Befordran och meritering
Befordran till professor
Högskoleförordningen (4 kap 3 §)
Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. [...] Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga eller konstnärliga skickligheten.
Uppsala universitets anställningsordning 46 § - 48 §, 50 §, 54 § - 58 §, 88 § - 89 §
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
För befordran till professor krävs samma grad av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet som vid anställning som professor, se ovan i avsnitt 2. Vid befordran avgränsas bedömningen av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet av det ämne inom vilket befordran söks.
Sökande till anställning som lektor kan samtidigt ansöka om befordran till professor, om inte anställningens inriktning motiverar att befordringsmöjligheten begränsas och begränsningen uttryckligen framgår av kungörelsen (se AO 51§).
Befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor
Uppsala universitets anställningsordning 63 § - 68 §
Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer
Vid befordran till universitetslektor gäller samma behörighetskrav som för anställning som universitetslektor. Därtill gäller att den sökande ska ha fullgjort sina arbetsuppgifter som biträdande universitetslektor på ett tillfredsställande sätt.
Om en biträdande universitetslektor avser att ansöka om befordran till universitetslektor görs en vägledande prövning av meriterna när halva tiden av det biträdande universitetslektoratet har uppnåtts. Vid själva prövningen av meriter utses en extern granskare som ombeds att inkomma med ett utlåtande och en preliminär bedömning av forskningsmeriter, pedagogiska meriter, andra relevanta meriter samt ge rekommendationer inför den återstående tiden. Denne granskare kan komma att anlitas för den slutgiltiga bedömningen av ansökan om befordran till universitetslektor när en sådan föreligger.
När en biträdande universitetslektor ansöker om befordran till universitetslektor görs en gängse prövning av två externa sakkunniga och rekryteringsgruppen bereder ärendet för fakultetsnämnden.
Docentur
Antagningens innebörd
Behörig att antas som docent är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande kompetens samt innehar vetenskaplig och pedagogisk skicklighet som krävs.
Fakultetsnämnden antar oavlönade docenter i fakultetens forskningsämnen. Docentur i ett ämne, inriktning eller specialiseringen Didaktisk religionsvetenskap innebär att innehavaren dokumenterat självständig forskningsförmåga och pedagogisk skicklighet samt innehar en klart högre vetenskaplig kompetens än vad som krävs för doktorsexamen. Docenturen är oavlönad och inte knuten till anställning vid universitetet.
Teologiska fakultetens riktlinjer för antagning av docent
Ärendets handläggning
Prövning av meriter för antagning som docent genomförs två gånger per år. Spärrdatum för prövningsprocessen är 2 maj respektive 1 november (om dessa dagar inte är helgdagar, i sådana fall närmast efterföljande vardag).
Den som önskar bli antagen som docent rekommenderas att först informellt ta upp frågan med berörd professor. Denne ska i ärendet konsultera ev. övriga professorer i ämnet. Om det härvid visar sig att den det gäller blir avrådd från att ansöka om docentkompetens, visar erfarenheten att det är lämpligt att avvakta med ansökan. Avrådan innebär dock inte något formellt hinder från att gå vidare med ansökan.
Ansökan inges företrädesvis elektroniskt. För att ansöka om docentur skickas ett e-postmeddelande till teolfak@teol.uu.se där det framgår i vilket ämne eller inriktning den sökande önskar bli antagen som docent. Ansökan ska vara utformad enligt den av fakultetsnämnden antagna mall, som bifogas dessa riktlinjer, och innehålla styrkt meritsammanställning, numrerad förteckning över åberopade vetenskapliga arbeten, kort redogörelse för vetenskaplig och pedagogisk verksamhet samt intyg av studierektor rörande undervisningens omfattning och kvalitet. Den sökande ska till sin ansökan foga de sex skrifter, som han eller hon finner vara av särskilt värde vid bedömningen. Om den sökande väljer att utöver avhandlingen endast bifoga artiklar eller andra kortare texter kan upp till åtta sådana bifogas. När ärendet går vidare till sakkunnigbedömning ska den sökande, i de fall ansökan inte inges elektroniskt, insända samtliga de skrifter som han eller hon önskar åberopa i ärendet på sätt som docenturnämnden anvisar. (Observera här att sakkunnig har rätt men inte skyldighet att inkräva ytterligare material om han eller hon så finner nödvändigt. Sökanden bör därför själv se till att erbjuda sakkunnig tillgång till det man anser är ett tillräckligt underlag.)
Excellent lärare
Teologiska fakulteten har i linje med Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid Uppsala universitet upprättat lokala riktlinjer där kraven för antagning av excellent lärare specificeras mer detaljerat.
Riktlinjer för antagning som excellent lärare vid Teologiska fakulteten
Procedur för antagning som excellent lärare
Av rektors riktlinjer framgår att enbart tillsvidareanställda lärare (universitetsadjunkt, universitetslektor eller professor) vid Uppsala universitet kan antas som excellent lärare.
Prövning av pedagogisk skicklighet för antagning som excellent lärare genomförs två gånger per år. Spärrdatum för prövningsprocessen är 2 maj respektive 1 december (om dessa dagar inte är helgdagar, i sådana fall närmast efterföljande vardag).
Den som önskar bli antagen som excellent lärare rekommenderas att i ett första skede informellt ta upp frågan med studierektor med pedagogiskt ansvar. Blir den tilltänkta sökanden i detta skede avrådd från att ansöka om titeln excellent lärare är det lämpligt att avvakta med ansökan. Avrådan innebär dock inte något formellt hinder från att gå vidare med ansökan.
Den sökande ska styrka sin pedagogiska skicklighet med en pedagogisk CV och en pedagogisk meritportfölj.
På förslag från fakultetens nämnd för bedömning av lärarexcellens utser fakultetsnämnden två sakkunniga varav minst en från annat lärosäte. Ingen av de sakkunniga ska vara anställd vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet. Minst en av bedömarna ska ha sin vetenskapliga kompetens inom religionsvetenskap och i första hand inom samma ämnesområde som den sökande och minst en av bedömarna ska ha särskilda kvalifikationer för bedömning av pedagogiska meriter.
Bedömningen ska göras i direkt relation till de av fakultetsnämnden fastslagna riktlinjerna för bedömning av lärarexcellens vid teologiska fakulteten.
Lärarrepresentanten i fakultetens nämnd för lärarexcellens har som ansvar att inför det första mötet skriva ett kort utlåtande över ansökan, med förslag till sakkunniga.
Nämnden för bedömning av lärarexcellens kan föreskriva att pedagogiskt prov med uppföljande samtal genomförs i de fall nämnden finner det behövligt. Närmare instruktioner för detta prov ges till den sökande efter att fakultetens nämnd för bedömning av lärarexcellens hanterat ansökan i en första omgång.