Konsten att försörja sig. Kvinnors arbete i Stockholm 1650–1750

Projektet syftar till att belysa och diskutera kvinnors möjligheter att arbeta och försörja sig i Stockholm ca 1650–1750, genom att studera kvinnors arbetsrelaterade ansökningar och klagomål till stadens myndigheter och Handelskollegium.

Globala möten

Beskrivning av projektet

Projektet syftar till att belysa och diskutera kvinnors möjligheter att arbeta och försörja sig i Stockholm ca 1650–1750, genom att studera kvinnors arbetsrelaterade ansökningar och klagomål, främst i form av suppliker, till stadens myndigheter och Handelskollegium.

Med en genusanalys som genomsyrar studien, har med inspiration av den så kallade verbmetod som utvecklats inom forskningsprojektet Gender and Work, vid Historiska institutionen i Uppsala och som denna studie är en del av, särskild vikt lagts vid hur kvinnorna i studien, främst olika handelskvinnor, agerade, men också hur de argumenterade. Frågeställningarna har därför varit dels med vad kvinnor som levde i den tidigmoderna staden Stockholm kunde arbeta med, och dels hur de uppfattade och sökte påverka sina möjligheter till försörjning.

Kvinnor och män hade inte samma formella rättigheter att driva handel. Ändå kännetecknas den tidigmoderna huvudstaden av kvinnor som sålde bröd och frukt, fisk och kött från skjul och korgar, förmedlade kläder, destillerad sprit och höll krogar – och kraftfullt argumenterade för sin rätt att försörja sig själva och sina familjer.

Resultaten av detta projekt har i första hand publicerats i en biografi av Sofia Ling, Konsten att försörja sig. Kvinnors arbete i Stockholm 1650–1750, Stockholmia förlag, 2016.

Ling, Sofia. Konsten att försörja sig. Kvinnors arbete i Stockholm 1650–1750, Stockholmia förlag, 2016. https://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1660197&dswid=6735

Lindberg, Erik och Sofia Ling, ” ’Spanska’ citroner till salu: Om kvinnors handlingsutrymme på fruktmarknaden i 1700-talets Stockholm”, Historisk Tidskrift, 1:134, 2014. https://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A697822&dswid=1993

Information om projektet

  • Status: Avslutat
  • Tidsperiod: Tidigmodern historia
  • Forskningsområde: Genushistoria, Kulturhistoria, Socialhistoria, Urbanhistoria
  • Projektansvarig: Sofia Ling
  • Finansiär(er): Finansierat med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, F d Bryggarämbetets i Stockholm Pensionskassa, Magnus Bergvalls Stiftelse, Stockholms-Gillet, Stiftelsen Längmanska Kulturfonden och Kungliga Vitterhetsakademien.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin