Nätverk, partners och samarbeten
Samarbeten och partnerskap
Uppsala universitet samarbetar i olika former med det omgivande samhället regionalt, nationellt och internationellt. Samverkan sker inom såväl utbildning som forskning, genom deltagande i nätverk, partnerskap och olika former av samverkan.
Våra strategiska partnerskap
Uppsala universitet har avtal om strategiska partnerskap med en rad företag och organisationer. Målet för de strategiska partnerskapen är att bidra till samhällsnytta och innovation samtidigt som forskning och utbildning stärks.
Internationella samarbeten
Uppsala universitet arbetar för att stärka sin position som internationellt ledande forskningsuniversitet med utbildningar av högsta kvalitet.
Akademiska sjukhuset
Tillsammans med Region Uppsala utbildar vi varje år mer än 3 000 läkare, sjuksköterskor och annan kvalificerad vårdpersonal. Vi bedriver världsledande forskning för att skapa nya behandlingar och lösa allvarliga sjukdomars gåtor.
Nationella kompetenscentrum
Uppsala universitet leder ett antal nationella kompetenscentrum där vi forskar inom områden som är viktiga för Sveriges konkurrenskraft, till exempel nya typer av batterier, solel och kärnteknik.
Uppsala Health Summit
Uppsala Health Summit är ett återkommande internationellt policymöte om hälsovårdens utmaningar i världen och hur vi kan lösa dem. Syftet är att bredda vägen för att resultat från forskning och utveckling ska nå ut till vården och patienterna.
Samarbeta med våra studenter
Kan du erbjuda praktik eller behöver du ny personal med den senaste kunskapen?
Samordning av initiativ för nyanlända och integration
Uppsala universitet har väsentlig kunskap inom ett antal områden relaterade till migration. Här finns utbildning för nyanlända, kompetensutveckling för yrkesverksamma, stor bredd inom forskningen och samarbeten inom olika nätverk.
Intentionsavtal med forskningsinstituten RISE
RISE
Uppsala universitet har tecknat ett intentionsavtal med forskningsinstituten RISE – Research Institutes of Sweden – ett nätverk för svenska forskningsinstitut.
Syftet är att stärka Uppsala universitets och RISE position nationellt och internationellt inom gemensamma forskningsområden, samt bidra till att knyta utbildningen närmare tillämpad forskning och innovationssystem.
Exempel på samverkan är driva gemensamma forskningsprojekt och seminarier, samarbeta om rekrytering och handledning av doktorander, delta i kurser och utbildningar samt samfinansiera dyrbar utrustning.
Områden med goda förutsättningar för fördjupad samverkan:
Avancerade faciliteter för teknologiutveckling, produktion och testning (t.ex. FREIA, Ångströmverkstad, UppTech)
Det digitala samhället/Internet of Things (IoT)
Energi med KIC InnoEnergy
Hälsoområdet med EIT Health
Nanoteknologi
Testbäddar för t.ex. biologiska läkemedel, IoT och kulturarv
Gotlandssamarbetet/Hållbara Gotland
Kontaktperson vid Uppsala universitet:
Margaretha Andersson, tel: 070-1679331, e-post: margaretha.andersson@uu.se
RISE (Research Institutes of Sweden)
Andra internationella samarbeten
Strategiska innovationsprogram
Strategiska innovationsprogram
European Institute of Innovation and Technology (EIT) är en del av EU:s Horisont 2020 med fokus på entreprenörskap och innovation inom olika områden. Uppsala universitet deltar aktivt i tre av EIT:s totalt sex program:
- EIT InnoEnergy (sedan 2010)
- EIT Raw Materials (sedan 2015)
- EIT Culture & Creativity (sedan 2022)
Samarbetet i dessa europeiska konsortier sker både nationellt samt på europeisk nivå med andra lärosäten och industri. Uppsala universitet bidrar i dessa konsortier med utbildningar, innovationsprojekt och affärsskapande verksamhet.
Ett annat strategiskt innovationsprogram där Uppsala universitet är med och även samordnar är IoT Sverige (IoT = Internet of Things)