Förväntningar på AIMday Materials 2025

Ångström Hus 10

Kristofer Gamstedt från Uppsala universitet och Martina Lattemann från Sandvikdelar sina insikter om hur AIMday Materials 2025 främjar viktiga kopplingar mellan akademi och industri och driver innovation inom materialvetenskap.

Martina Lattemann, PhD/Docent, Technology Area Manager Modelling & Simulations, Sandvik Coromant

Hur tycker du att ÅMA-plattformen har bidragit till att överbrygga klyftan mellan industrins behov och akademisk forskning inom materialvetenskap?
Jag är relativt ny inom ÅMA och nyligen engagerad som industrirepresentant. Jag har redan många positiva erfarenheter. AIMday är ett sätt att överbrygga klyftan. Diskussionerna som initieras kring de inskickade forskningsfrågorna för akademisk forskning närmare industrin. Det utmanar både akademiska forskare och industrirepresentanter att hitta gemensamma nämnare och koppla forskningsresultat till industriella behov. Nyligen deltog jag i en workshop om AI och digitalisering organiserad av ÅMA. Detta är ett annat effektivt sätt att främja diskussioner mellan akademi och industri.

Som representant för Sandvik Coromant, hur många gånger har du deltagit i AIMday Materials, och vilka aspekter av evenemanget gör det värdefullt för din organisation?
Jag måste erkänna, endast en gång. Förra året uppmuntrade en kollega mig att skicka in en forskningsfråga, och vi skickade in två. Jag blev förvånad över det breda intresset. Trots att forskningsfrågan handlade om förstaprincipberäkningar utmanades vår syn på lösningen av experimenterande forskare. Det jag tog med mig tillbaka till Sandvik Coromant var förtroendet att ifrågasätta vårt sätt att närma oss utmaningar, många nya insikter relaterade till vårt problem och värdefulla nya kontakter. Vi tenderar ofta att vara mycket begränsade till vårt eget sätt att tänka och närma oss problem, vilket kan begränsa möjligheten att hitta en bra lösning.

Kan du dela ett exempel på en utmaning eller fråga som Sandvik Coromant tog till AIMday som ledde till produktiva diskussioner eller ett samarbete?
Absolut, ett exempel var oförstörande kvalitetskontroll som används inom FoU och produktion. En etablerad metod är mätning av den magnetiska mättnaden hos en insats. Nuförtiden leder optimering av materialet till ett ökat behov av en detaljerad förståelse av de magnetiska egenskaperna hos hårdmetall. Diskussionerna ledde till två mindre projekt och initieringen av ett forskningssamarbete samt en WISE-ansökan.

Vad tycker du kan förbättras eller läggas till i AIMday eller ÅMA-plattformen för att bättre anpassas till din industri eller Sandvik Coromants prioriteringar och främja djupare partnerskap?
Som jag nämnde har jag nyligen engagerat mig i AIMday och ÅMA-plattformen. Min erfarenhet hittills är att AIMday är ett etablerat sätt att initiera partnerskap. ÅMA söker också nya sätt att engagera partnerskap, som workshopserier med teman som bestäms av industrimedlemmarna. Det faktum att jag knappt hade hört talas om AIMday på Sandvik Coromant indikerar att mer marknadsföring och framgångshistorier för reklam behövs. Detta nyhetsbrev är ett bra exempel på att främja aktiviteterna och ÅMA för att förhoppningsvis motivera fler industriforskare att delta i AIMday och andra evenemang.

Kristofer Gamstedt, professor vid Institutionen för materialvetenskap

AIMday Materials har varit en hörnsten i ÅMA-plattformen i många år. Som en regelbunden deltagare, hur många AIMdays har du deltagit i, och vad motiverar dig att återvända år efter år?
AIMday Materials är ett mycket bra tillfälle för forskare att etablera kontakt med industrin, vilket kan leda till givande samarbeten.

Hur tycker du att ÅMA, genom initiativ som AIMday, underlättar meningsfulla kopplingar mellan akademi och industri inom materialvetenskap?
ÅMA främjar samarbeten mellan forskare inom akademi och industri genom AIMdays, temadagar och bidrag för förstudier och verifiering av samarbeten. ÅMAs initiativ är mycket uppskattade.

Ur ditt perspektiv, vad har varit det mest betydelsefulla resultatet eller samarbetet som kommit ur ditt deltagande i AIMday Materials?
Utan AIMday Materials skulle jag och mina kollegor ha missat flera intressanta samarbetsprojekt. Några av dem har involverat examensarbeten för ingenjörsstudenter, så både vår forskning och utbildning har gynnats.

Vad skulle du vilja se för förbättringar eller nya funktioner i AIMday Materials eller på ÅMA-plattformen för att bättre stödja forskning och innovation inom materialvetenskap?
Vi utbildar de flesta av våra forskarstuderande och grundutbildningsstudenter huvudsakligen för att arbeta inom industrin i sina framtida karriärer. AIMdays har varit en bra plattform i detta avseende. En bredare plattform och en mer aktiv roll från akademin i att utnyttja denna möjlighet är önskvärt.


FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin