Utbildningar vid Institutionen för geovetenskaper
Hos oss kan du läsa program eller fristående kurser inom en mängd olika områden; bergarter och mineral, vulkaner, jordbävningar och naturkatastrofer, väder och klimatfrågor, livets utveckling på jorden, dinosaurier, vindkraft, miljö- och vattenteknik, glaciärforskning, koldioxidlagring, hållbara energisystem och frågor som rör hållbar utveckling.
Frågor?
Institutionen för geovetenskaper har en egen studentservice med studievägledare, studieadministratörer, en koordinator för utbytesstudier och en koordinator för forskarutbildningen.
Kandidatprogram & civilingenjörsprogram
Med start från grundläggande nivå
Kandidatprogram i geovetenskap 180 hp
På kandidatprogrammet i geovetenskap lär du dig om berg och mineral, livets utveckling, vattnet, luften, klimatet och jordens naturresurser.
Kandidatprogram i geovetenskap – ingång för samhällsvetare 180 hp
Kandidatprogrammet i geovetenskap är unikt, eftersom det är öppet även för samhällsvetare.
Kandidatprogram i fysik – geofysik 180 hp
Lär dig hur fysikens lagar styr över vår planet och hur man använder geofysiska metoder för att undersöka jordens inre. Du lär dig också hur geofysiska metoder kan bidra till en mer hållbar utveckling inom energiförsörjning, mineralutvinning och miljöfrågor.
Kandidatprogram i fysik - meteorologi 180 hp
Lär dig vad som påverkar vädret och klimatet, hur atmosfären är uppbyggd och hur atmosfäriska strömningar kan beskrivas. Du får breda och grundliga kunskaper i fysik samtidigt som du kan fördjupa dig inom meteorologiska mätmetoder.
Kandidatprogram i energiomställning – hållbarhet och ledarskap 180 hp
Av de globala växthusgasutsläppen kommer 70 procent från produktion och användning av energi. I det här programmet tränas du att kombinera kunskap från olika vetenskapliga områden för att hantera komplexa frågeställningar om energi, omställningsprocesser och hållbarhet.
Civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik 300 hp
Femårig utbildning som ger dig en civilingenjörsexamen. Programmet förbereder dig för att utveckla tekniska system för ett hållbart samhälle. Under studieåren stimuleras ditt intresse för teknik genom att du lär dig nya metoder och synsätt för problemlösning inom framtidsområdet miljö- och vattenteknik.
Masterprogram
Med start från avancerad nivå
Masterprogram i geovetenskap – geologi 120 hp
Inriktningen geologi inom masterprogrammet i geovetenskap fokuserar på mineral- och bergartsbildning och deformation i ett stort antal geologiska miljöer. Programmet ger dig kompetens inom grön omställning och hållbar samhällsutveckling.
Masterprogram i geovetenskap – hydrologi/hydrogeologi 120 hp
På masterprogrammet i geovetenskap med inriktning mot hydrologi/hydrogeologi studerar du processer som avrinning, grundvattenbildning och flöden. Du lär dig använda våra vattenresurser och får en inblick i förhållandet mellan mänskligheten och jordens vattenresurser.
Masterprogram i geovetenskap – naturgeografi 120 hp
Inom naturgeografi studerar du jordens processer som över tid förändrar och formar jordytan genom samverkan med klimatet och miljön.
Masterprogram i geovetenskap – paleobiologi 120 hp
Är du intresserad av hur livet på jorden såg ut för miljontals år sedan? Vill du förstå hur livet har utvecklats och påverkats av jordens kemiska och fysiska förändringar?
Masterprogram i fysik – geofysik 120 hp
Hur fungerar jorden och hur tar vi reda på de processer som formar vår planet? Inom geofysiken använder vi verktyg och metoder från fysiken när vi studerar jorden.
Masterprogram i fysik – Meteorologi och klimatfysik 120 hp
Är du intresserad av väder, prognoser, klimat och klimatförändringar? Då är idet här masterprogrammet i fysik rätt val för dig.
Masterprogram i hållbar utveckling 120 hp
Vill du få de kunskaper och färdigheter som krävs för att hantera komplexa utmaningar för en hållbar utveckling?
Masterprogram i vattenteknik 120 hp
Tillgång till rent vatten är en grundläggande förutsättning för vårt moderna samhälle, och vatteningenjören spelar en central roll i distribuering, lagring och rening av vatten.
Magisterprogram i vindkraftsprojektering 60 hp
Det här ettåriga magisterprogrammet i vindkraftsprojektering är tvärvetenskapligt och öppet för naturvetare, samhällsvetare och teknologer.
Masterprogram i vindkraftsprojektering 120 hp
Det tvååriga programmet lägger grunden för en karriär inom den globala vindkraftsindustrin eller för forskarstudier.
Joint Master Programmes
Joint Master Programmes ges i samarbete med olika universitet inom Europa. Ansök direkt på respektive webbplats. Programmen ges på engelska.
- Hållbar och innovativ hantering av naturresurser (SINReM) (Sustainable and Innovative Natural Resource Management)
- PANGEA (specialisering inom tre professionella inriktningar: forskning inom paleobiologi, tillämpad paleontologi eller bevarandegeologi (vetenskaplig kommunikation, nätverkande, förvaltning).
Fristående kurser
Hur utvecklades jorden och hur såg livets utveckling ut från den absoluta begynnelsen för 4 600 miljoner år sedan? Lär dig om jordens processer som ständigt påverkar och formar vår livsmiljö än idag: bergskedjebildning, vulkaner och jordskalv, vårt klimat och förändringar i klimatet, vattnets kretslopp och landskapets utveckling.
TIPS! Kursen "Planeten jorden" ger dig en utmärkt introduktion till geovetenskap.
CEMUS, studentledda kurser
Är du intresserad av att läsa fristående kurser inom utveckling och hållbarhet så erbjuder CEMUS en mängd kurser. Kurserna är studentdrivna, tvärvetenskapliga och strävar efter att komplettera andra kurser vid Uppsala universitet.
Kurser för yrkesverksamma
Vindkraftskurs
Vindkraftskurs riktar sig till handläggare i kommuner och länsstyrelser samt till alla som vill lära mer om vindkraft. Kurserna är självinstruerande kurser på nätet.
Forskarutbildning
Enligt internationella utvärderingar har Uppsala universitet bland Europas mest heltäckande forskning inom geovetenskap och vid Uppsala universitet hamnar våra doktorander i topp när det gäller hur nöjd man är med forskarutbildningen. Vi erbjuder doktorandstudier inom åtta forskningsområden.
Alla universitetets kurser och program
Fler kurser och program hittar du i universitetets utbildningskatalog.