Ansökan om riktat pedagogiskt stöd

Nais (Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare) är ett system som är framtaget av Universitets- och högskolerådet för att administrera det stöd som ges till studenter med funktionsnedsättning. Det används idag vid de flesta lärosäten i Sverige.

Det är studenten själv som ansöker om stöd. Här följer en beskrivning hur hela ansökningsprocessen går till för att vid behov kunna hjälpa studenter.

Hur går ansökan för studenterna till?

  • Studenterna loggar in i Nais för att ansöka om stöd.
  • Studenterna kan använda sig av de inloggningsuppgifter de har via Uppsala universitet, antagning.se eller eduID. När studenten ansöker om stöd tas samtliga person- och kontaktuppgifter från Ladok.
  • Studenten måste ladda upp ett intyg som styrker en varaktig funktionsnedsättning. Intyget ska vara utfärdat av läkare, logoped eller motsvarande.
  • När studenten har skickat in ansökan får de ett eget konto i Nais med tillgång till samtliga handlingar som rör stödet.
  • Om studenten studerar med stöd vid flera olika lärosäten syns alla stöd i det egna kontot. Samordnarna kan däremot bara se ansökan och handlingarna som gäller för det egna lärosätet.

Besked om stöd

1. Samtal med studenten om stöd

När studenten har gjort sin ansökan kontaktas de av en samordnare på studentavdelningen för att boka en tid för samtal om olika stöd och anpassningar. Vid terminsstart kan det vara väntetid för att boka tid hos samordnare och få besked om stöd.

2. Besked om stöd

Efter samtalet skriver samordnaren ett besked om stöd.

3. Kontaktperson vid institutionen

Studenten informeras om att de ska ta kontakt med kontaktperson vid institutionen. Vid behov ska studenten kunna visa sitt besked om stöd.

4. Beskedets giltighet

Beskedet gäller för en termin (fristående kurs) eller ett år (program) i taget. Därefter får studenten göra en ny ansökan om behov av stöd fortfarande är aktuellt. Vid förnyad ansökan om stöd behöver studenten inte boka in ett nytt besök om de inte själva önskar det.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin