Experter vill ge unga verktyg att välja rätt på sociala medier

– Unga som tillbringar högst en halvtimme om dagen på sociala medier återfår redan efter några veckor stärkt självkänsla och välmående. Alltså är det vår uppgift att ge dem de förutsättningar de behöver för att fatta kloka beslut på nätet, fastslog livsstilspedagog Anna Nygren inför en fullsatt Universitetsaula då U-FOLD arrangerade seminariet TikToks • Beroenden för en ny generation.

U-FOLD i aulan

Skärmar och sociala medier tar allt större utrymme i vår samtid. I veckan som gick hördes chefer för Facebook, TikTok och flera andra plattformar i den amerikanska senaten. I Danmark kampanjar Sundhedstyrelsen i syfte att förmå barn att inte ha mobilen i sovrummet på natten – och onsdag 7 februari inbjöd U-FOLD till seminariet TikToks • Beroenden för en ny generation. Mötet väckte stort intresse och då forumets ordförande Mathias Hallberg klev upp på Uppsala universitetsaulas scen var samtliga 900 platser sedan länge bokade.

– Beroende och missbruk ställer vårt samhälle inför komplexa utmaningar utan enkla svar. Alltså behöver vi en gemensam arena där forskning, profession och politik tillsammans kan ta ut rätt riktning för framtiden. Med U-FOLD har vi skapat en plattform som förenar samhällets goda krafter, och att vi idag har så många gymnasieungdomar på plats ger naturligtvis extra inspiration i vår strävan att bidra till en positiv uppväxtmiljö i Uppsala och Sverige, konstaterade Fred Nyberg, initiativtagare och Senior rådgivare till U-FOLD.

Seminariet tog avstamp i de många anledningar till oro som just nu når oss: Våra unga sover allt sämre. De svenska PISA-resultaten befinner sig i negativ utveckling. Den psykiska ohälsan sprider sig som en farsot och flera studier pekar på vår snabbt ökande skärmanvändning som tydligt bidragande faktor. Anna Nygren, elevhälsoexpert vid Ung Livsstil, påtalade skolans och föräldrarnas viktiga uppgift att ge barn och ungdomar de förutsättningar som krävs för att fatta kloka beslut på nätet:

– Idag upplever 73 procent av alla unga i åldrarna 15 till 24 att de tillbringar för mycket tid framför skärmar, och det är i synnerhet mobilkameror och appar som orsakar den ångestepidemi vi just nu ser. En aktuell studie visar att unga som tillbringar högst en halvtimme om dagen på sociala medier redan efter några veckor återfår stärkt självkänsla och välmående. Om de dessutom låter bli att publicera material ökar även deras fokus och koncentrationsförmåga. Alltså måste vi tillsätta resurser för att öva barn och unga i att själva välja bort det som utgör risker för dem på nätet.

Ulrika Caperius, förläggare vid Bonnier Carlsen och ledamot i Läsrådet, rapporterade att 60 procent av Sveriges femtonåringar uppger att de enbart läser när de måste. Parallellt når var femte i samma åldersgrupp inte högre än basnivån i läsförmåga, vilket kan föranleda ett kraftigt begränsat ordförråd. Med regelbunden läsning konstateras däremot ökad empati, kritiskt tänkande och förbättrade framtidsutsikter – vilket gör den allt mer populära hashtaggen #BookTok som lockar unga att åter närma sig litteraturen till en välkommen kraft på Internet.

– De senaste åren har våra levnadsfunktioner genomgått en fullständigt unik förändring, och när de globala techjättarna dessutom designar sociala medier för ett ”race to the bottom of the brain” står vi inför en tuff match – så tänk snälla tankar om er själva även när det är svårt att lägga bort mobilen. Samtidigt vet vi att en majoritet av alla 18-åringar försöker multitaska när de gör läxorna. Likaså att andelen 15-åringar som somnar efter 23.00 mångdubblats de senaste decennierna. Därför måste vi ge elever kunskapen och verktygen de behöver för att fatta beslut som får dem att må bra, konstaterade Sissela Nutley, forskare vid KI och initiativtagare till Arts & Hearts.

Bland den digitala världens många nya fenomen är ”Krimfluencers” – polisens term för gängkriminella som utnyttjar sociala medier i syfte att föra ut sina budskap – ett av de mer ovälkomna. Med närmast reklamstylade videos lockas unga med status i form av pengar, brödraskap och vapen. Med filmade brott och övergrepp demonstreras våldskapital i syfte att skrämma till lydnad. Men lika snabbt kan materialet orsaka eskalerade konflikter som inte sällan slår tillbaka mot avsändaren.

– Man vill etablera en bild av sig som ”det vinnande laget”, men ofta hinner verkligheten ikapp: Nyligen lyckades en kriminell iscensätta mordet på sig själv och kvittera ut den miljon dollar ett konkurrerande gäng utlovat för hans huvud. Kort därpå publicerade han en livevideo där han viftar med sedelbuntar, bara för att veckor senare skjutas till döds i Irak. Det är tydligt att sociala medier kan utgöra ett enormt vapen, därmed ligger det på oss poliser att patrullera nätet, men också på föräldrar och vuxna att ha förebyggande samtal med barn om vad som faktiskt kan möta dem på dessa plattformar, fastslog Jale Poljarevius, underrättelsechef i Polisregion Mitt.

I det avslutande panelsamtalet Vägen framåt påtalades behovet av ansvariga utgivare och reglerande funktioner på sociala medier såväl som ökade resurser till kunskapsspridning och prevention. Tanken på potentiella förbud avfärdades av hela panelen, istället förordades insatser där behov föreligger liksom ett bejakande av de aspekter som tillför positiva värden i våra barns utveckling.

– Med dagens seminarium sätter vi fokus på en ny generation och min förhoppning är att alla på plats i aulan vänder hemåt med värdefulla kunskaper. Nu ser vi framåt mot vår nästa mötesplats: Vägval • Att anta beroendets utmaningar, där vi med fokus på överdödlighet, trauma, ångest och narkotikautredningen bland annat gästas av Andrew Holmes, en av världens absolut främsta beroendeforskare som ger årets Göran Gustafssonföreläsning, Anxiety, trauma and the road to addiction: New insights from brain science, vilket utan tvekan kommer att bli mycket intressant, säger Mathias Hallberg, ordförande i U-FOLD och professor vid Farmaceutiska fakulteten.

DET HÄR ÄR U-FOLD

  • Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.
  • Invigdes i Uppsala 2011 som en regional kraftsamling mot missbrukets utmaningar.
  • Samlar ett tjugotal regionala organisationer som tillsammans arbetar för ett bättre samhälle.

KOMMANDE EVENEMANG

Uppsala universitet inbjuder till Göran Gustafsson Symposium 2024. Med fokus på överdödlighet, trauma, ångest och narkotikautredningen möter vi Årets Göran Gustafssonföreläsare i medicin Andrew Holmes (USA), Mathias Hallberg, Hanna Ljungvall, Fred Nyberg (Uppsala universitet), Lotta Borg Skoglund (SMART psykiatri) och Håkan Leifman (KI) som rapporterar från beroendeforskningens absoluta frontlinje.

Tid  Tisdag 9 april, kl. 13.00-17.00
Plats  Uppsala universitetshus, sal X, Biskopsgatan 3
Program & Information Vägval • Att anta beroendets utmaningar

KONTAKT

Mathias Hallberg, Ordförande, U-FOLD
Professor, Uppsala universitet
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Fred Nyberg, Senior rådgivare, U-FOLD
Professor em, Uppsala universitet
Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin