Universitetets forskning och industrins utmaningar i fokus under temadag om materialåtervinning och cirkularitet

Bildtext
Vilka är industrins utmaningar inom materialåtervinning, innan man kan vrida runt dagens linjära ekonomi till en cirkulär dito? Och hur kan aktuell forskning matcha det? Två frågor för dagen, under en intensiv temadag om materialåtervinning och cirkulär ekonomi på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Bakom initiativet stod Ångström Materials Academy (ÅMA).
Cecilia Tall, programdirektör för RE:Source vid RISE började dagen med att konstatera att värdeminskning är en anledning till att återvinningen inte tar fart är.
”Återvunnet material är ofta värt en bråkdel av jungfruligt”, sa hon och lyfte att produkter måste konstrueras så att materialen behåller sitt värde.
Stafettpinnen fördes vidare av Madelene Wiil, Advisor Sustainability & Circular Design vid Knightece.
”Vi måste omvärdera hur vi använder olika material. Plast är till exempel ett fantastiskt material. Men idag använder vi det för slit-och-släng-varor.”
Jelena Todorovic Olsson, Technical Leader Circular Economy på Volvo Cars, gav forskarna en utmaning.
”Vi har gjort enorma framsteg för att minska de utsläpp en bil genererar när vi använder den, men det går fortfarande åt mycket material för att producera en bil. Kan vi använda mindre material, utan att minska säkerheten?”
Tvärt emot gjorde Edvin Lindgren, Circular Economy Specialist, Hitachi Energyt.
”Jag är här för att höra vad ni forskare ser i vår produktion som ni kan hjälpa oss göra bättre.”
Lovisa Svarvare, Global Environmental Specialist, Sandvik Coromant påpekade att utmaningarna inte alltid har med materialen att göra.
”Vi samlar in sålda produkter för återvinning på fjorton platser i världen. Alla med olika lagstiftning. Det finns material vi kan återvinna i Tyskland, men tvingas lägga på deponi i Sverige.”
Hur tribologi kan bidra lyftes av Staffan Jacobson, professor i materialvetenskap vid Uppsala universitet.
”Vi tror på en elliptisk, snarare än cirkulär, ekonomi. En där produkter lever längre."
Thomas Taro Lennerfors, professor i industriell teknik vid Uppsala universitet menade att måste bli bättre på att mäta cirkularitet.
”Människor fungerar så att det mätbara är det som blir gjort. Om vi inte kan mäta cirkularitet, hur ska vi då få det gjort?”
Mikael Höök, universitetslektor vid Institutionen för geovetenskaper, vid Uppsala universitet redovisade forskning om var många av de material omställningen till en cirkulär ekonomi är beroende av kommer från. Det vill säga framför allt i Asien och Afrika.
”Cirkulär ekonomi har ett geopolitiskt perspektiv.”
Efter ett uppskattat lunchmingel betonade Gert Nilson, VP Research & Education, Jernkontoret, att det utan råvaror blir det ingen omställning, och att det inte minst gällde i omställningen till fossilfri energi.
”Det kommer att krävas mycket råvaror för att bygga all den nya energiproduktion som behövs.”