Rapportskrivning

Resultat från laborativt arbete förmedlas ofta genom rapporter. Exakta formen kan skilja beroende om det är en vetenskaplig artikel, labbrapport eller protokoll. Det beror på vem informationen riktar sig till och vad som rapporteras.

Det ska framgå klart och entydigt vad som varit undersökningens syfte och rapporten ska organiseras på ett strukturerat och tydligt sätt. Texten skall vara så utförlig att man kan läsa den från början till slut och förstå vad som är gjort, hur du gjort det, vad resultaten blev och vad resultaten betyder.

Sist men inte minst det skall gå att upprepa dina undersökningar utifrån din beskrivning. En fullständig beskrivning av hur man skriver rapporter och vetenskaplig text finns i PUFF:s guide till skriftlig och muntlig kommunikation. Här följer en mall för hur en laborationsrapport kan se ut:

Labrapportmall

Titel på laboration, laborantens namn, grupp, datum, kurs etc.

Beskriv den teoretiska bakgrunden till laborationen. Sist i bakgrunden ska syftet med undersökningen stå.

Det finns olika traditioner inom olika grenar av naturvetenskapen för fördelningen av innehåll mellan Material och metoder samt Resultat. Ibland beskrivs metoder samtidigt med resultat. Hör efter med din handledare vad som gäller just din uppsats.

Här kan du beskriva eventuella kemiska reagens och lösningsmedel, alternativt biologiska material. Använd gärna tabeller till detta. Beskriv apparatur och utrustning, gärna med schematiska figurer. Metodbeskrivningarna kan omfatta recept på alla lösningar och medier, volymer, tider, temperaturer etc.

I Material och metoder ska du även beskriva hur du bearbetat dina data och vilka beräkningar och statistiska analyser du använt.

Riskbedömning är en viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbete som åligger varje arbetsplats att bedriva. I planering av praktiskt arbete bör man utföra en riskanalys. Den syftar till att undvika skador på människa och miljö.

Riskanalys ska dokumenteras skriftlig och sammanfattas i din rapport. Reflektera samtidigt över på hur laborationen förhåller sig till hållbar utveckling. Finns några sociala, ekologiska eller ekonomiska konsekvenser för hållbar utveckling och hur kan det minimeras?

I resultatdelen beskriver du vad du gjorde (om det inte framgått av metoddelen) och vad resultaten blev (Skriv i dåtid!). Det handlar alltså inte om att återge en eventuell laborationshandledning.

Beskriv de försök du gjort på ett logiskt sätt, så att det blir en historia med en början och en slut. Detta innebär att du (kortfattat) måste tala om vad du gjorde, och ibland varför, innan du beskriver resultaten. Ibland kan det vara bra att göra en figur som visar försöksmetodiken. Normalt har du beräkningar, figurer (diagram) och tabeller att presentera.

Tänk på att det ska gå att upprepa dina undersökningar utifrån din beskrivning i material och metoder samt under resultat.

Diskutera vad resultaten betyder och vilka slutsatser som kan dras i relation till resultatens pålitlighet, metodens precision, förväntningar, teorier och litteraturdata. Hur väl besvarar försöken syftet med laborationen?

Om resultaten av någon viss anledning inte blev som du tänkte dig, kan du ange felkällor. Räkna inte upp allmängiltiga eller ”obetydliga” felkällor utan koncentrera dig på sådant som du verkligen tror kan ha påverkat dina resultat.

Räkna upp eventuell litteratur, artiklar eller andra källor som ligger till grund för laborationens teori, material och metoder, eller som är relevant för tolkning av resultaten (i diskussionsdelen). Glöm inte hänvisningar till referenser i texten ovan!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin