Samverkan

ÅMA vill inspirera till att identifiera nya forsknings- och utvecklingsområden att samverka inom genom omvärldsbevakning, strategiskt behovsanalysarbete och dialogmöten med olika nyckelaktörer. Arbetet sker inom olika temaområden.

Genom åren har ÅMA varit drivande inom att hitta innovativa sätt att samverka med industrin och andra externa aktörer. Exempel på verktyg som använts inom ÅMAs verksamhet och som används kontinuerligt är Accessdagar, AIMday, temadagar samt finansieringsmöjligheter så som VFS (verifiering för samverkan) och förstudiemedel.

AIMday:
En fråga. En timme. Oändliga möjligheter.

Det var här i regi av ÅMA som AIMday kom till som ett effektfullt verktyg för samverkan mellan akademi och externa aktörer. Genom åren har det hållits en AIMday Material varje år sedan 2008. AIMday står för Academic Industry Meeting day. Det som gör AIMday till en speciell mötesplats är formatet på själva mötet: definierade utmaningar (strategiska eller operativa) från externa organisationer ligger till grund för mötesagendan. Utmaningarna formuleras som frågor och skickas in på förhand varpå universitetet matchar utmaningarna med den akademiska kompetensen. Resultatet blir en dag som är fylld med workshops och där varje fråga diskuteras under en timme i mindre grupper som består av både organisationsrepresentanter och forskare. Idag finns AIMday över hela världen och verktyget används på vitt skilda ställen: från Oxford i England till Manitoba i Kanada. AIMday är ett registrerat varumärke som ägs av Uppsala universitet.

Temadagar:
Identifiering. Inspiration. Innovation.

Temadagar är halvdagsevent där representanter från näringsliv, akademi och myndigheter samlas för att diskutera en aktuell frågeställning som berör materialvetenskap. Fokus kan ligga på teman som exempelvis materialutmaningar inom förnyelsebara energiproduktion, kompetensbehov för framtida ingenjörer, affärsmodeller för additiv tillverkning eller tillgängliggörande av forskningsinfrastruktur för industriell innovation. Temadagar bidrar till en ökad samverkan mellan olika sektorer, identifiering av möjligheter för kunskapsbildning och teknikutveckling samt inspiration till innovation.

Exempel på tidigare genomförda temadagar:

 

Accessdag:
Ett tema. En halvdag. Ett frö till nya idéer att samverka kring

En accessdag är ett bra verktyg för att inspirera till samverkan mellan akademi och externa aktörer. Genom åren har det genomförts många accessdagar inom olika teman kopplat till ÅMA. En typisk accessdag samlar aktörer inom ett specifikt tema för ett halvdagsmöte innehållande inspirerande presentationer, paneldiskussioner och nätverkande. På accessdagar är det viktigt att få med såväl industrins behov och utmaningar som det senaste från forskningsfronten. Det blir ett inspirerande utbyte av kunskap och nätverkande som ofta resulterar i nya idéer att utforska tillsammans.

Exempel på tidigare genomförda Accessdagar:

  • Material recycling and circularity - opportunities for future research collaborations?
  • Materialdagen

Såddfinansieringar:
Förstudier och Verifiering för samverkan

UU Samverkan handhar idag två olika såddfinansieringar för universitetet som historiskt utvecklats inom ramen för ÅMA: förstudier och Verifiering för samverkan (VFS). Förstudiemedel kan man få upp till 50 000 kr och VFS upp till 300 000 kr. Båda såddfinansieringarna syftar till att forskare ska kunna testa på att samverka med externa aktörer. Båda finansieringsformerna kräver lika mycket i medfinansiering. Vill du veta mer kontakta UU Samverkan på info-samverkan@uu.se.

Kontakta oss

Arbetar du inom forskningen och har idéer på temaområden som du skulle vilja utveckla inom ÅMA? Eller är du från industrin eller annan extern organisation och har frågeställningar du vill diskutera med forskare på Uppsala universitet och andra aktörer? - Kontakta oss!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin