Tillgodoräknande och studieuppehåll

Tillgodoräknande

Om du har läst kurser på högskolenivå utanför Institutionen för socialt arbete (ISA) kan dessa eventuellt ingå i din examen. I vissa fall måste kurserna först tillgodoräknas medan de i andra fall kan inkluderas direkt i din examen utan att tillgodoräknas. Här nedan kan du läsa mer om vad som gäller i just ditt fall.

  1. Hela eller del av kurser som ska ingå i socionomexamen måste tillgodoräknas. Du som läser på Socionomprogrammet ska ansöka om tillgodoräknande via nedanstående formulär. Om du vill tillgodoräkna dig flera kurser ska du skicka in en ansökan per kurs.Ansök om tillgodoräknade inom socionomexamen (digitalt formulär)

  2. Hela kurser som ska ingå i en generell examen kan vanligtvis inkluderas direkt i din examen utan att tillgodoräknas. Du som läser fristående kurser eller på Masterprogrammet i samhällsvetenskap socialt arbete ska vända dig till Enheten för studieadministration för att inkludera dessa i din masterexamen.

  3. Del av kurser som ska ingå i en generell examen från UU måste först tillgodoräknas. Du som läser fristående kurser eller på Masterprogrammet i samhällsvetenskap socialt arbete ska ansöka via nedanstående formulär. Om du vill tillgodoräkna dig del av flera kurser ska du skicka in en ansökan per kurs. Ansök om tillgodoräknande av del av kurs inom generell examen (digitalt formulär)

  4. Alla kurser från utländska lärosäten som ska ingå i generell eller yrkesexamen från UU måste tillgodoräknas. Du som läst kurser utomlands vänder dig till Enheten för studieadministration för att inkludera dessa i din examen.

Om du funderar på att läsa kurser utomlands och vill tillgodoräkna dig det som del av en kurs (eller en hel kurs) så kan du kontakta institutionen och skicka in kursplan och litteraturlista för de kurser du vill läsa. Vi gör då en preliminär bedömning om kurserna kan motsvara det som du annars skulle läst om du inte åkt på utbyte. Om du vill läsa helt andra kurser så är du friare att välja. Du blir mer begränsad av val av ställen och kurser om du har tänkt dig tillgodoräknande motsvarande kurser inom ett program. På sidan om examen finns mer information om tillgodoräkning av utländsk utbildning. Det kan vara en fördel att förlänga sin utbildningstid med en eller två terminer och läsa något helt annat. Det vill säga kurser som mer kompletterar programmet eller kurser som speglar landets kultur (kombinera med roliga kurser i största allmänhet). Programstudenter som åker på ett utbyte ansöker om studieuppehåll från programmet under samma period, se information och blankett nedan.

Studieuppehåll och studieavbrott

Studieuppehåll

Ibland är det svårt att få ihop studierna med resten av livet eller så kan det vara så att studierna inte riktigt gått som det var tänkt. Då kan det behövas ett studieuppehåll. Om du ansöker om och beviljas ett studieuppehåll finns möjlighet att återuppta studierna efter studieuppehållet. Studieuppehåll beviljas vanligen för en termin eller för ett år i taget. Under studieuppehållstiden kan du ta igen eventuella kurspoäng som saknas. Vi hjälper gärna till med en planering om det behövs. Här finns länk till blanketten som du fyller i för att ansöka om Studieuppehåll:

Ansök om studieuppehåll (digitalt formulär)

Studieavbrott

Om du inte vill återuppta dina studier utan vill avsluta dem helt ska du göra studieavbrott. Detta är viktigt både för studieadministrationen att känna till men även fördelaktigt för dig då du slipper få påminnelser om dina studier och annan irrelevant information. Du som är läser socionomprogrammet eller masterprogram med inriktning socialt arbete ska anmäla studieavbrott via den digitala blanketten nedan.

Anmäl studieavbrott från program (digitalt formulär)

Du som läser fristående kurser hos oss och vill avsluta dessa, ska göra studieavbrottet på egen hand i Ladok. Logga in på Ladok, gå in på den aktuella kursen och till fliken ”Deltagande på kursen” till vänster, här fyller du i rutan ”Jag vill göra avbrott” och slutför anmälan genom att klicka på ”Gör avbrott”.

Anmälan om återgång till studier

Om du har ett beviljat studieuppehåll från Socionomprogrammet eller på Masterprogrammet i samhällsvetenskap, inriktning socialt arbete meddelar du återgång till studierna via blanketten nedan. Notera att du även ska följa de instruktioner om anmälan till nya studier inom programmet som angav i ditt beslut om studieuppehåll.

Om du frånvarat från studierna under en längre period utan ett beviljat studieuppehåll kontaktar du studieadministrationen för information om möjligheten att återgå till studier.

Anmälan om återgång till studier (digitalt formulär)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin