla samman forskare och personal vid båda universiteten.

Samarbete inom kreativa näringar

Ett specifikt samarbetsområde inom partnerskapet kommer att vara kunskaps- och forskarutbyte inom de kreativa näringarna. Uppsala universitetet är en av de ledande parterna i EIT Culture and Creativity som är en satsning inom EU. Syftet är att stödja samarbeten mellan utbildning, forskning och företag för att stärka Europas konkurrenskraft. Tanken är att man genom satsning på kultur och kreativa näringar också bidrar till ett bättre samhälle.

– Det är särskilt spännande att följa Torch:s arbete med kunskapsutbyte och uppsökande verksamhet inom området kultur och kreativitet, som är ett prioriterat område även för Uppsala universitet. Jag skulle definitivt vilja se gemensamma aktiviteter inom det området, både i Uppsala och i Oxford, säger Mattias Martinson, ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.

Flera fördelar

Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Circus, ser flera fördelar med partnerskapet.

Porträtt.

Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Circus. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Samarbetet kommer att göra det lättare för forskare i Uppsala och Oxford att lära av varandra när det gäller mång- och tvärvetenskaplig forskning med fokus på konst, humaniora och samhällsvetenskap. Detta inkluderar att underlätta studiebesök för forskare, gemensamma workshops och samarbeten kring forskningsprogram. Samarbetet fungerar som en förberedd väg för forskare att använda sig av, säger Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Circus.

Han pekar också på att partnerskapet skapar en miljö för lärande för personalen vid både Circus och Torch.

– Båda enheterna inser värdet av kunskapsutbyte där vi kan lära av varandra om hur vi kan förbättra underlättandet av forskningssamarbeten inom våra universitet och med externa intressenter. Detta kommer att gynna forskare i Uppsala som engagerar sig i Circus även om de inte deltar i utbyten med Oxford.

Första utlysning

Det första konkreta resultatet av partnerskapet kommer att bli en utlysning om stöd för samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och Oxfords universitet.

Ett viktigt fokus nu är att förbereda och tillkännage en öppen utlysning där intresserade Uppsalabaserade forskare kan ansöka om att delta i ett forskningsprogram där de får möjlighet att utveckla projekt tillsammans med forskare vid Oxford. I programmet får de också chans att besöka Torch och se hur de underlättar kunskapsutbyte mellan sina forskare och externa intressenter, säger Claes-Fredrik Helgesson.

Anders Berndt

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin