Nya böcker
Böcker utgivna 2024 av forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen.
Money Doctors Around the Globe A Historical Perspective
- Discuss money doctors’ aims, strategies, and consequences with new evidence and angles
- Explore a large number of money troubles cases around the globe throughout modern history
- Focus on money doctors who diagnose troubles in monetary and financial system
This book focuses on worldwide historical experiences of monetary reforms and the reformist minds behind them: the money doctors. The process of doctoring is the process of listening to many pieces of information and sorting them in order to correctly diagnose the causes of the problem and derive the appropriate cure, if it exists. A money doctor is “a person who, helped by theoretical and practical knowledge, advises and/or proposes to act on how to build a stable monetary and financial system or to repair ongoing monetary turbulences.” Economists and policy makers are money doctors when their involvement includes the observation and diagnostic of the monetary and financial troubles and the proposition for a cure. Each contribution highlights the theoretical underpinning of the doctors, and the key factors for the success or failures of the reform they have promoted.
We collect cases from Americas, Asia, Europe, and Oceania from the 16th to the 20th century anddiscuss their aims, strategies, and consequences to draw implications for today.

Författare: Anders Ögren tillsammans med Andrés Álvarez, Vincent Bignon och Masato Shizume.
Utgiven av: Springer Nature Link
Del i bokserien: Studies in Economic History (SEH)
Money Doctors Around the Globe: A Historical Perspective | SpringerLink
Upsala Nya Tidning. Ägande och engagemang

Författare: Mats Larsson
Utgiven av: Dialogos Förlag
I boken analyseras hur ägare och ledning har agerat för att bevara och stärka tidningens maktposition under de senaste sjuttio åren i takt med mediemarknadens omvandling.
Under de senaste tre decennierna har den svenska mediemarknaden genomgått en total omvandling. Avregleringen av marknaden, den allt bättre trycktekniken och datoriseringen har skapat en ny situation för såväl tidningar som andra medier. Genom internet har nya vägar för nyhetsinformation öppnats, vilket har lett till att intresset för de tryckta tidningarna har minskat och till att upplagorna fallit. Förändringstrycket på tidningsbranschen har därför blivit stort, med rationalisering, fusioner och nedläggningar som följd.
I denna bok analyseras hur Upsala Nya Tidnings ägare och ledning har agerat för att bevara och om möjligt stärka tidningens marknadsposition från 1950-talet till det tidiga 2020-talet. Efter flera framgångsrika decennier ställdes tidningen mot slutet av 1990-talet inför stora omvandlingskrav, och ägare och ledning engagerades då för att hantera den nya situationen och garantera tidningens långsiktiga överlevnad. En huvudfråga i boken är också vad det har betytt för tidningen att den har ägts av flera olika stiftelser.
Amerikas svenska banker
Här berättas en tidigare okänd historia om hur ett antal finansiella entreprenörer av svenskt ursprung etablerade banker och skapade en egen nisch i det framväxande amerikanska banksystemet.
När drygt en miljon svenskar emigrerade till USA under decennierna kring sekelskiftet 1900 öppnade sig nya affärsmöjligheter för driftiga entreprenörer. I New York, Chicago, Minneapolis, Saint Paul, Seattle och många andra storstäder grundade affärsmän av svenskt ursprung egna banker. De antog firmanamn som Swedish-American Bank, Scandinavian-American Bank och Scandia Bank.
Med hjälp av intensiv marknadsföring i de svenskspråkiga tidningarna i USA skulle de svenska immigranterna övertygas att sätta in sina sparpengar i en bank som de kunde lita på – den hade ju grundats av landsmän.
Många av de svenska bankerna blev dock kortlivade. De försattes i konkurs och anklagades för att medvetet ha försökt lura sina landsmän på deras surt förvärvade sparpengar. Men andra banker – med Swedish-American Bank of Minneapolis som det främsta exemplet – framstod som ett föredöme för hur svenska finansiella entreprenörer på en och samma gång bidrog till den amerikanska ekonomins utveckling och till de svenska immigranternas integration i det amerikanska samhället.
I Amerikas svenska banker berättas en tidigare okänd historia om hur ett antal finansiella entreprenörer av svenskt ursprung etablerade banker och skapade en egen nisch i det framväxande amerikanska banksystemet.

Svensk varuhandel under 200 år

Författare: Fredrik Sandgren
Utgiven av: Dialogos Förlag
Boken ger en översikt över hela den svenska varuhandelns historia under två sekel, från 1720 till 1920. Här ges en övergripande bild av såväl de institutionella förhållandena som de dominerande handelsformerna inom både gross- och detaljhandel, i städerna och på landsbygden. Exempel ges från en rad olika branscher.
Boken består av två kronologiska delar. Den första täcker perioden mellan 1720 och 1850 och skildrar den så kallade protoindustriella varuhandeln. Såväl lagstiftningen som handelsformerna under perioden hade sina rötter i medeltidens ekonomi. I städerna fanns grossister, detaljister och hantverkare, och varorna salufördes på torg och marknader. På landsbygden, där varuhandel egentligen var förbjuden, förekom ändå gårdfarihandel, bondehandel och marknader. Den senare delen av perioden präglades av stora institutionella förändringar, då de strikta regleringarna av handeln började luckras upp i slutet av 1700-talet. Slutpunkten kan sägas vara år 1846, då skråväsendet upplöstes och inte minst handel på landsbygden slutligen blev tillåten.
Den andra delen sträcker sig mellan 1850 och 1920 och kallas industrisamhällets varuhandel. Institutionellt präglades denna period av en rad näringsfrihetsreformer, men också av andra förändringar i lagstiftning och organisering som ansågs nödvändiga i det framväxande industrisamhället. Under perioden uppstod fenomen som butiker med skyltfönster, varuhus, postorderföretag och konsumentkooperation. Reklam och varumärken fick sitt genombrott. Äldre handelsformer levde kvar, men minskade i betydelse. Det fanns inte längre några hinder mot att etablera vilken verksamhet som helst, även på landsbygden, och med undantag för varuhus bedrevs nu nästan alla handelsformer också utanför städerna.