Kandidatprogram i energiomställning – hållbarhet och ledarskap
180 hp
Det globala energisystemet är den största källan till utsläpp av växthusgaser och det blir allt tydligare att det är bråttom att ställa om till ett mer hållbart alternativ. Kandidatprogrammet i energiomställning – hållbarhet och ledarskap ger dig en unik möjlighet att utforska det växande ämnet hållbar energiomställning och kombinera kunskap från flertalet akademiska discipliner för att behandla komplexa frågor som rör energiomställningar och hållbarhet. Detta ger dig en unik kompetens för en karriär inom energi och hållbarhet, eller ytterligare studier om dessa ämnen.
Hösten 2024 Hösten 2024, Visby, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Visby
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 65 000 kr
- Studieavgift, totalt: 390 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1810
Hösten 2025 Hösten 2025, Visby, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Visby
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 65 000 kr
- Studieavgift, totalt: 390 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1810
Om programmet
Kandidatprogrammet i energiomställning – hållbarhet och ledarskap ger dig ett helhetsperspektiv på energiområdet med bred förståelse för olika utmaningar och möjliga tillvägagångssätt i omställningsarbetet. Utbildningen behandlar sociala perspektiv som deltagande och förändringsledarskap, vilka är nödvändiga i arbetet för långsiktig hållbarhet både globalt och lokalt.
Det finns ett stort behov av människor med tvärvetenskapliga kunskaper på energiområdet som kan kommunicera och samarbeta med olika aktörer över ämnesgränser. Du lär dig att analysera och utvärdera energiomställningen utifrån olika perspektiv.
Efter avslutade studier kommer du att ha:
- en bred tvärvetenskaplig förståelse av utmaningar och möjligheter med hållbar energiomställning,
- förmågan att leda och samordna omställningsprojekt tillsammans med aktörer från olika områden,
- kunskapen och färdigheten som krävs för en karriär inom energi och hållbar utveckling i privat eller offentlig sektor, eller för att fördjupa dina kunskaper genom fortsatta akademiska studier.
Studentprofil
Du är intresserad av energi- och hållbarhetsfrågor och vill arbeta för att uppnå verklig förändring på energiområdet. Du vill studera med människor av varierande bakgrund i en tvärvetenskaplig och internationella miljö. Du förväntar dig att delta aktivt i lärandeprocessen och är beredd att arbeta i grupp, samt kommunicera och samverka med olika aktörer i samhället.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig kandidatexamen (Bachelor of Science) med hållbar energiomställning som huvudområde.
Upplägg
Programmet innehåller kurser från tre ämnesområden: hållbar energiomställning, miljövetenskap och industriell teknik. Tillsammans ger de olika kurserna en omfattande kunskap om programmets fokusområden energiomställning, hållbarhet och ledarskap.
År 1
Det inledande året ger en bred förståelse för ämnet hållbar energiomställning. Fokus ligger på grundläggande kunskap om energisystem och hållbarhet. Tillsammans med kurser inom projektledning, vetenskaplig metodik och miljövetenskap får du en bra grund att stå på inför resten av programmet.
År 2
Under andra året utvecklar du dina färdigheter att förstå, analysera och genomföra en hållbar energiomställning med ett tvärvetenskapligt angreppssätt i kurser med fokus på samhällsförändring och innovation. Dina kunskaper breddas ytterligare genom kurser i miljövetenskap som ger perspektiv på samhällsplanering, miljörättvisa och miljöekonomi.
År 3
Första terminen tredje året kan du välja mellan olika kurser, antingen vid Uppsala universitet, eller genom utbytesstudier vid något av våra partneruniversitet. Det finns även möjlighet att göra praktik. Under den sista terminen är fokus på vetenskaplig metodik och ett avslutande examensarbete.
Kurser inom programmet
Ämnesfördelning inom programmet
Om undervisningen
Utbildningen är uppbyggd på två viktiga hörnstenar: aktiv studentmedverkan och tvärvetenskap. Du lär dig att hantera utmaningar i arbetet med en hållbar energiomställning genom både teoretiska och praktiska studier. Övningar i skriftlig och muntliga kommunikation, samt lärande i grupp, är centralt i utbildningen.
Examinering och bedömning varierar för att passa kursernas innehåll och mål. Din kunskap och färdighet utvärderas genom olika muntliga och skriftliga metoder, både enskilt och i grupp.
Alla kurser i programmet ges på engelska och studentgruppen är internationell.
Studera vid Campus Gotland
Programmet ges vid Uppsala Universitet på Campus Gotland i Visby. Här får du det bästa av två världar genom att studera på ett ledande universitetet i en unik studiemiljön vid ett mindre campus med ett tydligt fokus på hållbarhet.
Karriär
Programmet rekommenderas för dig som har en drivkraft att arbeta inom den snabbt växande energiområdet, där det finns ett uttalat behov av tvärvetenskaplig kompetens. Arbetstillfällen finns både i privat och offentlig sektor. Möjliga arbetsgivare inkluderar konsult- och industriföretag, icke-statliga organisationer och myndigheter i roller så som:
- energistrateg,
- hållbarhetsspecialist,
- energi- och miljöhandläggare
- energi- och hållbarhetskommunikatör
- konsult eller rådgivare.
Programmet ger goda möjligheter till vidare studier på avancerad nivå i Sverige och utomlands. Vid Uppsala universitet finns flera internationella masterprogram att välja mellan.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.
Plugga i Visby
Hur är det är att vara student på Campus Gotland?
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
Kontakt
- För mer information om programmet, kontakta programansvarig:
- energytransition@geo.uu.se
- Du kan också kontakta en studievägledare:
- studievagledning-cg@uu.se
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.