Utbildningsplanens innehåll

Här beskrivs vad som hör hemma under utbildningsplanens olika rubriker. Uppgifter som är obligatoriska att ange i utbildningsplanen är märkta med en asterisk (*).

Utbildningsplanen ska alltid finnas på svenska. För program där undervisningsspråket är engelska ska det även finnas en engelsk översättning.

Beslut om utbildningsplan*

Här anges beslutsdatum, beslutande organ och beslutets diarienummer.

Allmänt*

Här anges vilken termin som utbildningsplanen ska gälla från samt ansvarig fakultet och eventuellt ansvarig institution.

Behörighet*

Här anges de krav på förkunskaper och andra villkor utöver grundläggande behörighet som gäller för att bli antagen till programmet (särskild behörighet). Om ett program har inriktningar kan dessa ha olika behörigheter.

Endast sådana förkunskapskrav som är helt nödvändiga för att tillgodogöra sig programmet får anges. Ändringar i behörighetsregler ska enligt rektors beslut göras med största möjliga framförhållning.

Nybörjarprogram

Särskild behörighet till ett program som startar på grundnivå som vänder sig till nybörjare ska anges i form av en eller flera gymnasiekurser.

För program som leder till en yrkesexamen meddelar Universitets- och högskolerådet föreskrifter om vilka behörigheter som ska gälla. För program som inte leder till en yrkesexamen fastställer rektor vilken särskild behörighet som ska gälla efter förslag från fakultetsnämnd (motsv.).

Magister- och masterprogram

För grundläggande behörighet till magister- och masterprogram krävs en examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng. Kravet på särskild behörighet anger vilka kurser som examen ska innehålla.

Eftersom kunskaper i svenska och engelska inte ingår i den grundläggande behörigheten till avancerad nivå är det viktigt att skriva ut vilka språkkrav som ställs.

Standardformuleringar att använda

För de internationella masterprogrammen används på engelska följande modell som förutom ändringar i den del som gäller särskild behörighet ska klistras in precis som den ser ut nedan i Selma för att det ska bli rätt formatering i den färdiga utbildningsplanen:

<br /><i>Academic requirements</i><br />A Bachelor's degree, equivalent to a Swedish Kandidatexamen, from an internationally recognised university.<br />Also required is 60 credits in ...<br /><br /><i>Language requirements</i><br />Proficiency in English equivalent to the Swedish upper secondary course English 6. This requirement can be met either by achieving the required score on an internationally recognised test, or by previous upper secondary or university studies in some countries. Detailed instructions on how to provide evidence of your English proficiency are available at <a href="https://www.universityadmissions.se/en/entry-requirements/english-language-requirements/">universityadmissions.se</a>.

På svenska kan denna formulering användas:

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

För masterprogram som ges på svenska är motsvarande formuleringar:

Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå." respektive "Proficiency in Swedish and English equivalent to the general entry requirements for first-cycle (Bachelor's level) studies.

Antagningsordning (grundnivå och avancerad nivå)

Tillträde till högskolan (Universitets- och högskolerådet)

Övrig(a) medverkande institution(er)

Här anges om fler institutioner än eventuell programansvarig institution medverkar i kursen.

Beslut och riktlinjer

Under denna rubrik ska normalt inget anges. (Att den finns i Selma beror på att den i viss mån använts i äldre utbildningsplaner.) Lämnas fältet i Selma tomt visas inte rubriken i utbildningsplanen på webben.

Syfte*

Här anges programmets syfte.

Mål*

Här anges programmets mål formulerade som förväntade studieresultat. I examensordningen (bilaga 2 till högskoleförordningen) anges vilka mål som gäller för respektive examen. Dessa preciseras vid behov i förhållande till det aktuella programmets innehåll. Målen ska formuleras så

  • att det framgår vilka kunskaper, färdigheter liksom vilken kompetens studenten minst ska ha efter avslutad kurs eller utbildning
  • att målen blir begripliga för studenter, lärare och andra intressenter, till exempel arbetsgivare
  • att de kan vara utgångspunkt för kurs- och utbildningsplanering
  • att de kan vara utgångspunkt för examination
  • att de kan vara utgångspunkt för uppföljning och kvalitetssäkring.

Se vidare Mål uttryckta som förväntade studieresultat – en vägledning (UFV 2005/2130).

Uppläggning*

Här beskrivs programmets huvudsakliga uppläggning och innehåll samt anges de kurser som ingår i programmet med beaktande av progression. Om programmet har inriktningar anges vad som gäller för dessa.

För program som leder till yrkesexamen ska det framgå vilka kurser som är obligatoriska respektive valbara.

En detaljerad förteckning över de kurser som ges inom programmet kan ges i form av en studieplan, som i så fall fungerar som en bilaga till utbildningsplanen.

Uppgifter som inte ska stå i utbildningsplanen

Uppgifter om till vilken termin (höst- eller vårtermin) antagning sker, studietakt (hel- eller halvfart), undervisningsform (campus eller distans) och undervisningsspråk ska inte anges. Dessa kan dessutom skilja sig åt mellan olika tillfällen som programmet ges.

Undervisning

Under denna rubrik ska normalt inget anges. Vilka undervisningsformer som används anges i kursplanerna för programmets kurser. Lämnas fältet i Selma tomt visas inte rubriken i utbildningsplanen.

Examen*

Här anges vilken examen som programmet leder fram till (med engelsk översättning) och fordringarna för denna inklusive de lokala krav som kan finnas utöver dem som anges i högskoleförordningen.

För kandidat-, magister- och masterexamina anges vilken förled (filosofie, teknologie etc.) som ska användas och vilket huvudområde examen avser.

Examina

Övriga föreskrifter

Här anges de övriga föreskrifter som behövs. Det kan till exempel vara särskilda bestämmelser för verksamhetsförlagd utbildning eller examensarbeten, anvisningar för tillgodoräknande inom yrkesprogram eller vad som gäller för antagning till senare del av programmet.

Uppgifter som inte ska stå i utbildningsplanen

Bestämmelser om undervisningsformer, examination, betygsskalor med mera ska finnas i kursplanerna för programmets kurser och behöver inte anges här. Tid och form för anmälan ska inte anges, eftersom det är uppgifter som beslutas i annan ordning.

Övergångsbestämmelser

Här anges övergångsbestämmelser när så är tillämpligt. Det ska till exempel framgå vad som gäller för tidigare antagna studenter när ändringar av studiegången görs.

Lämnas fältet i Selma tomt visas inte rubriken i utbildningsplanen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin