Riktat pedagogiskt stöd
Universitetet erbjuder olika stöd och anpassningar till studenter och doktorander som har en funktionsnedsättning. Riktat pedagogiskt stöd är ett samlingsbegrepp för dessa stöd, som innebär olika former av insatser och åtgärder för att undanröja, kompensera eller överbrygga hinder som kan uppkomma i studiesituationen.
På Uppsala universitet finns ungefär 2000 studenter med beslut om riktat pedagogiskt stöd. Studenter som beviljats stöd ska ha en kontaktperson på sin institution.
För att beviljas riktat pedagogiskt stöd ska studentens funktionsnedsättning styrkas med intyg/utredning i enlighet med Diskrimineringslagens definition:
Med funktionsnedsättning menas varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga. Det kan vara till följd av en skada eller en sjukdom som fanns vid födseln, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå.
Vid tillfällig skada eller sjukdom omfattas studenten inte av detta stöd. Studenter hänvisas då till respektive institution för eventuellt stöd.
Utgångspunkten för riktat pedagogiskt stöd är diskrimineringslagen och diskrimineringsformen ”Bristande tillgänglighet”. Bristande tillgänglighet är när en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att en verksamhet inte genomför skäliga tillgänglighetsåtgärder för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning.
Uppsala universitet har som statlig myndighet också ansvar i enlighet med ”Förordning om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken (SFS 2014:135)".
Kontaktperson
Vad innebär det att vara kontaktperson för studenter med funktionsnedsättning?
Ansvarsområden
Universitetets ansvar och beslut om stödformer och anpassningar.
Ansökan om stöd
Så här går det till när studenten söker om stöd och anpassningar.
Att undervisa studenter med dyslexi
Vilka svårigheter upplever studenter som har dyslexi i sina studier? I fem filmer beskrivs olika undervisningssituationer ur ett studentperspektiv och vad du som lärare kan göra för att underlätta dessa situationer.
Informera studenterna
Information i studentingången
Hänvisa studenter till studentingångens sidor om studier och funktionsnedsättning, där de hittar den information de behöver.
På studentingången finns också information om annan typ av stöd och service som är tillgängligt för studenter.
Film om stöd
Det finns en informationsfilm riktad till studenter om riktat pedagogiskt stöd som ni kan visa eller sända ut vid till exempel kursstart.
Kontakt
Det finns samordnare i Uppsala och på Campus Gotland som arbetar med det universitetsgemensamma riktade pedagogiska stödet som gäller studier och funktionsnedsättning. Samordnarna erbjuder informationstillfällen till institutioner på förfrågan.
Samordnare i Uppsala:
Annica Thorszelius
Lena Markendahl
Linda Matsson
Samordnare i Visby, Campus Gotland:
Sanna Carlberg
Vill du lära dig mer om olika funktionsnedsättningar och vilket stöd som finns i samhället generellt? Besök gärna Infotekets hemsida, Region Uppsala.