Steffi Burchardt är ny föreståndare för Centrum för naturkatastroflära (CNDS)

Steffi Burchardt, professor i tektonik vid Institutionen för geovetenskaper blir föreståndare för CNDS och tar över efter Giuliano Di Baldassarre. Foto:Mikael Wallerstedt.

Steffi Burchardt, professor i tektonik vid Institutionen för geovetenskaper blir föreståndare för CNDS och tar över efter Giuliano Di Baldassarre. Foto: Mikael Wallerstedt.

Centrum för naturkatastroflära (CNDS) är Sveriges ledande centrumbildning för forskning kring naturkatastrofer, katastrofriskreducering och krishantering.

Syftet med centrumet är att genom tvärvetenskapliga forskningssamarbeten lösa samhällets utmaningar som är kopplade till naturkatastrofer. CNDS involverar tre lärosäten; Uppsala universitet, Försvarshögskolan och Karlstads universitet. Forskningen är tvärvetenskaplig och inkluderar samhällsvetenskap, teknikvetenskap och naturvetenskap och man har ett nära samarbete med offentliga organisationer och näringsliv. Nu blir Steffi Burchardt, professor i tektonik vid Institutionen för geovetenskaper föreståndare för CNDS.

Vilken är den mest angelägna frågan nu?

- Det är mycket fokus på konflikter, politiska hot och kriser och då är det viktigt att påpeka att kriser kan också uppstå på grund av klimatförändringar och naturhändelser. Att forska för att förstå de här fenomenen men också hur samhället påverkas av dem är viktigare än någonsin. Även forskning om hur vi kan påverka och hantera olika kriser är viktig. Oavsett vad det är för kris så hjälper vi till att förbättra samhällets beredskap.

Vilken expertis har du inom naturkatastrofer?

- Jag är vulkanforskare i botten men har de senaste åren blivit alltmer intresserad av hur människor resonerar kring och påverkas av att leva i närheten av aktiva vulkaner.

Varför vill du vara föreståndare för CNDS?

- Det tar tid att bygga upp en fungerande tvärvetenskaplig plattform. Här har CNDS lyckats att skapa en fungerande forskningsmiljö som inte bara innefattar tre lärosäten men också samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknik. Vid Uppsala universitet ingår flera institutioner i CNDS; Institutionen för geovetenskaper, Statsvetenskapliga institutionen, Institutionen för informationsteknologi, Institutionen för materialvetenskap och Institutionen för freds- och konfliktforskning.

De senaste 15 åren har CNDS blivit ett centrum med internationellt världsledande forskning. Mycket av det arbetet har vi Giuliano Di Baldassarre att tacka för. Han har lett centrumet i 9 år och har bland annat varit med och skapat det som numera internationellt kallas för CNDS:s paradigm; att naturen påverkar samhället men att samhället också påverkar naturen, något som vi bör komma ihåg.

Jag vill också flagga för att CNDS firar 15 år nu i år. Den 14 februari mellan 13:15-17:30 så firar vi i Universitetshuset med symposium om hur man på bästa sätt kan skapa tvärvetenskapliga forskningsmiljöer. Alla som är intresserade av det är välkomna!

Den 14 februari firar CNDS 15 år. Läs mer och anmäl dig till evenemanget senast den 7 februari:
https://www.uu.se/kalendarium/2025/2025-02-14-cnds-15-ar---recept-for-framgangsrika-tvarvetenskapliga-forskningsmiljoer-som-tar-sig-an-stora-samhallsutmaningar

Läs mer om CNDS på webbplatsen: https://www.cnds.se/w/cn/sv

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin