Vad säger våra studenter om sin praktik
Statsvetenskapliga institutionen har sedan 1990 erbjudit studenter på Politices-programmen möjligheten att göra en termins handledd studiepraktik inom ramen för sin utbildning. Praktiken har utan tvekan varit det mest uppskattade inslaget i utbildningsprogrammet. Dessutom har praktikplatserna genomgående varit mycket nöjda med praktikanternas insatser.
Vi har följande erfarenhet genom regelbundna uppföljningar:
- nästan alla av dem som svarat har jobb inom relevanta områden
- mer än hälften anser att de har arbetsuppgifter som motsvarar utbildningen
- mer än hälften har fått det första jobbet i och med kontakter från praktikplatsen
- nästan hälften anser att de har användning av utbildningen i sitt nuvarande yrke
- en övervägande del av de svarande skulle valt samma utbildning idag
- en övervägande del anser att praktiken har haft stor betydelse vid jobbsökande.
Henrik praktiserar på Sida
Henrik Nordström läser Politices kandidatprogrammet, med inriktning Statsvetenskap. Under höstterminen 2020 gör han praktik på Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbetes (Sida) enhet för verksamhetsstyrning.
Intervju från 2021
Var gör du din praktik? Varför sökte du praktik där?
Jag gör min praktik på Sida som är Sveriges biståndsmyndighet. Sveriges utvecklingssamarbete sker alltid i partnerskap med andra aktörer och myndighetens roll är därför att förmedla resurser och kunskap, medan samarbetsparter driver och genomför själva biståndsinsatserna. Jag sökte mig till Sida då jag länge haft ett stort intresse för internationellt utvecklingssamarbete. Under min studietid fick jag chansen att engagera mig i föreningar med inriktning mot just globala frågor. Kandidaten slutade i att jag genomförde mitt examensarbete i Sudan där jag skrev om kinesiskt utvecklingssamarbete. Möjligheten att få ta del av hur just Sveriges bistånd genomförs verkade därför särskilt spännande. Då Sida är världsledande inom området och dessutom en väldigt stor finansiär finns det gott om möjligheter till att sätta sig in biståndets stora utmaningar.
Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter på praktiken?
Som praktikant har jag varit placerad på Sidas enhet för verksamhetsstyrning. Enheten har ansvar för en rad centrala processer på Sida och syftar främst till att stödja myndigheten i att förverkliga regeringens mål och riktlinjer för det svenska utvecklingssamarbetet. Som praktikant har jag tillsammans med ett litet team haft ansvaret för att ta fram Sidas årsredovisning med särskilt ansvar för att rapportera biståndets resultat. Det absolut roligaste med platsen är att få leverera en så viktig produkt i kombination med att få fördjupa sig i både Sidas verksamhet och centrala frågeställningar inom biståndet så som hur vi kan visa att svenskt bistånd faktiskt gör skillnad.
På vilket sätt har det du lärt dig under studierna kommit till nytta under praktikterminen?
Faktiskt på fler sätt än jag kunde ha trott. Eftersom just min praktikplats befinner sig i skärningspunkten mellan statlig styrning och svenskt bistånd har jag haft stor nytta av mina studier inom förvaltningspolitiken från statskunskapen. De analytiska verktyg som pol.kand programmet ger en kommer också väl till plats när man ska sammanfatta en så stor myndighets verksamhet. Det är när det är mest komplext – när en ska balansera regeringens styrning, Sidas styrning, kollegors viljor och samtidigt inte tappa siktet på den personen som allt detta ska gagna, som jag allra mest märker hur stadigt jag står på den här utbildningen.
Skulle du rekommendera kommande studenter att göra praktik? Varför/Varför inte?
Tveka inte! Praktik är bland det roligaste du får göra under din tid på programmet. Att äntligen få sätta tänderna i något mer praktiskt är spännande i sig. Men det är också ett utmärkt tillfälle att testa de verktyg och förmågor du utvecklat under din studietid. Min gissning är att du kommer bli förvånad över hur mycket en universitetsutbildning på tre år kan ge dig. Jag skulle särskilt rekommendera just den här praktikplatsen om man har ett särskilt intresse för antingen utvecklingssamarbete (företrädesvis statligt) eller statlig styrning och förvaltning. Om du känner att du har en fot i något av dessa läger, eller kanske till och med båda, rekommenderar jag dig varmt att söka dig hit så fort du får chansen.
Magda gör praktik på Riksrevisionen
Magda Bertz Wågström läser Politices masterprogrammet. Under höstterminen 2020 gör hon praktik på Riksrevisionen.
Intervju från 2021
Var gör du din praktik? Varför sökte du praktik där?
Jag gör min praktik på Riksrevisionen. Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen som granskar vad statens pengar går till, hur de redovisas och hur effektivt de används. Jag sökte mig till Riksrevisionen för att jag vill arbeta som utredare, och jag var övertygad om en praktiktermin på Riksrevisionen skulle ge mig en bra inblick i hur kvalificerat utredningsarbete går till utanför akademin. Jag var även lockad av att söka mig till en bred myndighet som hanterar i princip alla politikområden för att både få möjlighet att djupdyka i de granskningsprojekt jag arbetar med och samtidigt få en inblick i hur andra områden granskas på myndigheten.
Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter på praktiken?
Jag gör praktik på den enhet som undersöker effektiviteten på hälso- och sjukvårdsområdet. Jag har arbetat med två utredningar under hösten – en som granskar statens suicidpreventiva arbete, och en annan som granskar Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets arbete med prissättning och subventionering av läkemedel. I projekten deltar jag i de sedvanliga utredningsuppgifter som behöver utföras. Exempelvis har jag jobbat med att genomföra intervjuer, att göra kvalitativa sammanställningar av intervjuanteckningar och att utreda vad myndigheterna vi granskar gör, eller inte gör, på området. Diskussioner i projektgrupperna är också en stor del av det analytiska arbetet.
På vilket sätt har det du lärt dig under studierna kommit till nytta under praktikterminen?
Riksrevisionens granskningar arbetas fram på ett sätt som ligger nära den akademiska arbetsprocessen. Vi har seminarier med opponenter vid två tillfällen under granskningstiden, och arbetet handlar mycket om att väga revisionsbevis på guldvåg för att avgöra vad det säger oss om verkligheten. I det arbetet har jag stor nytta av mina metodkunskaper, och av mina kunskaper om forskning överlag.
Skulle du rekommendera kommande studenter att göra praktik? Varför/Varför inte?
Jag skulle verkligen rekommendera att göra praktik som en del av utbildningen. Det är absolut en klyscha, men det är kanske för att den är sann: man får någonting att hänga upp sina teoretiska kunskaper på, de har iallafall för mig flutit lite fritt innan.
Njord gör praktik på Reformklubben
Njord Frölander läser Politices masterprogrammet, med inriktning förvaltningspolitik. Under höstterminen 2020 gör han praktik på Reformklubben.
Intervju från 2021
Var gör du din praktik? Varför sökte du praktik där?
Hej! Jag gör min praktik på en public affairs-byrå som heter Reformklubben. Kontoret ligger precis ovanpå Bio Rigoletto, därav har min närmsta kollega varit en röd LED-skylt den här terminen.
Första terminen gjorde jag en lista över arbetsplatser jag ville hamna på i framtiden. Under studietiden fylldes listan på. Ibland läser man en notis i DN som ger inspiration till vad man vill göra med sitt liv, ett besök i Almedalen fyllde också på listan med några länkar, Regeringskansliets lista över myndigheter gav också idéer till framtida arbetsplatser. Dock stod alltid Reformklubben högst upp. Min uppfattning var att det var en vänlig arbetsplats som jobbade med det som jag tycker är intressant, politisk know-how. När jag loggade in på Studentportalen en dag såg jag att Reformklubben sökte studentmedarbetare. Jag sökte och fick jobb. Efter det har jag parallellt under studietiden på universitetet jobbat på Reformklubben.
Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter på praktiken?
Jag har praktiserat på en arbetsplats som haft fullt ös trots världspandemi. Det har varit en otrolig fördel att känna till några på arbetsplatsen i förväg eftersom alla möten övergått till Zoom. På praktiken jobbar jag främst med att skriva rapporter, göra research och skriva texter. Det roligaste har inte varit en speciell uppgift. Det roligaste är när man förstår hur någonting funkar.
På vilket sätt har det du lärt dig under studierna kommit till nytta under praktikterminen?
Metodkursen, metodkursen och metodkursen. Masterprogrammet ger dig bra verktyg att förstå forskning, skriva och att förhålla sig kritisk till vetenskap. Den mest konkreta verktygslådan för det jag fått göra under min praktik är det jag lärde mig på mastermetoden.
Skulle du rekommendera kommande studenter att göra praktik? Varför/Varför inte?
Ja, det är det viktigaste du gör på programmet. Jag tycker också att det är viktigt att göra praktiken på kandidatnivå. Även om du funderar på att söka en masterutbildning. Seminarierna på universitetet blir så mycket bättre om du kan koppla det du lär dig till arbetslivet, och hur samhället fungerar i stort.
Sara har gjort praktik på Ernst & Young
Sara Jansson läser Politices kandidatprogrammet, med inriktning Nationalekonomi. Under höstterminen 2020 har hon gjort praktik på Ernst & Young (EY).
Intervju från 2021
Var gjorde du din praktik? Varför sökte du praktik där?
Under hösten 2020 praktiserade jag på EY, ett revisionsföretag som arbetar främst med finansiell revision men också med verksamhetsrevision. Jag hade min praktik hos verksamhetsrevisorerna där jag blev en del av en mindre grupp som arbetar med att granska statlig, regional och kommunal verksamhet utifrån lagar, styrdokument och reglementen. Inom verksamhetsrevisionen på EY genomförs olika granskningar av främst kommuner som sammanställs i revisionsrapporter. Verksamhetsrevisorerna arbetar på uppdrag av de kommunala revisorerna som ska enligt lag ta hjälp av sakkunniga revisorer vid granskning av den politiska verksamheten.
Vilka var dina huvudsakliga arbetsuppgifter på praktiken?
Under min praktiktid fick jag vara med och genomföra flera granskningar. Jag fick vara en del av en granskning av hur våld i nära relation och hedersrelaterat våld hanterades inom en kommun. I den granskningen bokade jag in intervjuer, tog anteckningar under intervjuerna, tog fram information om de respektive revisionskriterierna och skrev en del av texten i rapporten.
Vid genomförandet av en granskning gällande hur kommunen hanterar riktade stadsbidrag fick jag förutom liknande arbetsuppgifter som ovan nämnts också hålla i intervjuerna med förvaltningen och ta fram intervjufrågor. Under min tid på EY fick jag också vara en del av en granskning av den långsiktiga ekonomiska prognosen som en kommun årligen tog fram. Inom ramen för den granskningen skulle också vi ta fram vår egen långsiktiga ekonomiska prognos som jag fick hjälpa till med dels genom att mata in data i vår modell samt att sammanställa vårt resultat i en rapport. Under praktiktiden fick jag också möjligheten att självständigt arbeta med en uppföljande granskning som syftar till att följa upp hur en viss kommun/nämnd har anpassat sin verksamhet utifrån de rekommendationerna som lämnades vid tidigare granskningstillfälle inom ett specifikt område.
Utöver de granskningarna som jag nämnde ovan har jag också fått testa på flera andra arbetsuppgifter. Jag har varit ansvarig för ett potentiellt kundkonto som EY vill närma sig, där har jag tagit fram bakgrundsinformation, identifierat behovsområden, gjort omvärldsanalyser, genomfört en workshop och skapat en paketering av informationen som vi identifierat. Jag har också fått vara en del av ett anbudsarbete tillsammans med Consulting, vilket var väldigt intressant och givande.
Arbetsuppgifterna har varit väldigt varierande och utmanande vilket har passat mig.
På vilket sätt har det du lärt dig under studierna kommit till nytta under praktikterminen?
Min utbildning inom statsvetenskap och nationalekonomi har kommit till användning på min praktikplats. Från statsvetenskapen har jag lärt mig hur man tar sig an stora mängder information och text för att sedan kunna ta ut det viktigaste. Statsvetenskapen har också gett mig en grundläggande insyn i vårt statliga system och förvaltning vilket min praktikplats har byggt vidare på. I Politices kandidatprogram ingick en juridikkurs som jag tycker har hjälpt mig under min praktikperiod. När vi genomför en granskning gör vi det i förhållande till revisionskriterier som kan vara lagar, styrdokument och reglementen. Jag har därav under min praktik tolkat lagar och gjort bedömningar om huruvida en kommun har agerat i enlighet med lagen.
I den granskningen där vi skulle granska en kommuns långsiktiga ekonomiska prognos fick jag nytta av mina kunskaper inom nationalekonomi. Det var väldigt givande att få se en faktisk modell för långsiktiga ekonomiska prognoser och arbeta med den. Det skapade en djupare förståelse hos mig hur olika faktorer inom ekonomin påverkar varandra och framförallt vilka ekonomiska faktorer som är viktigast för en kommun. Att skriva en revisionsrapport påminner mycket om att skriva en examensuppsats. Jag anser därför att mitt examenarbete har förberett mig på ett bra sätt för rapportskrivningar. Min praktikplats och min utbildning har därför kompletterat varandra på ett väldigt bra sätt.
Skulle du rekommendera kommande studenter att göra praktik? Varför/Varför inte?
Jag skulle absolut rekommendera kommande studenter att göra praktik, det är ett bra sätt att få insyn i arbetslivet och en chans att ta reda på med vilka arbetsuppgifter man trivs.
Kontakt
- Marie Nylund, praktiksamordnare
- 018-471 12 04
- marie.nylund@statsvet.uu.se
- Boka tid