WOMHER på plats under systercentrums Spring School i Tübingen

WOMHER samarbetar sedan flera år tillbaka med Tübingens universitet och deras motsvarighet till WOMHERs forskarskola - International Research Training Group 2804 (IRTG). Den 26–28 maj är WOMHER på plats under IRTG 2804 Spring School, där deltagare från Uppsala universitet och Universität Tübingen samlas för att fokusera på frågor som rör kvinnors psykiska hälsa.

I dagarna har WOMHER varit på plats under IRTG 2804 Spring School, representerade av WOMHERs föreståndare Emma Hovén och Professor Inger Sundström Poromaa, som också är medgrundare till WOMHER.

− Dagarna har varit fyllda av inspirerande presentationer där vi ser att IRTG, utifrån en modell som inspirerats av WOMHER, etablerat en forskarskola som mynnat ut i studier som driver forskningsfältet framåt avseende att förstå kvinnors hälsa, säger Emma Hovén.

Presentationerna har fokuserat på kvinnors hälsa under hormonellt känsliga perioder i livet, inkluderat pubertet, graviditet och klimakteriet.

− Genom att bättre förstå hur mående och hjärnan fungerar kring dessa perioder finns möjlighet till förebyggande arbete kring psykisk hälsa, samt indivualiserad behandling av tillstånd som PMDD eller postpartumdepression, menar Emma Hovén.

Professor Dr. Birgit Derntl är talesperson för den internationella forskarutbildningsgruppen IRTG 2804 och berättar att hon är mycket stolt över att ha WOMHER som partner.

− Samarbetet representerar så mycket mer än bara vetenskapligt utbyte – det främjar inspiration, dialog och viktigast av allt, en känsla av systerskap, säger hon.

Det är också det visionära perspektivet – att lyfta fram kvinnors psykiska hälsa som ett ämne av bred samhällsrelevans, som är den delen av samarbetet som haft störst betydelse enligt Birgit Derntl.

− Samarbetet främjar ett inspirerande utbyte av idéer och sammanför olika experter för att ta itu med viktiga forskningsfrågor från flera perspektiv. Utöver de vetenskapliga framstegen har det också skapat en stödjande och kollegial miljö som gör det verkligt givande att arbeta tillsammans, säger hon.

WOMHERs forskarskola – en modell att replikera

För Birgit Derntl började samarbetet 2016 när hon träffade Inger Sundström Poromaa, Professor i obstetrik och gynekologi vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet, på en konferens. De upptäckte att Uppsalas och Tübingens universitet var sammankopplade genom Matariki-nätverket - ett universitetsnätverk med åtta medlemmar, med representanter från hela världen. Samma år kom en delegation forskare från Tübingen till Uppsala och Birgit fick en plats i sista minuten. Det gav henne möjligheten att träffa Inger igen, nu tillsammans med andra forskare. Tillsammans började de utforska sätt att stärka samarbetet mellan universiteten. Tack vare finansiering av German Research Foundation (DFG), är IRTG 2804 igång sedan 2023 – ett tydligt exempel på hur WOMHERs forskarskola kan replikeras och skalas upp på en internationell nivå.

Många gynnas av samarbetet

När det kommer till samarbetet mellan WOMHER och IRTG 2804, menar Birgit att det inte bara är forskarna i Tübingen och de doktorander som finansieras av IRTG 2804 som har gynnats, utan även samhället i stort.

− Förutom att organisera workshops i Tübingen har vi också varit på plats i våra doktoranders hemländer för att öka medvetenheten och främja diskussioner om kvinnors psykiska hälsa. Dessutom samarbetar vi med lokala aktörer för att ge viktig information till samhällen som ofta förbises, till exempel migrantkvinnor. Här kan vi utnyttja den enorma potentialen hos våra internationella doktorander, vars mångsidiga språkkunskaper och kulturella bakgrund möjliggör meningsfull samverkan med samhället på många olika sätt, säger hon.

När det kommer till planerna för att utöka samarbetsmodellen siktar universiteten på att utöka det de kallar för “systerskapet” till flera centrum över hela världen.

− Genom att bygga vidare på det starka nätverk av samarbetspartners som WOMHER och IRTG 2804 redan har etablerat välkomnar vi redan gästforskare från olika universitet och utvecklar aktivt europeiska och transatlantiska partnerskap. WOMHER och IRTG 2804 fungerar som viktiga byggstenar i denna process och ger både synlighet och en grund för att säkra ytterligare finansiering, säger Birgit Derntl.

I tider när termer som “kvinnor” och “kön” censureras i vissa regioner blir det ännu viktigare att arbeta tillsammans, stötta varandra och lägga upp strategier för hur vi ska gå vidare, menar Birgit.

− Kvinnors psykiska hälsa är en global angelägenhet som påverkar alla – oavsett om de får benämna det som sådant eller inte.

Liisa Galea (huvudansvarig forskare, womenmind), Birgit Derntl (föreståndare IRTG 2804), Inger Sundström-Poromaa (ledamot i WOMHERs ledningsgrupp och medgrundare av WOMHER) och Emma Hovén (föreståndare, WOMHER).

På plats under IRTG 2804 Spring School 2025. Från vänster: Liisa Galea (huvudansvarig forskare, womenmind), Birgit Derntl (föreståndare IRTG 2804), Inger Sundström-Poromaa (ledamot i WOMHERs ledningsgrupp och medgrundare av WOMHER) och Emma Hovén (föreståndare, WOMHER).

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin