Nyheter och evenemang

Här finns information om hur nyheter och evenemang fungerar på Uppsala universitets nya webbplats.

Några grundläggande principer

  • Nyheter och evenemang publiceras i den målgruppsingång som bäst motsvarar den huvudsakliga målgruppen för informationen.
  • Evenemang publiceras i första hand på lokal nivå, till exempel hos en institution, och visas automatiskt ut på universitetsgemensam nivå.
  • Nyheter och evenemang ska i regel aldrig dubbleras. Om de behöver visas på flera olika sidor ska de länkas in (evenemang) eller länkas till (nyheter) så långt det är möjligt.

Vad betyder orden?

  • Vid publicering av en nyhet eller evenemang läggs den in i ett, på Sitevisionspråk, arkiv. Principen är att ha många lokala arkiv istället för ett stort gemensamt. Som exempel har en institution tre arkiv för nyheter, ett för varje målgruppsingång. Nyheter och evenemang kan sedan visas och kombineras i flöden. Arkiven handlar alltså inte om att arkivera artiklarna utan att ha dem samlade på ett och samma ställe.
  • I ett flöde kan artiklar från ett eller flera arkiv visas/länkas in.
  • Ett flöde kan t.ex. ligga på en startsida i en lista med de sex senaste eller på en egen sida där alla visas. I normalfallet länkar man med en läs-mer-knapp från startsidan till sidan med den kompletta listan.
  • Nyhet är tekniskt sett samma sak som meddelande. Benämningen meddelande används i studentingången.
  • Evenemang är samma sak som kalendariehändelse
  • Formulär

Beställ nyhets- eller evenemangsarkiv

Beställning görs på sidan Kontakt och support

E-postnotifieringar

Det kommer att bli möjligt att skicka notifieringar via e-post vid publicering av nyheter i medarbetaringången under 2024.

Nyheter på externwebben finns både på universitetsgemensam nivå och lokalt. De flesta områden, fakulteter, institutioner, centrum, campus, biblioteket, museer och trädgårdar har nyhetsarkiv med tillhörande nyhetsflöden på sina startsidor. Det går också vid behov att ha nyhetsarkiv och nyhetsflöden på underliggande sidor.

Nyheter som publiceras på områden, fakulteter, campus Gotland och biblioteket kan visas i det universitetsgemensamma nyhetsflödet, och vice versa, genom en särskild taggning. Den här taggningen hanteras av nyhetsredaktörerna vid kommunikationsavdelningen. Kontakta dem via nyhetstips@uu.se om du vill få en nyhet taggad för andra flöden.

Vid behov kan du som redaktör puffa eller länka till en nyhet som publicerats i en annan del av webbplatsen.

Schematisk översikt över nyhetsflöden på den externa delen av www.uu.se. Nyheter som publiceras vid områden, fakulteter, biblioteket och Campus Gotland kan speglas till det universitetsgemensamma flödet och tvärtom.

Schematisk översikt över nyhetsflöden på den externa delen av www.uu.se.

Följande nyhetsarkiv finns i medarbetaringången

  • Universitetsgemensamma nyheter för alla medarbetare som skrivs av och hanteras av nyhetsredaktionen på kommunikationsavdelningen. Kontakta nyhetstips@uu.se om du vill tipsa om en universitetsgemensam intern nyhet.
  • Nyheter för specifika målgrupper i de riktade ingångarna. Alla redaktörer (men inte skribenter) för de avdelningar som har innehåll i ingången har möjighet att skapa nyheter.
  • Lokala nyheter finns för de flesta områden, fakulteter, institutioner, centrum och campus samt för universitetsförvaltningen.

Varje medarbetare har ett personligt nyhetsflöde i medarbetaringången

För en medarbetare visas följande nyheter i det personliga nyhetsflödet på medarbetaringången

  • Nyheter som publiceras på de sidor som är obligatoriska (förvalda) för medarbetaren att följa, vilket kan vara institution, fakultet, område, centrum, avdelning på förvaltningen och universitetsförvaltningen.
  • Nyheter som publiceras på de sidor som medarbetaren valt att följa under inställningar, det vill säga campus, riktade ingångar och centrum.

Områden och fakulteter kan visa nyheter i de riktade ingångarna

Områden och fakulteter har ofta information som riktar sig till någon av målgrupperna för de riktade ingångarna, till exempel forskning, forskarutbildning och undervisning. De kan via taggning välja att visa nyheter i de riktade ingångarna.

Schematisk översikt som visar hur nyheter flödar på medarbetaringången. Nyheter publiceras lokalt, t ex hos institution, och visas ut för inloggade på startsidan för den som hör till den aktuella organisationen.

Schematisk översikt över nyhetsflöden på medarbetaringången på www.uu.se/medarbetaringangen.

Exempel: Institutionsnyhet i medarbetaringången

Nationalekonomiska institutionen publicerar en nyhet i flödet på den egna sidan i medarbetaringången. Inloggade medarbetare vid institutionen kan se nyheten på institutionens sida och på medarbetaringångens startsida. Medarbetare som inte är inloggade eller inte arbetar vid institutionen kan inte se nyheten.

Exempel: Nyhet från campus/centrum i medarbetaringången

Ångströmlaboratoriet publicerar en nyhet på sin medarbetarsida. Inloggade medarbetare som följer sidan Ångströmlaboratoriet får upp nyheten på medarbetaringångens startsida. Alla inloggade medarbetare kan se nyheten om de besöker Ångströmlaboratoriets medarbetarsida.

Följande nyhetsarkiv finns i studentingången

  • Universitetsgemensamma nyheter som skrivs av och hanteras av studentavdelningen.
  • Lokala nyheter finns i första hand på institutionssidorna i studentingången men kan också finnas på områden, fakulteter, centrum och campus.

Varje student har ett personligt nyhetsflöde i studentingången

För en student visas i dagsläget följande nyheter i det personliga nyhetsflödet på studentingången.

  • Nyheter som publiceras på den egna institutionens sidor.

Exempel: Meddelande från institution/campus i studentingången

Nationalekonomiska institutionen publicerar ett meddelande i flödet på den egna sidan i studentingången. Inloggade studenter som studerar vid institutionen kan se meddelandet på studentingångens startsida. Meddelandet syns också på institutionens sida i studentingången oavsett om besökaren är inloggad eller inte.

Evenemang som i första hand riktar sig till allmänheten publiceras i det externa kalendariet vid den institution eller motsvarande som arrangerar evenemanget. Alla evenemang som publiceras i någon del av den externa webben listas också automatiskt på uu.se/kalendarium. Därmed behöver enskilda evenemang aldrig ”länkas in” i det universitetsgemensamma kalendariet.

Schematisk översikt som visar hur evenemang flöder på universitetets externwebb. Evenemang som publiceras på lokal nivå t ex institution samlas och visas i det universitetsgemensamma kalendariet. Lokalt kan en redaktör länka in ett evenemang från en annan del av organisationen.

Ett evenemang som publiceras vid en institution kan länkas in i kalendariet hos en annan institution. Det görs genom att redaktören för den mottagande institutionen lägger till evenemanget i inställningarna för evenemangsmodulen på institutionens startsida och/eller kalendariesida.

Disputationer

Disputationer hämtas in från Diva och listas på uu.se/kalendarium och under aktuella disputationer i ingången forskarutbildning på medarbetaringången.

Du som är redaktör för en institution kan länka in era kommande disputationer i ert eget kalendarium. Se guiden Länka in evenemang.

Exempel: Evenemang i institutionskalendarium

Nationalekonomiska institutionen publicerar ett evenemang i sitt externa kalendarium. Evenemanget blir direkt synligt i det universitetsgemensamma kalendariet på uu.se/kalendarium.

Exempel: Länka in evenemang från annan del av webben

Nationalekonomiska institutionen publicerar ett evenemang i sitt externa kalendarium. Statsvetenskapliga institutionen vill göra evenemanget synligt i sitt kalendarium. Redaktören vid statsvetenskapliga institutionen öppnar inställningarna för evenemangslistan på institutionens startsida och/eller kalendariesida och lägger till evenemanget där. Se guiden Länka in evenemang.

Följande evenemangsarkiv finns i medarbetaringången

  • Universitetsgemensamma evenemang som hanteras av webbredaktionen på kommunikationsavdelningen
  • Evenemang i de riktade ingångar som har evenemangsarkiv. Alla redaktörer och skribenter för de avdelningar som har innehåll i ingången har möjighet att skapa evenemang.
  • Lokala evenemang finns för många områden, fakulteter, institutioner, centrum och campus samt för universitetsförvaltningen.

Därmed behöver evenemang aldrig ”länkas in” i det universitetsgemensamma kalendariet.

Personligt evenemangsflöde i medarbetaringången

Varje medarbetare har ett personligt evenemangsflöde som visas längst ner på medarbetaringångens startsida i inloggat läge.

  • Evenemang som publiceras på de sidor som är obligatoriska för medarbetaren att följa, vilket kan vara institution, fakultet, område, centrum, avdelning på förvaltningen och universitetsförvaltningen.
  • Evenemang som publiceras på de sidor som medarbetaren valt att följa under inställningar, det vill säga campus, riktade ingångar och centrum.
  • Universitetsgemensamma evenemang

I MI-kalendariet visas alla evenemang

  • I MI-kalendariet visas universitetsgemensamma evenemang tillsammans med de lokala evenemangen för fakulteter, områden, campus, riktade ingångar samt universitetsförvaltningen.
  • MI-kalendariet visas på medarbetaringångens startsida i oinloggat läge och hittas i inloggat läge via vänstermenyn under rubriken kalendarium.

Observera att evenemang från institutioner och avdelningar på fövaltningen inte visas i MI-kalendariet eftersom att de endast är öppna och tillgängliga för de egna medarbetarna.

Disputationer

Disputationer hämtas från Diva och visas under aktuella disputationer i ingången för forskarutbildning.

Interna kurser

Interna kurser hanteras inte längre som vanliga evenemang utan läggs upp med specialmallar för kurser. Kurserna är sökbara i kurssöket.

 

Schematisk översikt över flödet av evenemang på medarbetaringången. Evenemang publiceras på lokal nivå, t ex institution, och visas på startsidan för de inloggade medarbetare som tillhör den aktuella organisationen.

Vissa evenemang riktar sig både till medarbetare och en extern publik. I dagsläget finns dock inget optimalt sätt att exponera ett evenemang både i externwebben och medarbetaringången. Detta är något som kommer att utvecklas för att fungera bättre framöver.

Följande begränsningar finns just nu i möjligheten att länka in evenemang mellan externwebb och medarbetaringång:

  • Evenemang som publiceras i en institutions medarbetarsida är bara åtkomliga för de egna medarbetarna och kan därför inte länkas in i ett externt kalendarium.
  • Evenemang som publiceras i en institutions externwebb skulle kunna länkas in på institutionens medarbetarsida, men blir då inte synliga på medarbetaringångens startsida för institutionens anställda. Evenemanget blir bara synligt på institutionens egen sida i medarbetaringången (och i externwebben).
  • De delar av organisationen som har öppna medarbetarsidor (fakulteter, vetenskapsområden och vissa centrumbildningar) kan publicera evenemang på den egna medarbetarsidan och länka in dessa i sitt motsvarande externa kalendarium. Nackdelen då blir att evenemanget inte listas på uu.se/kalendarium.

På grund av ovanstående begränsningar har vi valt att avvakta med att göra det möjligt för institutioner, centrum och andra delar av organisationen att länka in evenemang i medarbetaringången.

Varje evenemangsarkiv kommer att kopplas till ett särskilt evenemangsformulär som gör det lättare för redaktörer och andra inloggade medarbetare att tipsa om evenemang. Den redaktör som är ansvarig för det aktuella kalendariet får ett mejl när någon lagt in ett evenemang för att kunna granska och publicera det.

Formuläret kan med fördel användas av ansvarig redaktör för smidigare hantering av evenemang. Se till exempel formuläret som är kopplat till det universitetsgemensamma kalendariet.

Dessa evenemangsformulär kommer att skapas upp av it-supporten så snart som möjligt, men arbetet med lanseringar kan innebära att evenemangsformulären inte kan sättas upp förrän efter lanseringsperioden.

Vanliga frågor och svar

Det finns i dagsläget inget sätt att spegla eller länka in nyheter mellan alla olika delar av organisationen. De som tidigare använt Nyhetsbanken (fakulteter, vetenskapsområden, biblioteket och Campus Gotland) kan utbyta nyheter med varandra genom en särskild taggning som hanteras av redaktörer vid kommunikationsavdelningen. För frågor eller önskemål om taggning av nyheter, kontakta nyhetstips@uu.se.

Ja, det går att länka in evenemang mellan olika delar av externwebben. Däremot går det inte problemfritt att länka in evenemang till/från medarbetaringången. Se stycket ovan om att spegla evenemang mellan externwebb och medarbetaringång.

Se guiden Länka in evenemang.

Inte helt problemfritt tyvärr. Se stycket Spegla evenemang mellan externwebb och medarbetaringång här ovanför. Samma begränsningar gäller oavsett om man länkar in ett enskilt evenemang eller ett helt evenemangsarkiv.

Ja. Ett särskilt evenemangsformulär sätts upp och kopplas till varje lokalt kalendarium (evenemangsarkiv). Formuläret gör det mycket enklare för dig som redaktör att skapa svenska och engelska versioner av ett evenemang. Samtidigt blir det också möjligt för andra (inloggade) medarbetare att skapa evenemang.

Evenemang som skapas via formuläret publiceras inte direkt utan måste granskas och godkännas av en redaktör som pekas ut i formulärets inställningar. Standardinställningen kommer att vara webbansvarig på respektive institution/motsvarande.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin