Forskningsutvärderingen KoF24 börjar närma sig slutet

Forskningsutvärderingen KF24 börjar närma sig slutet och de första resultaten har presenterats. Foto: Stewen Quigley.
Det intensiva arbetet med forskningsutvärderingen KoF24 börjar nu närma sig slutet. Under våren 2024 skrev institutionerna självvärderingar och i slutet av oktober har de flesta bedömarpanelerna varit på besök.
Uppsala universitet genomför för närvarande utvärderingen Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24) av forskningen.
Utvärderingen är upplagd lite annorlunda än tidigare motsvarande utvärderingar som genomförts vid universitetet. KoF24 är nämligen uppdelat på en del som görs fakultetsvis och en del som är universitetsgemensam. Respektive fakultetsnämnd har i ansvar att utvärdera sin egen forskning och forskningsmiljöer. Det blir på det sättet en parallell till hur utvärderingen av utbildningen fungerar.
Den universitetsgemensamma delen består av två delar där universitetets ledning och stödstruktur för forskningsinfrastruktur respektive mång- och tvärvetenskap ska utvärderas. Det är alltså inte en utvärdering av forskningsinfrastrukturen eller mång- och tvärvetenskaplig forskning i sig utan universitetets arbete och stödstruktur för de frågorna som ska utvärderas.
Olika upplägg inom varje fakultet
Vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap har varje fakultetsnämnd beslutat om en egen modell för hur utvärderingen ska genomföras inom ramen för den universitetsgemensamma modellen. Genom att anpassa utvärderingen till forskningsverksamheten ökar möjligheten att få lärdomar och slutsatser som i sin tur kan utveckla forskningsverksamheten.
Både upplägg av utvärderingen och tidsplanen skiljer sig lite åt mellan fakulteterna. Inom historisk-filosofiska fakulteten var till exempel bedömarpanelerna på besök innan sommaren och lämnade sina slutrapporter under sommaren. För de flesta av fakulteterna har bedömarpanelerna istället varit på besök under hösten.
Efter besöken sammanställer panelerna sina rapporter och institutionerna får möjlighet att reflektera över rapporterna.
Institutionerna inom historisk-filosofiska fakulteten har nu haft tid att kommenterat utfallet och utvärderingen är klar.

Paula Henrikson, prodekan för historisk-filosofiska fakulteten. Foto: Mikael Wallerstedt.
Hur känns det nu när ni är helt klara vid histfil?
– Det känns bra! KoF-arbetet har löpt på enligt plan med självvärderingar under våren, platsbesök i maj, bedömarrapporter i somras och slutrapporter från institutionerna i september. Vi är glada att tidsplanen har fungerat som tänkt, berättar Paula Henrikson, prodekan vid historisk-filosofiska fakulteten.
Samhällsvetenskapliga fakulteten har gjort ett upplägg av KoF24 med digitala platsbesök. Men eftersom platsbesöken i tidsplanen för samhällsvetenskapliga fakulteten ligger nu under hösten är det lite för tidigt att uttala sig om hur de digitala platsbesöken har fungerat.

Joakim Palme, dekan för samhällsvetenskapliga fakulteten. Foto: Mikael Wallerstedt.
– De digitala platsbesöken har fungerat, men hur bra det fungerat vet jag inte i dagsläget. Det är lite för tidigt att uttala sig om. Det finns de inom fakulteten som kört panelmötena på plats, säger Joakim Palme, dekan för samhällsvetenskapliga fakulteten.
Arbetet har rullat på
Paula Henrikson och Joakim Palme är överens om att det har fungerat bra att koordinera utvärderingen med de olika institutionerna som ingår i respektive fakultet.
– Det har inte varit särskilt svårt eftersom alla har bidragit på ett konstruktivt sätt med sina delar till helheten. Fakultetens kvalitetsutskott för forskning och forskarutbildning har haft en viktig roll i arbetet, konstaterar Paula Henrikson.
– Det har fungerat bra på det hela taget även om det alltid dyker upp saker under vägen, säger Joakim Palme.
Övergripande resultat
En fråga som naturligt dyker upp i det här läget är förstås om det går att se några övergripande trender i utvärderingen. Går det att identifiera något som går att utveckla eller för den delen saker som fungerar bra som det är viktigt att värna om?
– Utvärderingen har bekräftat bilden av historisk-filosofiska fakulteten som en stark forskningsmiljö med starkt kvalitetsfokus. Vi kan se ett behov av att tydliggöra vilka forskningsstödjande funktioner som finns att tillgå, liksom av erfarenhetsutbyte och strukturer kring juniora forskares karriärvägar, säger Paula Henrikson.
Inom samhällsvetenskapliga fakulteten är det i skrivande stund tyvärr för tidigt att uttala sig om resultat från utvärderingen eftersom de är mitt i processen.
Nästa steg
Tanken med KoF24 är att bidra till att utveckla forskningen och då är det förstås viktigt att ta vara på resultaten från utvärderingen och sprida resultaten inom verksamheten. Det är ett arbete som på många sätt börjar med självvärderingen men intensifieras efter att bedömarpanelerna har lämnat sina slutrapporter.
– Vi tar nu sikte mot den fakultetskonferens vi har i början på december med våra institutioner och med panelordförandena på plats. Sen tar vi resultaten vidare i såväl institutionerna som fakultetens strategiska arbete, säger Joakim Palme.
– Närmast ska fakultetsnämnden se på resultatet och utvärderingen kommer också att följas upp med prefekter och studierektorer för forskarutbildningen. Dessutom kommer institutionerna att arbeta vidare med sina egna delar inom ramen för sitt kvalitetsarbete, berättar Paula Henrikson.
För hela Uppsala universitetet planeras en universitetsgemensam konferens våren 2025 där resultat från utvärderingen KoF24 från hela universitetet kommer att presenteras.
Anders Berndt
Fakta KoF24
Respektive lärosäte har i uppdrag att ha ett kvalitetssystem för forskning och det är Universitetskanslersämbetet (UKÄ) som granskar kvalitetssystemet.
Utvärderingen Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24) bottnar i universitets mål och strategier som konsistoriet beslutade om i december 2019.
KoF24 är uppdelat på en del som är universitetsgemensam och en del som görs vetenskapsområdes-/fakultetsvis. Den universitetsgemensamma utvärderingen är uppdelad i två delar: universitetets arbete med tvär- och mångvetenskap respektive forskningsinfrastruktur.
Vid universitetet har det tidigare genomförts tre universitetsgemensamma forskningsutvärderingar under namnet "Kvalitet och förnyelse". Den första gjordes 2007 och följdes sedan av två till 2011 respektive 2017. De två första hade större fokus på resultatet av forskningen medan den tredje fokuserade på processer och förutsättningar för god forskning.