Universitetets redaktörsorganisation

Webben är Uppsala universitets primära kanal för intern och extern kommunikation och ska stödja universitetets övergripande mål. För att säkerställa kvalitet, verksamhetsnytta och att användarnas behov och upplevelse sätts i fokus behöver webbarbetet organiseras och ansvar förtydligas. 

Roller och ansvar

Kommunikationsdirektören har det övergripande ansvaret för Uppsala universitets webbplats. Det innebär ett ansvar för att webbplatsen med innehåll och funktionalitet bidrar till att verksamhetsmålen nås samt att universitetets varumärke stärks.

Kommunikationsdirektören fastställer övergripande effektmål för externwebb, medarbetaringång och studentingång samt utser lämpliga referensgrupper för den strategiska innehållsutvecklingen. I ansvaret ingår också rätt att släcka del av webbplatsen som inte uppfyller myndighetskrav eller följer lagar och förordningar.

Webbredaktionen vid kommunikationsavdelningen har det strategiska huvudansvaret för universitetets webbplats, sammanfattningsvis bestående av externwebb, medarbetaringång och studentingång.

Innehållsutveckling sker genom nätverksträffar med redaktörerna, samt regelbundna möten med referensgrupper för målgrupper/områden. Webbredaktionen vid Kommunikationsavdelningen fångar på dessa möten upp behov för prioritering utifrån universitetets mål och strategier. Sådant som kräver utvecklarinsatser överlämnas för hantering av e-områdesorganisationen.

Webbredaktionen har behörighet att göra ändringar på hela webbplatsen. Detta för att säkerställa att myndighetskrav, lagar och förordningar följs. Ändringar på delar som webbredaktionen inte har operativt ansvar för görs med stor försiktighet och i samråd med ansvarig webbredaktör.

Ansvarsområden

  • Övergripande ansvar för att Uppsala universitets webbplats håller hög kvalitet i fråga om användarupplevelse och funktionalitet.
  • Övergripande ansvar för universitetsgemensamt innehåll på externwebben, studentingången och medarbetaringången i samråd med webbansvariga och webbredaktörer.
  • Operativt ansvar för att skapa, underhålla och utveckla universitetsgemensamt innehåll i de olika ingångarna enligt följande:
    • Externwebb. Webbredaktionen har det operativa ansvaret för det universitetsgemensamma innehållet, för vissa delar i samarbete med annan avdelning, enhet eller funktion.
    • Medarbetaringången. Webbredaktionen ansvarar för strukturen och genomgångssidorna samt har det operativa ansvaret för vissa delar av innehållet. Förvaltningens olika avdelningar har ansvar för innehållet inom sina respektive sakområden.
    • Studentingången. Studentavdelningen ansvarar för det operativa arbetet med innehållet i samråd med webbredaktionen som har det övergripande ansvaret.
  • Ansvarar för att tillhandahålla utbildning för webbansvariga och webbredaktörer, i samverkan med e-området.
  • Ansvarar för att övergripande redaktionella riktlinjer finns för respektive del av webbplatsen (externwebb, medarbetaringång, studentingång).
  • Ansvarar för att kommunicera och utbilda kring lagar, förordningar och interna regelverk som gäller innehåll på webben.
  • Ansvarar i samverkan med UIT för uppsättning och hantering av roller, behörigheter och behörighetsgrupper.

Prefekten/chefen har det övergripande ansvaret för den interna och externa kommunikationen för sin verksamhet, vilket även innebär ansvar för verksamhetens delar av webbplatsen.

Ansvarsområden

  • Ansvarar för att webbansvarig finns för verksamhetens del av webbplatsen.
  • Utser webbansvarig, webbredaktör/er och webbskribent/er.
  • Ansvarar för att webbredaktörer och webbskribenter inom den egna verksamheten har nödvändig utbildning för att kunna bidra till en högkvalitativ webbplats.
  • Ansvarar för att medarbetarna har förutsättningar att kunna utföra ett kvalitativt arbete med webben genom att säkerställa att arbetstid avsätts för ändamålet.
  • Ansvarar för att lagar, förordningar och interna regelverk gällande webbarbete efterlevs.

Samordnar webbarbetet vid den egna verksamheten och är kontaktperson gentemot webbredaktionen. Webbansvarig är vanligtvis en webbredaktör med utökat ansvar.

Den som är webbansvarig har också rollen med samma namn i Sitevision. Webbansvarig kan låsa upp sidlås.

Webbansvarig ansöker om behörighet för webbredaktörer och skribenter i det digitala behörighetssystemet (från och med 2 maj 2024).

Ansvarsområden

  • Övergripande ansvar för att universitetsgemensamma redaktionella riktlinjer följs inom den egna verksamheten.
  • Stödjer webbredaktörer och webbskribenter i webbarbetet.
  • Ser till att rätt personer har behörighet till Sitevision och därmed att personer som slutat eller bytt arbetsuppgifter tas bort ur behörighetssystemet.
  • Lyfter frågor och förslag från den egna verksamheten samt kommunicerar i god tid viktiga verksamhetshändelser som kan påverka webbarbetet, till webbredaktionen.
  • Kommunicerar information från webbredaktionen till den egna verksamheten.

Webbredaktören stödjer den egna verksamhetens kommunikation via webben under ledning av webbansvarig.

Den som är webbredaktör har rollen redaktör i Sitevision och kan skapa sidor, nyheter, evenemang och lägga till puffar, bilder, formulär och andra moduler.

En webbredaktör har behörighet till sin verksamhets alla sidor oavsett målgruppsingång.

Uppgifter

  • Målgruppsanpassar innehåll och tillgängliggör det på webben.
  • Skapar, underhåller och utvecklar sidor samt tar bort inaktuella sidor och filer enligt gällande riktlinjer.
  • Tillgodogör sig de kunskaper som behövs för att kunna skapa en högkvalitativ webb samt att känna till, förstå och efterleva de riktlinjer som finns.
  • Följer upp statistik och gör nödvändiga anpassningar av sidor och innehåll vid behov.
  • Deltar i nätverksträffar, kurser och webbstugor.

Utbildning webbredaktör

Skriver och redigerar texter i enlighet med gällande riktlinjer. Kan i normalfallet

  • ändra i texter på befintliga sidor och publicera sina ändringar
  • skapa och publicera meddelanden/nyheter samt evenemang

Den som är webbskribent har rollen skribent i Siteivision. Skribentbehörigheten ges i normalfallet till en av målgruppsingångarna externwebb, medarbetaringång eller studentingång. Vid behov kan skribenten få behörighet till flera målgruppsingångar.

På de riktade ingångarna i medarbetaringången har skribenter inte möjlighet att lägga upp meddelanden.

Så blir du webbskribent

Alla anställda har ett informationsansvar och är potentiella informationslämnare till webben. Alla ansvarar också för och redigerar sin egen personliga sida i medarbetarportalen.

Informationslämnare ingår inte formellt i webborganisationen, är dock en viktig roll för webbarbetet. Samarbetar med webbredaktören när något ska publiceras på webben. Skriver grundtexter, utkast.

Roller och behörigheter i Sitevision

De roller i redaktörsorganisationen som arbetar operativt med webben finns också uppsatta i Sitevisions behörighetssystem. Dessa tilldelas enligt vissa grundprinciper.

Principer för rolltilldelning i Sitevision

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin