Propositionen ett steg i rätt riktning

Pressmeddelande

Propositionen ”En akademi i tiden” som presenterades idag innehåller flera viktiga förändringar som ökar möjligheterna att agera självständigt i en global värld, anser Uppsala universitet.

Propositionen ”En akademi i tiden” som presenterades idag innehåller flera viktiga förändringar som ökar möjligheterna att agera självständigt i en global värld, anser Uppsala universitet.

Regeringen föreslår inte en helt ny offentligrättslig associationsform i enlighet Tarschys utredning, utan reformer inom ramen för myndighetsformen. Forskningens frihet stärks genom att den skrivs in i regeringsformen. Centralstyrningen och regleringen föreslås minska på flera centrala områden: intern organisation, personal, ekonomi och utbildning.

Propositionen lovar också universitet och högskolor utökad ekonomisk rörelsefrihet. En översyn av regelverket ska göras inom en rad områden, t ex när det gäller möjligheterna att ta emot donationer och att bilda bolag, stiftelser, föreningar eller liknande för icke kommersiell verksamhet.

-    Vi välkomnar detta. Många forsknings- och utbildningssatsningar är internationella idag. Vi står bland annat inför ett stort och spännande europeiskt energiprojekt, KIC InnoEnergy, där vi definitivt behöver bättre förutsättningar att samverka med båda andra lärosäten och företag för att lyckas.

Regeringen kommer också att ge vissa universitet och högskolor i storstadsregioner, där bostadsbristen är störst, möjlighet att under en försöksperiod få hyra ut bostäder till studenter.

-    Vår främsta uppgift är att bedriva forskning och utbildning med hög kvalitet. Det som behövs är nog inte i första hand fler aktörer på hyresmarknaden, utan fler bostäder. Men vi ska förstås titta på vad regeringens försöksverksamhet innebär, säger Kerstin Sahlin.

Lärosätena får också större frihet att själva bestämma vilka kategorier lärare man vill anställa. Kategorierna professor och lektor blir fortsatt reglerade i förordning, men det blir möjligt att i vissa fall rekrytera professorer utan det ibland tidskrävande sakkunnigförfarandet.

- Detta innebär framför allt större möjligheter att rekrytera internationella toppforskare, vilket är komplicerat med dagens regelverk, säger Kerstin Sahlin.

Att lärosätena får ett ökat eget ansvar att själva dimensionera utbildningarna och att detaljregleringen på utbildningssidan minskar är också positivt.

Universitet och högskolor ges i propositionen större makt att utforma sin interna organisation utöver styrelse och rektor. Två saker betonas dock särskilt: Beslut som rör kvalitet, forskning och utbildning ska fattas av personer med vetenskaplig kompetens och studentinflytandet ska garanteras. Kraven på att det ska finnas fakultetsnämnder försvinner.

-    Vid Uppsala universitet kommer vi att behålla våra fakultetsnämnder. Kollegiala arbetsformer säkerställer att beslut fattas med relevant vetenskaplig expertis. Det är en garanti för kvalitet i verksamheten. Vi är väldigt positiva till att regeringen betonar vikten av studentinflytandet så tydligt, säger Kerstin Sahlin.


Universitetet ser fram emot regeringens fortsatta utredningsarbete med anslutning till propositionen.

Läs mer på universitetets webbplats.

Läs propositionen på regeringens webbplats.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin