Vetenskapliga möjligheter på ESRF

  • Datum: 14 april 2025, kl. 10.15–15.00
  • Plats: BMC, Ångströmlaboratoriet, BMC C8:305 (morning) and Ångström 90102 (afternoon)
  • Typ: Seminarium
  • Föreläsare: Jean Daillant (Director General) and Michael Krisch (Director of Research for Life Sciences, Chemistry and Soft Matter Science)
  • Arrangör: Olle Björneholm

För fem år sedan återupptog European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) sin verksamhet efter en stor uppgradering av sin lagringsring. Den nya Extremely Brilliant Source, eller EBS, är två storleksordningar mer lysande än den tidigare, vilket leder till en dramatisk ökning av koherens, rums- och tidsupplösning eller känslighet.

European Synchrotron Radiation Facility

Detta föredrag kommer att bestå av två delar.

Presentationen kommer att hållas på både BMC och Ångström:
14 april, 10:15 BMC C8:305
14 april, 13:15 Ångström 90102

I den första delen kommer vi kort att diskutera ESRF:s nuvarande status och de förbättringar som den nya källan medför. Vi kommer också att introducera mjukvaruutvecklingen som gjorts för att hjälpa användarna att utföra sina experiment och fullt ut utnyttja den oöverträffade mängden data som vi nu producerar. Vi kommer avslutningsvis att presentera några siffror angående användningen av anläggningen av de svenska användarna, i synnerhet Uppsala universitet.

I en andra del kommer vi att presentera nya forskningsmöjligheter, direkt kopplade till den nya källprestandan eller de nya strållinjerna som byggts för att fullt ut dra nytta av den. Detta kommer att illustreras med exempel på experiment som endast är möjliga med den nya källan. Inom biovetenskap kan man nämna den hierarkiska faskontrastavbildningen av hela mänskliga organ, nya insikter i hur neuronnätverk fungerar eller de vägar som öppnas av rumstemperatur tidsupplöst seriell kristallografi. Inom fysik, gör mörkfältsavbildning, till exempel, att få insikt i material med en aldrig tidigare skådad detaljoperando. Vi kommer slutligen att beskriva de nya tillträdessätten som är skräddarsydda för att möta de framväxande behoven hos forskarsamhällen och den inverkan anläggningen kan göra på deras projekt, med exempel inom batteriforskning, geologisk forskning eller additiv tillverkning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin