Drogernas effekter

Beroendeframkallande medel omfattar alkohol (etanol), dopningsmedel, tobak (nikotin) och narkotika. Läkemedel kan vara beroendeframkallande och det finns substanser som ännu inte är narkotikaklassade men som används i missbruk.

Drogernas effekter

Beroendeframkallande droger har kraftfulla effekter på hjärnan, vilket tar sig till uttryck i mångskiftande effekter i kroppen och på individens beteende. Många drogers verkningsmekanismer är fortfarande oklara och vi vet idag inte tillräckligt om vad som händer i hjärnan vid ett upprepat intag under en längre tid.

Några av de frågor vi ställer oss är: Vilka effekter har dopningsmedel på hjärnan? Hur fungerar alkohol? Vad händer i hjärnan vid övergång från ett kontrollerat intag av en drog till tvångsmässig användning bortom den egna kontrollen? Hur kan vi motverka skadeeffekter av droger? Vad är orsaken till individuell variation i effekter av beroendeframkallande droger och av läkemedel som används i behandling av beroende?

Forskning inom området omfattar studier av drogers effekter på hjärnan såsom experimentella studier av drogeffekter under graviditet och i unga individer, men även kliniska studier där drogers effekter studeras i individer med olika ärftlig bakgrund.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin