Erin O'Sullivan ny talesperson för IceCube

Futuristisk byggnad i snöigt landskap.

IceCube-laboratoriet under stjärnorna. Bild: Felipe Pedreros, IceCube/NSF

Erin O’Sullivan, universitetslektor vid Institutionen för fysik och astronomi, har utsetts till ny talesperson för IceCube-samarbetet. Hon tillträder sin nya roll 1 maj 2025 och blir då den den andra i ordningen från Uppsala universitet.

Porträtt av Erin O'Sullivan.

Erin O'Sullivan. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Den nya rollen är definitivt en stor utmaning för mig i min yrkesroll. Till en början kändes det lite skrämmande, men jag vill utmana mig själv och jag vet att jag kommer att växa mycket i min nya roll, säger Erin O'Sullivan.

IceCubeobservatoriet är världens ledande neutrinoteleskop och består av ljuskänsliga detektorer som kan upptäcka högenergetiska neutriner från extrema astrofysiska miljöer. Det är placerat i ett en kubikkilometer stort område 1,45–2,45 kilometer under Sydpolens is. Inom projektet arbetar över 450 personer.

Erin O'Sullivan utsågs till ny talesperson för IceCube-samarbetet i början av februari 2025 och tillträder sin nya tjänst den 1 maj 2025. Hon blir den tredje, av totalt åtta, talespersonen från Sverige och den andra från Uppsala universitet.

– Jag är verkligen stolt över vad våra svenska IceCube-grupper, i Uppsala och Stockholm, har åstadkommit fram tills nu och jag ser fram emot att kunna bidra med min kompetens och bakgrund under de kommande åren. För mig personligen ser jag mest fram emot att jag får fortsätta ägna mig åt det jag uppskattar mest med mitt jobbet – att samarbeta med alla inom projektet, säger Erin O'Sullivan.

Nya instrument ska installeras

En uppgradering av IceCube planeras senare under 2025, då man kommer att borra i isen och installera nya, förbättrade instrument i detektorn. Uppgraderingen görs för att öka riktningsupplösningen för detektionen av högenergetiska neutriner och för att kunna mäta signaler från ultrahögenergetiska neutriner.

– Det här är första gången vi bygger ut detektorn sedan 2011, vilket är stort. Så det första jag vill åstadkomma är en lyckad uppgraderingen, dels logistiskt och dels med tanke på nya fina fysikresultat som uppgraderingen kommer leda till, säger Erin O'Sullivan.

Nya teleskop håller på att byggas

Erin O'Sullivan vill också utveckla samarbeten inom neutrinoastronomin. Under det senaste decenniet har IceCube varit det största neutrinoteleskopet, och kommer fortsätta vara det inom den närmaste framtiden. Men andra jämförbara teleskop håller på att byggas på flera ställen på norra halvklotet.

– Dessa teleskop kommer att komplettera den bild av himlen som IceCube kan ge, så det här är en spännande utveckling inom fältet. Jag skulle vilja skapa ett öppet samarbete, där vi kan stödja varandra i det växande fältet med flertalet instrument i kilometerskala¸ berättar Erin O'Sullivan.

Hon vill också understryka vikten av nästa generations neutrinoteleskop, IceCube-Gen2.

– Det är mycket viktigt för fältet att gå från de första upptäckterna till mer robusta detektioner, där vi kan lära oss ännu mer om vårt universum.

Camilla Thulin

IceCube Neutrino Observatory

IceCube Neutrino Observatory är världens ledande neutrinoteleskop och består av ljuskänsliga detektorer placerade inuti ett kubikkilometerstort område djupt under sydpolens is. Teleskopet startades av fyra länder, däribland Sverige, och idag deltar 14 länder i projektet. En uppgradering av IceCube är planerad i syfte att öka riktningsupplösningen för detektion av högenergiska neutriner och för att mäta signaler från ultrahögenergetiska neutriner.

IceCube räknas av Vetenskapsrådet att vara en infrastruktur av nationellt intresse och får finansiering från Rådet för forskningens infrastrukturer (RFI).

Tidigare svenska talespersoner för IceCube

  • 2001–2005: Per Olof Hulth, Stockholms universitet
  • 2013–2017: Olga Botner, Uppsala universitet

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin