Pågående forskning (i tjänst)
Jonas Holmstrand
NT 2026. Projektet, finansierat av Svenska bibelsällskapet, syftar till att göra en ny översättning av Nya testamentet. Nya aspekter av det tidigkristna trosbegreppet. I det här projektet studeras trosbegreppet i äldsta kristen tid i ett försök att förklara vissa nya språkliga konstruktioner och uttryckssätt i tidigkristen litteratur. Grammatik i nytestamentlig grekiska. Projektet innebär ett färdigställande av en ny större grammatik i nytestamentlig grekiska utifrån delvis nya utgångspunkter.
James Kelhoffer
Andra Klemensbrevet: en distinkt röst i 100-talets kristendom. Andra Klemensbrevet hör till de allra första tidigkristna texter som citerar Jesusord från såväl Matteus som Lukas evangelium. En monografi om Andra Klemensbrevet samt en kommentar till skriften för serien Hermeneia är kontrakterade för utgivning med Mohr Siebeck respektive Fortress Press. Centrala teman som behandlas är skriftens bibeltolkning, gudsbild, soteriologi och relation till tidig ”gnosticism”.
Mikael Larsson
Receptionskritik av populärkultur. I projektet ställs bibelbruket i Lars von Triers filmer i relation till idén om samtiden som postsekulär. Hur transformeras motiv som skapelse och passion i genrer som skräck och pornografi? Vilka är implikationerna med avseende på kön och sexualitet? Familjemetaforer i Jesaja. Projektet rör primärt motivet Israel som Guds barn i Jesajas förkunnelse. Det tangerar samtida receptioner av detta bildspråk och syftar till teoriutveckling i fältet childhood studies.
Cecilia Wassén
Vid världens slut. En transdisciplinär utforskning av apokalyptiska föreställningar i dåtid och nutid
Forskningsprogrammet bekostas av Riksbankens Jubileumsfond och omfattar 22 forskare från humaniora och samhällsvetenskap. I sitt delprojekt undersöker Cecilia Wassén hur Jesus undervisning om judiska lagar relaterar till hans apokalyptiska budskap. Hon analyserar Jesus budskap i jämförelse med den tidiga judendomen i stort och undersöker beröringspunkter mellan med halakhah och apokalyptiskt tänkande – och avsaknaden därav – i ett omfattande judiskt textmaterial såsom Dödahavsrullarna.