Molekyler som vapen i kampen mot tuberkulos

Pressmeddelande

Med hjälp av läkemedelslika molekyler är det möjligt att stoppa processer viktiga för DNA-syntesen hos tuberkulosbakterien, en upptäckt som på sikt kan resultera i nya läkemedel mot tuberkulos. Daniel Muthas vid Uppsala universitet har utvecklat nya datorbaserade metoder som han bland annat använt för att identifiera den här typen av nya molekyler. Avhandlingen granskas den 24 april.

Med hjälp av läkemedelslika molekyler är det möjligt att stoppa processer viktiga för DNA-syntesen hos tuberkulosbakterien, en upptäckt som på sikt kan resultera i nya läkemedel mot tuberkulos. Daniel Muthas vid Uppsala universitet har i sin avhandling utvecklat nya datorbaserade metoder som han bland annat använt för att identifiera den här typen av nya molekyler. Avhandlingen granskas den 24 april.

Tuberkulos - en av världshistoriens värsta farsoter och en sjukdom som många trodde var mer eller mindre utrotad - framstår återigen som ett reellt hot. Enligt världshälsoorganisationen WHO dör omkring 1,7 miljoner människor årligen i tuberkulos, och ungefär en tredjedel av världens befolkning bär på tuberkulosbakterien.

- Dessutom har stammar av bakterien visat resistens mot alla kända mediciner, både ensamma och i kombination. Det här gör det angeläget att hitta nya botemedel mot denna uråldriga sjukdom, säger Daniel Muthas vid institutionen för läkemedelskemi.

I sin avhandling har han utvecklat nya datorbaserade metoder för att effektivisera läkemedelsutvecklingen, och använt dessa metoder för att identifiera nya molekyler som stoppar DNA-syntesen hos tuberkulosbakterien.

- Samma angreppspunkt som tidigare har använts för att utveckla läkemedel mot cancer. I mitt arbete har jag använt datorbaserade metoder för att hitta nya intressanta föreningar som verkart mot tuberkulos, berättar han.

Arbetet är en del av Rapid-projektet vid Uppsala universitet, vars mål är att hitta nya angreppssätt för att bota infektionssjukdomarna tuberkulos och malaria. Läs mer om Rapid i forskningsdatasen.

Läs mer om avhandlingen på Uppsala universitets webbplats.

För mer information, kontakta Daniel Muthas, 018-471 50 12, 073-027 11 90, e-post: Daniel.Muthas@orgfarm.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin