Attraktivt innovationsprojekt 2024

Här presenteras löpande de projekt eller startups som tilldelats utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt av UU Innovation.

Duck Technologies

Jacinto Sá, professor vid Institutionen för kemi – Ångström, utvecklar en innovativ, transparent beläggning för fönsterglas som kan appliceras på befintliga fönster. Den blockerar de våglängder i solstrålningen som orsakar mest inomhusvärme, vilket minskar behovet av energikrävande nedkylning. Tekniken syftar till att energieffektivisera byggnader och fordon utan att begränsa arkitektonisk frihet eller förändra ett befintligt utseende. Nästa steg är studier i större skala för att visa effekterna på energibesparing och inomhusklimat.

Jacinto Sá har grundat Duck Technologies för att utveckla och licensiera tillverkningsprocesser för denna och nya beläggningar. UU Invest har gått in med finansiellt stöd för att främja kommersialiseringen.

Porträttbild av Jacinto Sá med blommor och diplom.

Jacinto Sá, professor och grundare av företaget Duck Technologies.

SPLAT

Beredning av prover inför storskalig DNA-sekvensering, det vill säga avläsning av DNA, kan ha stort inflytande på kvaliteten på det data som genereras. En ny metod för så kallad biblioteksberedning, kallad SPLAT (SPlinted Ligation Adapter Tagging), har utvecklats och patenterats av forskarna Amanda Raine och Jessica Nordlund, som är verksamma vid SciLifeLabs genomikplattform vid institutionen för medicinska vetenskaper.

Metoden som erbjuder helt nya möjligheter till flexibilitet och precision vid sekvensering av DNA-prover har nu lanserats på marknaden av ett amerikanskt företag. Förbättrade möjligheter till DNA-sekvensering gynnar forskning inom många områden inklusive den medicinska forskningen och, på sikt, även sjukvården.

Porträttbild av Jessica Nordlund och Amanda Raine med diplom och blommor.

Jessica Nordlund och Amanda Raine har utvecklat och patenterat en metod som ger förbättrade möjligheter till DNA-sekvensering.

SoundSim360

Ken Mattsson, professor vid institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet, har i 25 år forskat om avancerade numeriska algoritmer. Tillsammans med forskarkollegan Gustav Eriksson har han utvecklat SoundSim360 som är en avancerad beräkningsmodell för ljudsimulering. Genom att noggrant ta hänsyn till fysikaliska förhållanden, såsom atmosfärens påverkan och terrängens egenskaper, kan modellen exakt simulera hur ljudet sprids i stora områden, inklusive lågfrekventa ljud som infraljud.

Det finns många potentiella tillämpningsområden för metoden, exempelvis vindkraftsparker, transportinfrastruktur, impulsljud och inomhusakustik. Målet är nu att kommersialisera tekniken och med stöd av UU Invest AB kan projektet ta viktiga steg mot marknaden.

Ken Mattsson och Gustav Eriksson med blommor och diplom

Ken Mattsson och Gustav Eriksson har utvecklat SoundSim360 som är en ny metod för att kunna simulera buller med stor precision.

HuMIX TEER

Ett forskarteam vid institutionen för materialvetenskap bestående av professor Maria Tenje, forskarna Laurent Barbe och Sofia Johansson samt doktoranden Gabriel Werr, har tillsammans med kollegor vid University of Luxembourg utvecklat HuMIX TEER, en innovativ teknologi för studier av tarmens mikrobiella interaktioner. Systemet möjliggör detaljerade studier av hur mikroorganismer i tarmen påverkar kroppen och kan ge insikter som är värdefulla för utvecklingen av nya läkemedel och näringstillskott.

HuMIX TEER bygger på en mikrofluidikbaserad modell med integrerade flexibla elektroder som kan identifiera tarmens täthet i realtid. Modellen efterliknar interaktionen mellan mänskliga celler och mikroorganismer i tarmen. Teknologin är patentsökt och Uppsalateamet har överlåtit sina delar av patentansökan till University of Luxembourg, som nu utforskar kommersialiseringsmöjligheter.

Forskarteamet bakom HuMIX TEER vid institutionen för materialvetenskap

Gabriel Werr, Maria Tenje, Laurent Barbe och Sofia Johansson uppmärksammades för sitt bidrag till lovande ny teknologi för studier av tarmens mikrobiella interaktioner.

AVulotion

Akut hjärtinfarkt (AMI) med efterföljande hjärtsvikt är den främsta orsaken till sjukhusvistelse och dödsfall i västvärlden. I Sverige drabbas årligen nära 18 000 personer per år av AMI, varav nästan 6 000 av STEMI – ett tillstånd vanligtvis förenat med en fullständig blockering av ett kranskärl. Ett problem med dagens standardbehandling av STEMI-patienter är att den kan orsaka ytterligare skada på hjärtvävnaden, vilket kan bidra till ökad risk för komplikationer såsom hjärtsvikt.

I ett nära samarbete mellan forskning och klinik har Karl-Henrik Grinnemo, Sergey Rodin och Oscar Simonson, vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, utvecklat ett koncept för att generera extracellulära vesiklar (CARMEV) som är immunmodulerande och visat sig effektiva för att förhindra hjärtsvikt efter hjärtinfarkt och vid andra svåra inflammatoriska tillstånd. Det gör CARMEV till den första biologiska produkten som kan förhindra skador som uppstår vid behandling av akut hjärtinfarkt. Med stöd av en investering från UU Invest AB har teamet grundat bolaget AVulotion för att kunna skala upp produktionen av CARMEV, något som sker i samarbete med NorthX Biologics. Målet är att skapa ett standardläkemedel för behandlingen av patienter med hjärtinfarkt.

Porträttbild av Sergey Rodin, Karl-Henrik
Grinnemo och Oscar Simonson med blommor och diplom.

I nära samarbete mellan forskning och klinik har Sergey Rodin, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson vid institutionen för kirurgiska vetenskaper utvecklat CARMEV och grundat företaget AVulotion för att förverkliga sitt mål att skapa ett standardläkemedel för behandling av patienter med hjärtinfarkt.

SeisMove

Behovet av noggranna markundersökningar i stadsmiljöer har ökat till följd av stora satsningar på avancerade infrastrukturprojekt, som till exempel tunnelbyggen. Samtidigt finns särskilda svårigheter med seismiska mätningar i både städer och tunnlar, liksom i gruvor, i form av elektriskt brus och logistiska utmaningar. I syfte att förbättra mätningar i dessa utmanande miljöer har Alireza Malehmir, professor i geofysik, och hans team vid institutionen för geovetenskaper utvecklat en seismisk landstreamer. Denna innovativa lösning består av ett stort antal sensorer monterade på slädar som kan kopplas ihop och dras efter till exempel ett fordon, ofta en seismisk källa.

Landstreamern har testats i olika infrastrukturprojekt, bland annat tunnlar, koldioxidlagring och gruvmiljöer. Resultaten visar på en betydande potential, vilket har väckt stort intresse för metoden runtom i världen och lett till kommersiell försäljning. Landstreamern innehåller patenterad teknik och är registrerad under varumärket SeisMove.

Grzegorz Paletko, Alireza Malehmir och Magdalena Markovic med diplom och blommor.

Alireza Malehmir (mitten) med kollegorna Grzegorz Paletko och Magdalena Markovic, som har varit delaktiga i utvecklingen och den första kommersiella försäljningen av SeisMove.

Phenaros Pharmaceuticals

Jordi Carreras Puigvert och Ola Spjuth, verksamma vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, har utvecklat en metod för screening av läkemedelskandidater. Genom att kombinera artificiell intelligens med fenomik, det vill säga storskalig morfologisk profilering, och automatisering kan metoden redan på ett tidigt stadium bidra med väsentlig information om potentialen i nya läkemedelskandidater. Metoden kan därför påskynda processen för läkemedelsföretag att upptäcka och gå vidare med reellt lovande läkemedelskandidater, vilket skulle spara både värdefull tid och stora pengar.

Forskarteamet har grundat bolaget Phenaros Pharmaceuticals som fått sin första investering genom Connect Uppsalas nätverk och gjort sin första försäljning. Med målet att bidra till snabbare och säkrare läkemedelsutveckling är teamet i full färd med att undersöka de mest gångbara vägarna till marknaden.

Phenaros Pharmaceuticals online

Ola Spjuth och Jordi
Carreras Puigvert med diplom och blommor

Ola Spjuth och Jordi Carreras Puigvert har startat Phenaros Pharmaceuticals AB för att kommersialisera sin nya plattformsteknik för screening av läkemedelskandidater.

Lea Cares

Lea Cares kommersialiserar en innovativ teknik som möjliggör frisläppning av mineralerna kisel och kalcium lokalt, vilket ger en ökad tillväxt av kollagen som kan bidra till starkare hår, hud och naglar. Företagets första produkt är en nagelolja som lanserades 2023. Fler kosmetiska produkter är under utveckling och företaget ser även möjligheter för fler tillämpningsområden. Tidigare i år fick Lea Cares patent på sin bioaktiva mineralteknik i Europa. Företaget har fått en startinvestering genom Linnéa Capital och även attraherat kapital från affärsänglar.

Uppfinnare till tekniken, tillika grundare av Lea Cares, är Viktoria Engqvist, magister i farmaci, och Håkan Engqvist, professor i tillämpad materialvetenskap vid Uppsala universitet.

Lea Cares online

Håkan Engqvist och Viktoria Engqvist med blommor och diplom

Håkan Engqvist och Viktoria Engqvist, grundare till Lea Cares AB.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin