Mathias Hallberg expertgäst i A-kursen: Veckans Bästa Poddavsnitt på Spotify
Kan vi bli beroende av våra mobiltelefoner? Hur slutar man snusa? Och är Sverige redo att avkriminalisera cannabis? I ett nytt avsnitt av Emma Frans och Clara Wallins podd A-kursen ger Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning, användbara tips till alla som vill bryta ovanor och kommenterar resultaten av de legaliseringar flera länder genomfört.
I ett nytt avsnitt av podden A-kursen är Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning, expertgäst hos programledarna Emma Frans och Clara Wallin för att besvara några av våra vanligaste frågor om beroenden. Episoden med rubriken Mobil, nikotin, kokain – Vad gör oss mest beroende? väcker stort intresse och hyllas av Spotify som Veckans Bästa Poddavsnitt.
– Beroenderelaterade frågor är ständigt aktuella. Inte minst i början på året då många kämpar med att bryta och byta vanor: Vi lovar oss själva att sluta röka, börja träna och äta klokare. Parallellt pågår en polariserad legaliseringsdebatt kring narkotika, och min förhoppning är att bidra med såväl användbara tips som en nyanserad kunskapsbild, och det är roligt att höra att programmet möter uppskattning, säger Mathias Hallberg.
Podden gör avstamp i vad ett beroende egentligen är. WHO anger i sin diagnosmanual sex kriterier: Starkt behov, Svårighet att kontrollera konsumtion, Abstinenssymtom, Toleransökning, Tilltagande ointresse av annat än substansen samt Fortsatt konsumtion trots skador – av vilka tre ska uppfyllas det senaste året för att klassas som beroende. Länge var diagnoserna kopplade till substanser. På senare år har hasardspel tillkommit och i flera länder även datorspel. Frågan många nu ställer sig är om vi kan bli beroende av våra mobiltelefoner?
– Att använda sin telefon genererar i sig ingen dopaminfrisättning. Däremot kan det som sker på skärmen, då vi får en ”like” eller annan bekräftelse, ge stimuli åt hjärnans belöningssystem. Och ersätter vi ordet ”drog” med ”mobiltelefon” då vi applicerar WHO:s beroendekriterier kanske det tyckas jämförbart med andra beroenden, men i sak: nej vi kan inte bli beroende av en telefon, resonerar Mathias Hallberg.
Andra frågor som många ställer sig är varför vissa personer tycks ha enklare att utveckla beroenden än andra, varför vissa substanser gör oss extra mottagliga, och inte minst varför en person till synes enkelt kan lämna dåliga vanor bakom sig medan andra tycks kämpa i både motvind och uppförsbacke?
– Det handlar om en rad individuella faktorer i samspel: Vår uppväxt, familj och omgivning inverkar. Likaså vårt genetiska arv där vissa kombinationer ger skydd och andra ökar riskerna. Självklart har även exponering för en drog, alltså tillgänglighet och konsumtion, stor betydelse. Dessutom är vissa droger mer beroendeframkallande än andra, i synnerhet kokain som verkar snabbt, medan heroin och dess abstinensframkallande effekt nog är svårast att överge.
Och så frågan om Sveriges restriktiva narkotikapolitik. I synnerhet möter lagstiftningen mot cannabis kritik från allt fler håll, och idag pågår vad som kan liknas vid en legaliseringsvåg i bland annat Nordamerika och delar av Europa. Till de främst anförda argumenten hör en begränsning av den illegala marknaden, minskad tillgång för minderåriga samt ökad kontroll på produkterna. Men vad säger erfarenheterna från de länder som tagit steget? Och bör vårt land följa deras exempel?
– Det dröjer innan vi kan dra säkra slutsatser av de legaliseringar som hittills genomförts, men baserat på de tidiga indikationer vi får har jag svårt att se att de eventuella positiva effekterna skulle överväga och jag är idag absolut emot en legalisering. Gällande diskussionen om avkriminalisering förespråkar jag att användare som är beroende i första hand ska ges vård, medan förstagångsanvändare ska kunna lagföras. Kort sagt har Sverige en rimlig narkotikapolitik, men jag skulle välkomna en förstärkning av vården, inte minst med avseende på skadereducerande insatser.
Du kan lyssna på hela poddavsnittet Mobil, nikotin, kokain – Vad gör oss mest beroende? på Spotify. Du kan också ta del av hela intervjun med Mathias Hallberg i podden Överkursen i avsnitt ”Legalisering är jag absolut emot”
MER INFORMATION
- Lyssna på Mobil, nikotin, kokain – Vad gör oss mest beroende?
- Lyssna på ”Legalisering är jag absolut emot”
- Experter vill ge unga verktyg att välja rätt på sociala medier
- Ny film sätter fokus på datorspelsberoende och hur det drabbar
LÄR DIG MER OM BEROENDE
Uppsala universitet inbjuder till Göran Gustafsson Symposium 2024. Med fokus på överdödlighet, trauma, ångest och narkotikautredningen möter vi Årets Göran Gustafssonföreläsare i medicin Andrew Holmes (USA), Mathias Hallberg, Hanna Ljungvall, Fred Nyberg (Uppsala universitet), Lotta Borg Skoglund (SMART psykiatri) och Håkan Leifman (KI) som rapporterar från beroendeforskningens absoluta frontlinje.
Tid Tisdag 9 april, kl. 13.00-17.00
Plats Uppsala universitetshus, sal X, Biskopsgatan 3
Program & Information Vägval • Att anta beroendets utmaningar
KONTAKT
Mathias Hallberg, Professor
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl